Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 20 perc | Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
400 g rizs (hosszú szemű), 30 ml napraforgóolaj, 800 ml ivóvíz, 15 g konyhasó, 30 g vöröshagyma, 3 db tyúktojás, 20-30 g vaj, 1 csipetnyi őrölt fekete bors
A díszítéshez:
1 kis csomó petrezselyemzöld
Tojásos rizs készítése
1., A tojásokat és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk. A rizst átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra.
2., Egy megfelelő méretű lábasba öntjük a vizet, majd felforraljuk. Közben sóval ízesítjük és beletesszük a megpucolt egész hagymát. Egy serpenyőben felhevítjük a napraforgóolajat, amihez hozzáadjuk az előkészített rizst és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk.
3., Az „üvegesre” pirított rizst hozzáadjuk a sóval és hagymával ízesített forró vízhez, majd az egészet jól összekeverjük. Ezután egy fedővel lefedjük és felforraljuk, majd az edényt az előmelegített forró sütőbe tesszük és a rizst körülbelül 25-30 perc alatt készre pároljuk.
4., A főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy a rizs kellően megpuhult, és az összes folyadékot felszívta. Ha jónak gondoljuk, akkor a vöröshagymát eltávolítjuk, majd egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Kóstolás után esetleg még ízesítjük.
5., A tojásokat egyesével felütjük egy kis tálba, majd ellenőrzés után egy keverőtálba borítjuk és egy villával vagy egy habverővel felverjük. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban kevés vajat hevítünk. A felvert tojást kis adagokban, folyamatos keverés mellett a serpenyőbe öntjük. Miközben a tojás szilárdulni kezd, kisebb darabokra szaggatjuk.
6., A már megszilárdult, de még nem teljesen megsült tojásdarabkákhoz hozzáadjuk az elkészített párolt rizst és az egészet jó alaposan összekeverjük, majd 2-3 perc alatt összepirítjuk. Kóstolás után, ha szükséges, kevés sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük.
Megjegyzés
Tálaláskor az elkészült tojásos rizst vékonyan kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk, és a tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
A tojásos rizst úgy is készíthetjük, hogy a tojásokat keményre főzzük, majd lehűtjük, megtisztítjuk, és apró kockákra daraboljuk. Ezeket a kis főtt tojásdarabokat keverjük bele az elkészített párolt rizsbe.
A rizst nem muszáj sütőben párolni. Alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg, majd miután a lángot elzártuk alatta még legalább 30 percig hagyjuk lefedve párolódni a rizsszemeket.
A felvert tojásokhoz a sütés előtt akár kevés tejfölt és tejet is keverhetünk. Úgy talán még finomabb, lágyabb, szaftosabb lesz a tojás. A hagyma felét akár apróra fel is vághatjuk és kissé megpárolva, a tojásokkal összesütve a párolt rizshez keverhetjük.