Salátalé (salátaecet)

Egy finom salátalé (salátaecet) recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző saláták készítéséhez.

Salátalé (salátaecet)
Salátalé (salátaecet)

Mennyiség: 1 liter | Előkészítés: 5 perc | Elkészítési idő: 10 perc

Recept hozzávalók

1 liter ivóvíz, 50 ml ételecet (10%-os), 20-30 g konyhasó, 60 g kristálycukor

Salátalé (salátaecet) készítése

1., A langyos vizet és az ecetet egy megfelelő méretű edénybe önjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.

2., Ezután kisebb adagokban hozzáadjuk a sót, a cukrot és a keveréket addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik.

3., Keverés közben többször is megkóstoljuk a salátalevet. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá ecetet, sót és cukrot. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk.

Tippek, javaslatok salátalé készítéséhez

A kész salátaecetet tálalásig, felhasználásig, lefedve a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. A salátalé (salátaecet) készítéséhez felhasznált ízesítő anyagok mennyisége változhat azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.

Az egyszerű ételecet helyet akár használhatunk nemes alapanyagú eceteket is. Mint például a jellegzetes gyümölcsaromákat is tartalmazó gyümölcseceteket (almaecet, borecet, balzsamecet, stb.), valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával, köménnyel, kapribogyóval és még számos más fűszerrel aromásított fűszeres eceteket.

Az elkészült salátalé vagy salátaecet felhasználható többek között céklasaláta, káposztasaláta, uborkasaláta készítéséhez.

Egyéb receptek

Káposztasaláta

Káposztasaláta

A káposztasalátát ízesíthetjük még ízlés szerint, kevés apróra vágott vörös- vagy lilahagymával, egész borssal...

Uborkasaláta

Uborkasaláta

Az uborkasaláta frissen fogyasztva a legfinomabb. Viszont tálalás előtt néhány órával azért érdemes elkészíteni...

Céklasaláta

Céklasaláta

A céklát megtisztítjuk, rövid időre hideg vízbe áztatjuk, majd megmossuk, a héját egy kefével alaposan átdörzsöljük...