Salátalé (salátaecet)

Egy finom salátalé (salátaecet) recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző saláták készítéséhez.

Salátalé (salátaecet)

Mennyiség: 1 liter Előkészítés: 5 perc + pihentetés Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók

1 liter ivóvíz, 50 ml ételecet (10%-os), 20-30 g konyhasó, 60 g kristálycukor

Salátalé (salátaecet) készítése

1. A langyos vizet és az ecetet egy megfelelő méretű edénybe önjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.

2. Ezután kisebb adagokban hozzáadjuk a sót, a cukrot és a keveréket addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.

3. Keverés közben többször is megkóstoljuk a salátalevet. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá ecetet, sót és cukrot. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk.

Tippek, javaslatok salátalé készítéséhez

A kész salátaecetet tálalásig, felhasználásig, lefedve a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. A salátalé (salátaecet) készítéséhez felhasznált ízesítő anyagok mennyisége változhat azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.

Az egyszerű ételecet helyet akár használhatunk nemes alapanyagú eceteket is. Mint például a jellegzetes gyümölcsaromákat is tartalmazó gyümölcseceteket (almaecet, borecet, balzsamecet, stb.), valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával, köménnyel, kapribogyóval és még számos más fűszerrel aromásított fűszeres eceteket.

Az elkészült salátalé vagy salátaecet felhasználható többek között céklasaláta, káposztasaláta, uborkasaláta készítéséhez.

Salátalé (salátaecet)