Csontlé

Egy finom csontlé (alaplé) recept, aminek a készítése is egyszerű.


Csontlé

Mennyiség: 3 liter | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 3 óra | Elkészítési idő: 3 óra 30 perc

Recept hozzávalók

500 g sertéscsont, 300 g sárgarépa, 250 g petrezselyemgyökér, 150 g zeller, 6 liter ivóvíz

Csontlé készítése

1., A csontokat nagyjából egyforma 8-10 cm-es darabokra vágjuk, ha szükséges. (A csontok darabolását lehetőleg csontfűrésszel végezzük! Így nem keletkeznek csontszilánkok.) A feldarabolt csontokat hideg vízzel megmossuk, majd egy megfelelő méretű fazékba tesszük. Felöntjük hideg vízzel és feltesszük főni. Nagyjából 2 perc forralás után a főzőlevet kiöntjük és a csontokat ismét megmossuk hideg vízzel.

2., A forrázott és megmosott csontokat visszarakjuk a kiöblített fazékba. Hozzáöntünk 6 liter hideg vizet, majd magas hőfokon felforraljuk. (A víz mennyiségnek nagyjából a fele főzés közben el fog párologni. A vizet főzés közben is pótolhatjuk, ha esetleg nincs elég nagyméretű fazekunk.) Miután a lé felforrt a hőfokot lejjebb vesszük. Éppen csak annyira, hogy gyenge forrásban tartsuk a főzőlevet. A lé felületén keletkezett habot, egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk.

3., Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyjából egyforma méretű, kisebb-nagyobb darabokra vágjuk (akár egészben is hagyhatjuk a zöldségeket). Az előkészített zöldségeket körülbelül 90 perc főzés után hozzáadjuk a forrásban lévő csontléhez, majd még legalább 90 percig gyenge forrásban tartjuk a főzőlevet.

4., Ezután a fazekat levesszük a tűzhelyről és egy szűrőkanál segítségével kivesszük belőle a csontokat és a nagyobb zöldségdarabokat, majd a csontlevet legalább 15-20 percig pihentetjük. A pihentetett csontlét egy merőkanállal óvatosan merve (Ne kavarjuk fel közben!) apró lyukméretű szűrőn (esetleg még tiszta konyharuhán vagy steril gézen) keresztül átszűrjük.

Tippek, javaslatok csontlé készítéséhez

A leszűrt csontlé (alaplé) különböző levesek (zöldborsóleves, frankfurti leves stb.), mártások, főzelékek (lencsefőzelék, zöldborsófőzelék, spenótfőzelék stb.), raguk (bolognai ragu), húsételek készítésénél használható fel.

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert viszonylag elég jól tárolható. Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk, de ha nem akarjuk a csontlevet néhány napon belül felhasználni, akkor kisebb adagokban akár le is fagyaszthatjuk. Fagyasztva hónapokig is tárolható.

Az ételek jellegétől függően, a sertéscsont helyett használhatunk bármilyen más vágóállatoktól származó csontot (különösen marhacsont) vagy háziszárnyasoktól (tyúk, pulyka) származó csontokat.

Egyéb receptek

Zöldség alaplé

Zöldség alaplé

A leszűrt zöldség alaplé azonnal felhasználható különböző ételek készítéséhez, de hűtőben akár 2-3 napig is...

Zöldbableves

Zöldbableves

Tálalhatjuk csipetkével, galuskával, valamint kolbásszal vagy virslivel is gazdagíthatjuk. Igény szerint főzhetünk...

Csirke alaplé

Csirke alaplé

Felhasználható különböző ételek (levesek, főzelékek, mártások) készítéséhez. Hűtőben 2 napig tárolhatjuk, de le is...