Bolognai ragu

Egy finom bolognai ragu recept, aminek a készítése is egyszerű.

Bolognai ragu

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 30 perc Főzés: 2 óra Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Hozzávalók

500 g darált marhahús (sertéshús), 250 g húsos szalonna, 80 g vöröshagyma, 80 g sárgarépa, 80 g szárzeller, 500 g paradicsompüré (vagy paradicsom), 30 ml olívaolaj (vaj), 150 ml vörösbor, 500 ml ivóvíz (vagy marha alaplé ), 10 g konyhasó, 2-3 csipetnyi őrölt fekete bors, 300 ml tehéntej

Bolognai ragu készítése

1. A vöröshagymát, a sárgarépát és szárzellert megtisztítjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd apróra feldaraboljuk. A húsos szalonna bőrét eltávolítjuk, majd apró kockákra felvágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű edénybe kevés olívaolajat vagy más zsiradékot felmelegítünk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott húsos szalonnát és közepes hőfokon félig kiolvasztjuk a zsírját. A félig átsült szalonnához hozzáadjuk az előkészített feldarabolt zöldségeket és gyakori keverés mellett nagyjából 5-10 percig pirítjuk, közben a zöldségek által engedett levet elpárologtatjuk.

3. A hőfokot feljebb vesszük és a szalonnás-zöldséges keverékhez hozzáadjuk a finomra darált marhahúst vagy sertéshúst, esetleg a kettő keverékét, majd állandó keverés mellett fehéredésig pirítjuk. A hús pirítása után a hőfokot kissé lejjebb vesszük. Hozzáöntjük a vörösbort (a vörösbor helyett esetleg marha alaplé, csontlé vagy ivóvíz is használható), kevés sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük (a készítés során a sót és a fekete borsot, több részletben adjuk a raguhoz), majd az egészet alaposan összeforgatjuk. Közepes hőfokon, gyakori keverés mellett addig pároljuk a húst, amíg a hozzáöntött vörösbor és a hús által engedett lé elpárolog.

4. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét vagy a hámozott és apróra vágott paradicsomot (paradicsom hámozása), esetleg sűrített paradicsomot. Hozzáöntünk nagyjából 200-300 ml marha alaplevet vagy vizet. Kóstolás után kevés sóval és őrölt borssal ízesítjük, majd az egészet jól összekeverjük. Az edényt lefedjük és mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett nagyjából 60-90 percig gyenge forrásban tartjuk a ragut. Közben, ha szükséges, akkor marha alaplével vagy vízzel, esetleg csontlével pótoljuk pótoljuk az elpárolgott folyadékot.

5. A párolási idő végén hozzáöntjük a felmelegített tejet (a tej tompítja a paradicsom esetleges túlzott savasságát). Kóstolás után – ízlés szerint – sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, majd a ragut jól összekeverjük és még legalább 5 percig gyenge forrásban tartjuk.

Tippek, javaslatok bolognai ragu készítéséhez

Az elkészült bolognai ragu mellé, enyhén sós vízben száraz tésztát (tagliatelle vagy penne), vagy esetleg friss, házi készítésű tagliatelle (szélesmetélt) tésztát főzünk (ne főzzük túl a tésztát!). A kellően megfőtt és leszűrt tésztát egy nagyobb lábasba borítjuk (A megfőtt tésztát ne öblítsük le hideg vízzel!). A tészta főzővizéből is hozzáöntünk keveset (500 g tésztához körülbelül 100 ml főzővizet), majd hozzáadjuk a bolognai ragut és az egészet alaposan összekeverjük. Tálaláskor kevés reszelt parmezán sajtot szórunk a tetejére.

A ragu készítéséhez használhatunk paradicsompürét vagy friss hámozott paradicsomot (paradicsom hámozása), illetve sűrített paradicsomot is.

Az őrölt fekete borson és a són kívül esetleg – ízlés szerint – használhatunk bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot is a ragu fűszerezéséhez.

A bolognai ragut felhasználhatjuk bolognai lasagne, bolognai spagetti, rakott bolognai spagetti vagy más ételek készítéséhez is alapanyagként.

Az alkoholtartalma miatt nem kell tartani a bor használatától, mert főzés közben a borban található alkohol nagy része el fog párologni. A bor íze és zamata marad csak meg.

A bolognai ragut elkészíthetjük darált marhahúsból (nyak) vagy darált sertéshúsból (lapocka), de akár a kettő különböző arányú keverékéből is.

Ha a darált húst nem készen vásároljuk, hanem mi magunk otthon daráljuk, akkor a húsos szalonnát is ledarálhatjuk a hússal együtt.

Akik esetleg idegenkednek a tehéntej használatától, azok akár el is hagyhatják. Ha a paradicsom savassága miatt mégis túlságosan savanykásnak éreznék a bolognai ragut, akkor kevés cukrot adhatnak esetleg hozzá.

Bolognai ragu