Rántott gombafejek

Egy finom rántott gomba recept, aminek a készítése is egyszerű. Szinte bármilyen rizs- vagy burgonyaköret jól illik hozzá, illetve jól lehűtött tartármártást is kínálhatunk mellé.

Rántott gombafejek

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Sütés: 20 perc Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

600 g gomba (csiperke), 10 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors


A bundázáshoz (panírozáshoz):

60-80 g finomliszt, 2-3 db tyúktojás, 200 g zsemlemorzsa, 1 teáskanál fokhagymapor (elhagyható)


A sütéshez:

500 ml napraforgóolaj

Rántott gombafejek készítése

1. A gombákról kaparással, dörzsöléssel először eltávolítjuk a felületükön esetleg előforduló szennyeződéseket, talajmaradványokat, majd egy hideg vízzel feltöltött edénybe tesszük. Rövid áztatás és átforgatás után a gombákat kézzel vagy egy szűrőkanál segítségével átszedjük egy másik vízzel töltött edénybe. Ezt a műveletet még legalább kétszer megismételjük.

2. Ezután a gombafejeket a száruktól leválasztjuk (a szárakat más gombás ételekhez felhasználhatjuk). Hideg vízzel átöblítjük, és egy szűrőben lecsepegtetjük. Ha túl vastagnak éreznénk a gombafejeken lévő héjat, akkor azt is távolítsuk el! A recept egyéb hozzávalót előkészítjük, kimérjük.

3. A megtisztított gombafejeket sóval és borssal megszórjuk, majd egy tányérra halmozzuk. Előkészítjük a bundázáshoz (panírozáshoz) szükséges alapanyagokat. Külön-külön magas oldalfalú edényekbe rakjuk a lisztet, a felütött és felvert tojásokat, valamint a zsemlemorzsát, amihez esetleg kevés fokhagymaport keverhetünk.

4. A sózott-borsozott gombafejeket először a lisztbe, majd a felvert tojásba és végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Figyeljünk rá, hogy minden egyes réteg teljesen bevonja a gombafejek külső felületét. Ezután az olajat egy serpenyőben felhevítjük. Lassan, mérsékelt hőfokon a bundázott gombafejek mindkét oldalát szép aranybarnára, ropogósra sütjük benne.

5. A kellően megsült rántott gombafejeket, egy szűrőkanál vagy csipesz segítségével kiemeljük a forró olajból. A domború oldalukkal felfelé egy szűrőbe vagy rácsra helyezzük, hogy a felesleges olaj távozni tudjon.

Tippek, javaslatok rántott gombafejek készítéséhez

Az elkészült rántott gombafejek mellé jól illik párolt rizs, rizibizi, esetleg burgonyapüré, vagy sült hasábburgonya. Jól lehűtött tartármártás is adható hozzá.

Lényeges a megfelelő sütési hőmérséklet megválasztása. Ha túl forró olajban sütjük a rántott gombafejeket, akkor ugyan kívül megfelelő színűre sülnek, de belül nyersek maradhatnak. Viszont, ha túl alacsony hőfokon sütjük, akkor túl sok zsiradékot fognak magukba szívni.

Érdemes arra odafigyelni, hogy a gombafejeket a domború oldalukkal felfelé helyezzük a szűrőbe. Ha a “kehelyszerű” része kerülne felülre, akkor abban felgyűlhetne a zsiradék, amit a rántott gomba magába szívna és attól elázna.

Rántott gombafejek