Kijevi csirkemell

Egy finom kijevi csirkemell recept (jércemell), aminek a készítése is egyszerű. Igény szerint sajtos vagy fokhagymával ízesített vajas töltelékkel is elkészíthetjük.

Kijevi csirkemell

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 45 perc Sütés: 10 perc Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

3 db egész csirkemell, 4-6 csipetnyi konyhasó, 4-6 csipetnyi őrölt fekete bors


A töltelékhez:

120 g vaj, 120 g reszelt sajt, 1-2 g őrölt szerecsendió, 5 g konyhasó


A bundázáshoz:

100 g finomliszt, 4 db tyúktojás, 1 csipetnyi konyhasó, 200 g zsemlemorzsa


A sütéshez és díszítéshez:

600-800 ml napraforgóolaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld

Kijevi csirkemell készítése

1. A vajat felkockázzuk, szobahőmérsékletűre melegítjük, hogy kellően megpuhuljon. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Az egész csirkemellekről eltávolítjuk a bőrt, majd egy éles csontozó késsel vagy valamilyen vékony pengéjű késsel a mellcsont mellett haladva lefejtjük a jérce vagy csirke mellehúsát. A lefejtett csirkemellfiléket igazítsuk szép formásra, az inas és hájas részeket távolítsuk el és a kisebb- nagyobb húscafatokat vágjuk le. (A nagyobb darabokat akár rántott húsnak is elkészíthetjük.)

3. Az előkészített csirkemellfiléket egyesével egy vágódeszkára fektetjük. Az egyik tenyerünkkel kissé lenyomjuk, míg a másik kezünkben lévő kést hosszában a filé vastagabb nyakrész felőli részétől beleszúrjuk, és kis zsákot alakítunk ki a filék belsejében. A tenyerünkkel érezzük és így kontrollálhatjuk a késpenge mozgását. A felszúrást óvatosan végezzük! Lehetőleg a kezünket ne vágjuk el! Valamint a húsfilék oldalát vagy végét se szúrjuk ki, mert sütés közben kifolyhat belőle a töltelék!

4. Elkészítjük a tölteléket. Egy keverőtálban a puha vajat habosra keverjük. A habosra kevert vajhoz hozzáadjuk a reszelt sajtot. Sóval, őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd az egészet jó alaposan összekeverjük. A tölteléket habzsákba töltjük, majd az előkészített csirkemellfilékbe nyomjuk. A betöltött filéket ezután megformázzuk, a nyílást ahol a tölteléket betöltöttük összenyomjuk, ha esetleg szükséges, akkor hústűvel összetűzzük. Ezután legalább 30 percre hideg helyre (vagy pár percre a fagyasztóba) tesszük, hogy a töltelék kellően megdermedjen.

5. Amíg a töltelék kellően lehűl, addig előkészítjük a bundázáshoz (panírozáshoz) szükséges alapanyagokat, eszközöket. A tojásokat egyesével felütjük, egy keverőtálba borítjuk, majd kevés só hozzáadása után felverjük. A lisztet és a zsemlemorzsát egy megfelelő méretű, magas oldalfalú edénybe tesszük.

6. Miután a töltelék már kellően megdermedt a húsfilék mindkét oldalát sóval és őrölt borssal megszórjuk, majd a rántott sajthoz hasonlóan bundázzuk (panírozzuk), így nehezebben tud kifolyni a töltelék. Először lisztbe forgatjuk a töltött mellfiléket, majd a felvert tojásba mártjuk. Ezután ismét lisztbe forgatjuk, majd felvert tojásba mártjuk, és végül zsemlemorzsába forgatjuk. A bundázást (panírozást) úgy végezzük, hogy az egyes rétegek lehetőleg a húsfilék külső felületét – főleg ott ahol a tölteléket betöltöttük vagy esetleg ahol kiszúrtuk – teljesen bevonják!

7. Egy serpenyőben a napraforgóolajat felhevítjük, majd a bundázott, töltött jérce- vagy csirkemellfilék minden oldalát mérsékelt hőfokon arany-barnára, ropogósra sütjük. A sütést úgy végezzük, hogy a húsfilék kívül és belül is kellően megsüljenek! Ha túl magas hőfokon sütjük, akkor a külső felülete már megsül, míg a belseje még nyers marad. A forgatást és a kiszedést óvatosan, lehetőleg csipesszel végezzük, ne szurkáljuk villával, mert a töltelék ki fog folyni! Miután a hús megsült egy rácsra, papírtörlőre vagy szűrőbe rakjuk, hogy a felesleges olaj távozni tudjon.

Tippek, javaslatok kijevi csirkemell készítéséhez

Az elkészült kijevi csirkemellet rövid pihentetés után kissé ferdén felszeletelhetjük, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, és még forrón tálaljuk, fogyasztjuk. Köretként jól illik mellé burgonyapüré, petrezselymes burgonya, sült hasábburgonya, párolt rizs, tojásos rizs, rizibizi, gombás rizs, vagy akár ezekből készített vegyes köret.

Habzsák helyett akár egy tiszta zacskót is használhatunk, aminek levágjuk az egyik sarkát. A töltelékből a húsok méretének megfelelő nagyságú rudakat is készíthetünk, majd hűtőben jól lehűtjük. Így kellően merevek és kemények lesznek ahhoz, hogy gyorsan a húsok belsejébe készített zsákokba tudjuk nyomni azokat.

Petrezselymes-fokhagymás fűszervaj töltelék

A húsokat (vagy csak közülük 1-2 darabot) megtölthetjük a vajas-sajtos töltelék helyett, petrezselymes-fokhagymás fűszervaj töltelékkel is. A 120 g puha vajból, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöldből és 2-3 gerezd fokhagymából fűszervajat készítünk. Kevés sóval és őrölt borssal ízesítjük, valamint esetleg kevés tárkonyt és mustárt is adhatunk hozzá.

Jércemell vagy csirkemell

A jércemell és a csirkemell között lényegében nem sok különbség van. A csirkék csak néhány héttel fiatalabbak a jércéknél. A növendék házityúkot 8-10 hetes koráig csirkének nevezik, majd amíg ivaréretté nem válik, és tojni nem kezd, jércének hívják.

Kijevi csirkemell