Párolt rizs

Egy finom párolt rizs recept, aminek a készítése is egyszerű.

Párolt rizs
Párolt rizs

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 20-25 perc | Elkészítési idő: 45 perc

Recept hozzávalók

400 g rizs (hosszú szemű), 800 ml ivóvíz, 30 ml étolaj (vaj), 10-15 g konyhasó, 30 g vöröshagyma


A díszítéshez:

1 kis csomó petrezselyemzöld

Párolt rizs készítése

1., A rizst átválogatjuk, az esetlegesen előforduló elszíneződött rizsszemeket, más magvakat, illetve egyéb szennyeződéseket eltávolítjuk. Ezután többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet megtisztítjuk, megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt 160 °C hőmérsékletre előmelegítjük.

2., Egy megfelelő méretű lábasba öntjük a vizet, majd hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát (egészben). Az edényt lefedjük, a vizet felforraljuk, majd sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, addig kissé megpirítjuk a rizst. Egy serpenyőben felhevítjük a napraforgóolajat, amihez hozzáadjuk az előkészített rizst és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk.

3., Miután a víz felforrt hozzákeverjük a pirított rizst, majd az edényt lefedjük, és a tartalmát felforraljuk. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.

4., A főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy a rizs kellően megpuhult és az összes folyadékot felszívta. Ha jónak gondoljuk, akkor a vöröshagymát eltávolítjuk. Kóstolás után, ha szükséges, akkor még ízesítjük, majd egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Ha jól dolgoztunk, akkor a rizsszemek különállóak, nem tapadnak össze. A végeredmény pedig egy finom párolt “pergős” rizs.

Tippek, javaslatok párolt rizs készítéséhez

Tálaláskor az elkészült párolt rizst finoman, kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk. A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

A kész párolt rizsből további főtt vagy párolt alapanyagok hozzáadásával készíthető rizibizi, zöldséges rizs, sonkás rizs, paradicsomos rizs, rizses lecsó, gombás rizs, tojásos rizs is.

A párolt rizs nemcsak köretnek készíthető. Alapvető alapanyaga néhány darált húsból készült étel töltelékének. Ilyenek ételek például a töltött káposzta, a töltött paprika, a rakott káposzta. Ezekhez nem pároljuk teljesen puhára a rizst, csak félpuhára. Mivel a további főzéskor, pároláskor úgyis kellően megpuhul. A rizs párolásához ilyenkor csak egyszeres mennyiségű vizet számítunk (400 g rizshez 400 ml vizet).

Napraforgóolaj helyett akár használhatunk más zsiradékot is a párolt rizs készítéséhez (sertészsírt, vajat, olívaolajat, stb.).

A són kívül ízesíthetjük még borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel, csillagánizzsal, chilivel, kardamommal is a párolt rizst.

A víz helyet akár csontlét, illetve csirke- vagy zöldség alaplevet is használhatunk a párolt rizs készítéséhez.

Előfordulhat, hogy a párolt rizs nem tud kétszeres mennyiségű vizet magába szívni. Ez a rizs minőségétől függ. Ha készítés előtt úgy látjuk, hogy a rizs rosszabb minőségű, sok töredezett szem van benne, akkor másfélszeres mennyiségű vízzel készítsük (400 g rizshez 600 ml vizet számítsunk)!

A rizs mosását is végezhetjük többféleképpen. Az egyik módszer szerint a rizst egy edénybe tesszük, hideg vizet adunk hozzá, majd a kezünkkel vagy valamilyen segédeszközzel alaposan felkavarjuk, végül a vizet leöntjük róla. Ezt a műveletet mindaddig ismételjük, amíg a mosásra használt víz tiszta nem marad. Egy másik módszer szerint a kimért és átválogatott rizst egy szűrőbe tesszük és folyó víz alatt jól leöblítjük, lemossuk. Az utóbbi módszer gyorsabb az előbbi viszont sokkal alaposabb.

Párolt rizs készítése kicsit másképp

Természetesen nem muszáj sütőben párolni a rizst. Mérsékelt hőfokon, egy vastagaljú lábasban, a főzőlapon is puhára párolhatjuk a rizst. A forrásban lévő sós vízbe belekeverjük a zsiradékon üvegesre pirított rizst, majd egy fedővel lefedjük az edényt. A rizses keveréket, alacsony hőfokon, gyenge forrásban tartjuk addig, amíg a rizsszemeket ellepő víz fel nem szívódik (pár perc). Párolás közben nem szükséges a rizst megkeverni. Miután a lángot elzártuk alatta még legalább 30 percig hagyjuk lefedve párolódni a rizst! Ezután egy húsvillával felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Kóstolás után – ha szükséges -, még ízesítjük.