Sült hasábburgonya

Egy finom sült hasábburgonya recept, aminek a készítése is egyszerű. A sült krumpli az egyik legnépszerűbb köret, ami remekül illik a különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé.

Sült hasábburgonya

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Sütés: 10 perc Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

500 g burgonya, 10 g konyhasó


A sütéshez:

1 liter napraforgóolaj

Sült hasábburgonya készítése

1. A burgonyát pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A burgonyát meghámozzuk, majd ismét megmossuk. Ezután a megtisztított burgonyát 1 cm vastagságú szeletekre daraboljuk, majd a szeleteket 1 cm vastag és nagyjából 4-5 cm hosszú négyzetes hasábokra vágjuk. A burgonyadarabokat a sütés kezdetéig hideg vízbe tesszük. Annyi vizet öntsünk hozzá, amennyi teljesen ellepi a burgonyadarabokat! Erre azért van szükség, hogy a hasábokra vágott krumpli ne barnuljon meg.

2. Egy serpenyőben vagy olajsütőben a napraforgóolajat felhevítjük nagyjából 180 °C hőmérsékletűre. A hasábburgonya sütése előtt a feldarabolt burgonyát kiemeljük a vízből, jól lecsepegtetjük, majd tiszta konyharuhára vagy konyhai papírtörlőre terítjük. A konyharuha vagy papírtörlő segítségével felitatjuk a lehető legtöbb nedvességet a burgonyadarabok felületéről. (Ha a burgonyát vizesen tesszük a forró zsiradékba, akkor a forró zsiradék a víztől felhabzik és kifuthat az edényből. Így tüzet és égési sérülésekkel járó balesetet okozhat.)

3. Ezután a kellően lecsepegtetett, szárazra törölt hasábburgonyát óvatosan a forró olajba tesszük. (Egyszerre ne tegyünk túl sok burgonyát a zsiradékba, mert a kelleténél több burgonya túlságosan lehűti az olajat! Így a sütés lelassul, és a burgonya elázik, vagyis a végeredmény puha lesz és zsírtól csöpögő. Inkább több részletben süssük!) Nagyjából 10 perc alatt szép aranysárgára, itt-ott pirosra, ropogósra sütjük a burgonyát. Sütés közben gyakran keverjük, forgassuk át, hogy minden darab egyenletesen süljön! A kellően megsült hasábburgonyát konyhai papírtörlőre, rácsra vagy egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges olaj távozni tudjon.

Tippek, javaslatok sült hasábburgonya készítéséhez

A sült hasábburgonya vagy sült krumpli az egyik legnépszerűbb köret, ami remekül illik a különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé (például fasírtgolyó, kijevi csirkemell mellé). Viszont akár magában is fogyasztható.

Az elkészült sült hasábburgonyát néhány perc pihentetés után, még forrón tálaljuk. Közvetlenül a tálalás előtt, ízlés szerint sóval esetleg borssal ízesítjük. Ne sózzuk meg előre, mert a burgonya nem lesz ropogós, hanem meglágyul, megpuhul!

A hasábburgonyát mindig bő, forró zsiradékban sütjük. Ha túlságosan forró olajban sütjük a burgonyát, akkor a külső felülete gyorsan megpirul, belül azonban még nyers marad. Ha nem elég forró olajban kezdjük a sütést, akkor szintén elázhat, és sok zsiradékot szívhat magába a burgonya.

A burgonya darabolását úgy végezzük, hogy lehetőleg nagyjából egyforma méretű hasábokat kapjunk. Így egyszerre is fognak megsülni. Sütés közben a burgonyát időnként kevergetni kell! Így elkerülhető, hogy a hasábok ne süljenek össze és ezzel is elősegítjük azt, hogy minden darab egyenletesen megsüljön.

A hasábburgonyához lehetőleg közepes vagy nagy szemű, ép burgonyát használjunk, hogy minél gazdaságosabban tudjuk darabolni. Az esetlegesen kimaradó kisebb burgonyadarabokat más burgonyaköretekhez felhasználhatjuk, például burgonyapüré készítéséhez.

A burgonyát mielőtt a forró olajba tennénk, feltétlenül csepegtessük le, szárítsuk meg. Ha vizesen tesszük a burgonyát a forró zsiradékba, az a víztől felhabzik. Így a felhabzott olaj könnyen kifuthat a tűzhelyre, ahol az belobbanhat és esetleg tüzet, égési sérülésekkel járó balesetet okozhat.

Hasábburgonya sütése két ütemben

A sült hasábburgonya úgy is elkészíthető, hogy az ismertetett módon előkészített hasábokra felvágott burgonyát 160 °C hőmérsékletű napraforgóolajban 6-8 perc alatt elősütjük. Az elősütött burgonyát kiemeljük a forró zsiradékból és egy szűrőbe rakjuk. Közvetlenül tálalás előtt a napraforgóolajat nagyjából 190 °C hőmérsékletűre hevítjük. Az elősütött burgonyát visszarakjuk a forró olajba és körülbelül 3-5 perc alatt aranysárgára, ropogósra sütjük.

A tökéletes sült hasábburgonya titka

A jó sült hasábburgonyához a legfontosabb a jó minőségű sütnivaló burgonya. A burgonyának rendkívül sok fajtája létezik és évről-évre újabb fajtákat nemesítenek. Az egyes burgonyafajták a konyhai felhasználás szempontjából három fő csoportra oszthatók.

Vásárláskor a jó sült hasábburgonyához lehetőleg “C” típusú sütnivaló burgonyát keressünk! Ha azt nem sikerült beszerezni, akkor pedig “B” típusút vegyünk! Ez utóbbi inkább általános konyhai felhasználásra javasolt, vagyis elsősorban főzéshez használható, de sütésre is felhasználhatjuk.

Ha a friss burgonya helyett mélyhűtött hasábburgonyát szeretnénk felhasználni, illetve sütni, akkor azt még fagyott, kemény állapotában tegyük a forró olajba és süssük készre!

Előkészített hasábburgonya tárolása, fagyasztása

A megtisztított és feldarabolt burgonyát ne tároljuk, áztassuk túl hosszú ideig a hideg vízben, mert kiázhatnak a burgonya hasznos összetevői! Ha a már előkészített burgonyát nem szeretnénk rövid időn belül felhasználni, akkor inkább elősütés után fagyasszuk le.

Az előkészített burgonyát elősütjük, majd egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. Ha még aznap vagy másnap szeretnénk felhasználni, akkor nincs más dolgunk, mint a tálalás előtt forró olajban készre sütni. Viszont ha csak jóval később szeretnénk, akár napok vagy hetek múlva elkészíteni, akkor az elősütött hasábburgonyát fagyasszuk le! Miután az elősütött hasábburgonya kellően lehűlt és a felesleges olaj is távozott, egy zacskóba vagy dobozba csomagoljuk, felcímkézzük, majd lefagyasztjuk. Felhasználáskor, még fagyott állapotban tesszük a forró olajba és készre sütjük.

Ezzel a módszerrel, az esetleg már fonnyadni, csírázni kezdett burgonya is megmenthető, így tovább tárolható.

Sült hasábburgonya