Rántott gomba

Egy finom rántott gomba recept, aminek a készítése is egyszerű.

Rántott gomba
Rántott gomba

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 20 perc | Sütés: 20 perc | Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

600 g gomba (csiperke), 10 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors


A bundázáshoz (panírozáshoz):

60-80 g finomliszt, 2-3 db tyúktojás, 200 g zsemlemorzsa, 1 teáskanál fokhagymapor (elhagyható)


A sütéshez:

500 ml napraforgóolaj

Rántott gomba készítése

1., A gombákról kaparással, dörzsöléssel először eltávolítjuk a felületükön esetleg előforduló szennyeződéseket, talajmaradványokat, majd egy hideg vízzel feltöltött edénybe tesszük. Rövid áztatás és átforgatás után a gombákat kézzel vagy egy szűrőkanál segítségével átszedjük egy másik vízzel töltött edénybe. Ezt a műveletet még legalább kétszer megismételjük.

2., Ezután a gombafejeket a száruktól leválasztjuk (a szárakat más gombás ételekhez felhasználhatjuk). Hideg vízzel átöblítjük, és egy szűrőben lecsepegtetjük. Ha túl vastagnak éreznénk a gombafejeken lévő héjat, akkor azt is távolítsuk el! A recept egyéb hozzávalót előkészítjük, kimérjük.

3., A megtisztított gombafejeket sóval és borssal megszórjuk, majd egy tányérra halmozzuk. Előkészítjük a bundázáshoz (panírozáshoz) szükséges alapanyagokat. Külön-külön magas oldalfalú edényekbe rakjuk a lisztet, a felütött és felvert tojásokat, valamint a zsemlemorzsát, amihez esetleg kevés fokhagymaport keverhetünk.

4., A sózott-borsozott gombafejeket először a lisztbe, majd a felvert tojásba és végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Figyeljünk rá, hogy minden egyes réteg teljesen bevonja a gombafejek külső felületét. Ezután az olajat egy serpenyőben felhevítjük. Lassan, mérsékelt hőfokon a bundázott gombafejek mindkét oldalát szép aranybarnára, ropogósra sütjük benne.

5., A kellően megsült rántott gombafejeket, egy szűrőkanál vagy csipesz segítségével kiemeljük a forró olajból. A domború oldalukkal felfelé egy szűrőbe vagy rácsra helyezzük, hogy a felesleges olaj távozni tudjon.

Megjegyzés

Az elkészült rántott gombafejek mellé jól illik párolt rizs, rizibizi, esetleg burgonyapüré, vagy sült hasábburgonya. Jól lehűtött tartármártás is adható hozzá.

Lényeges a megfelelő sütési hőmérséklet megválasztása. Ha túl forró olajban sütjük a rántott gombafejeket, akkor ugyan kívül megfelelő színűre sülnek, de belül nyersek maradhatnak. Viszont, ha túl alacsony hőfokon sütjük, akkor túl sok zsiradékot fognak magukba szívni.

Érdemes arra odafigyelni, hogy a gombafejeket a domború oldalukkal felfelé helyezzük a szűrőbe. Ha a “kehelyszerű” része kerülne felülre, akkor abban felgyűlhetne a zsiradék, amit a rántott gomba magába szívna és attól elázna.