Spenótfőzelék

Egy finom spenótfőzelék recept (parajfőzelék), aminek a készítése is egyszerű. A főzeléket készíthetjük friss spenótból vagy fagyasztott parajpüréből is.

Spenótfőzelék

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Főzés: 20 perc Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

900 g fagyasztott parajpüré, 60 g vaj (étolaj), 60 g finomliszt, 8-10 g fokhagyma, 10-15 g konyhasó, 2 g őrölt fekete bors, 200 ml tehéntej, 100 ml tejszín, 1 liter alaplé vagy ivóvíz


A friss parajpüréhez:

1250 g parajlevél, 3-4 liter ivóvíz, 15 g konyhasó, 5 g szódabikarbóna

Spenótfőzelék készítése

1. A fagyasztott parajpürét felolvasztjuk (az olvadáskor engedett levet leöntjük), vagy parajlevélből parajpürét készítünk. A fokhagymát pépesre zúzzuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű edényben a vajat felmelegítjük és hozzákeverjük a lisztet. Rövid pirítás után, az első felhabzáskor hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd azonnal felöntjük forró tejjel és alaplével (csirke-, zöldség alaplé, csontlé) vagy vízzel. Habverővel állandóan keverve felforraljuk, besűrítjük.

3. Hozzáadjuk a parajpürét, simára keverjük és a főzeléket ismét felforraljuk. Közben kevés sóval és borssal ízesítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, még hígíthatjuk alaplével vagy vízzel.

4. Végül hozzáadjuk a tejszínt és még néhány percig gyenge forrásban tarjuk. Kóstolás után még ízesítjük, ha szükséges, valamint kevés vajat is keverhetünk az elkészült főzelékbe.

Tippek, javaslatok spenótfőzelék készítéséhez

Az elkészült spenótfőzelék (parajfőzelék) mellé tükörtojást, főtt tojást, fasírtot, sült virslit készítünk és még forrón tálaljuk. Különböző sült húsok mellé is jól illik.

Világos rántás helyett készíthetjük a spenótfőzeléket zsemleszínű rántással is. Ekkor a zsiradékon a lisztet világos barna szín eléréséig pirítjuk.

A víz helyett használhatunk csontlét, marha -, csirke-, vagy zöldség alaplevet is a főzelék készítéséhez.

Parajpüré készítése

A vízhez sót adunk, majd felforraljuk. Amíg a víz felforr, addig a parajlevelet átválogatjuk, a szárait eltávolítjuk, hideg vízben alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük. A forró vízbe beletesszük a szódabikarbónát (ettől a spenót megtarja a szép zöld színét) és a megmosott parajt. Mérsékelt hőfokon, időnként megkeverve puhára főzzük. Ezután leszűrjük, leöblítjük, majd még melegen késsel felaprítjuk vagy aprítógéppel (turmixgéppel, botmixerrel) pépesítjük, esetleg szűrőn áttörjük.

Spenótfőzelék