Rostos eperszörp

Egy finom rostos eperszörp recept, aminek a készítése is egyszerű. Akár tartósítószer nélkül is hosszú ideig tárolható, mivel dunsztolással is növelhetjük az elkészített szörp eltarthatósági idejét.

Rostos eperszörp

Mennyiség: 2 liter Előkészítés: 45 perc Főzés: 5-10 perc Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Hozzávalók

1 kg földieper (előkészített), 500 ml ivóvíz, 1 kg kristálycukor, 5 g citromsav (vagy fél citrom leve), fél kávéskanál natrium-benzoát (elhagyható)

Rostos eperszörp készítése

1. Az eperszörp készítését a friss földieper előkészítésével kezdjük. Az átválogatott földiepret 10 percig hideg vízeben áztatjuk, majd leszárazzuk, folyóvíz alatt megmossuk, és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük.

2. Az előkészített epret ezután turmixszoljuk, majd egy megfelelő méretű edénybe öntjük.

3. Hozzáadjuk a vizet, a cukrot, majd az egészet folyamatos keverés mellett felforraljuk, és legalább 2-3 percig gyenge forrásban tartjuk (közben a habot eltávolítjuk a szörp felületéről).

4. A főzés végén belekeverjük a citromsavat (vagy a frissen facsart citrom levét), valamint igény szerint a nátrium-benzoátot (elhagyható), majd levesszük a tűzről.

5. A forró eperszörpöt azonnal az előkészített üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

Tippek, javaslatok rostos eperszörp készítéséhez

Fogyasztás előtt a szörpöt alaposan rázzuk fel, majd ízlés szerint hígítsuk vízzel.

A tartósítószer nélkül készített rostos eperszörp eltarthatóságát növelhetjük dunsztolással. Ekkor a forró szörpöt tartalmazó, lezárt üvegeket, azonnal becsomagoljuk valamilyen jó hőszigetelő anyagba (hűtőtáska, vastag pléd, paplan, papír stb.), és néhány órára becsomagolva hagyjuk.

A teljesen kihűlt üvegeket felcímkézzük, majd közvetlen napfénytől védett, hűvös helyre rakjuk és fogyasztásig ott tároljuk.

Ha nem szeretnénk hosszú ideig tárolni a kész szörpöt, akkor tartósítószer és dunsztolás nélkül is tárolhatjuk 1-2 hétig hűtőszekrényben.

Igény esetén a vízzel felhígított eperpépet akár le is szűrhetjük, úgy megszabadulhatunk az esetlegesen nem kívánt rostoktól.

Rostos eperszörp