Csirke alaplé

Egy finom csirke alaplé recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző ételek (levesek, főzelékek, mártások) készítéséhez.

Csirke alaplé

Mennyiség: 1-1,5 liter Előkészítés: 20 perc Főzés: 2,5 óra Elkészítési idő: 3 óra

Hozzávalók

1,5 kg csirkeaprólék (szárny, farhát, nyak, láb), 150 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 50 g zellergumó vagy szárzeller, 1 kisebb póréhagyma, 50 g vöröshagyma (1 kis fej), 1-2 db szegfűszeg, 3-4 gerezd fokhagyma (héjastól), 3 liter ivóvíz, 1 g fekete bors (elhagyható)


A fűszercsokorhoz:

1 kis darab póréhagyma, 1 db babérlevél, 1 db kakukkfűág, 2-3 db petrezselyemág, 1 db zellerág

Csirke alaplé készítése

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyobb darabokara vágjuk. A vöröshagymába beleszúrjuk a szegfűszeget. Összeállítjuk a fűszercsokrot, és egy zsineggel összekötjük.

2. A csirkeaprólékot 6-8 centiméteres darabokra vágjuk, megmossuk. Egy megfelelő méretű edénybe helyezzük, felöntjük hideg vízzel és feltesszük főni.

3. Nagyjából 2 perc forralás után a felületén keletkezett habot eltávolítjuk egy szűrőkanál segítségével.

4. A feldarabolt zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és a fűszercsokrot az alapléhez adjuk (igény szerint néhány szem egész borssal is ízesíthetjük).

5. Az alaplevet ismét felforraljuk, majd fedő nélkül, alacsony hőfokon, gyenge forrásban tartjuk még legalább 2,5 órán keresztül. Főzés közben a felületén keletkező habot eltávolítjuk.

6. Az elkészült csirke alaplevet rövid ideig pihentetjük, majd egy finom szűrőn át egy másik edénybe leszűrjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük és jól lehűtjük. Ekkor a felületén keletkező zsírréteget igény szerint eltávolíthatjuk.

Tippek, javaslatok csirke alaplé készítéséhez

Az elkészült csirke alaplé azonnal felhasználható különböző ételek (levesek, főzelékek, mártások) készítéséhez, de hűtőben akár 2 napig is tárolhatjuk. Amennyiben ennél hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor felcímkézés után le is fagyaszthatjuk.

Főzés előtt a feldarabolt csirkeaprólékot le is forrázhatjuk. Ez gyakorlatilag abból áll, hogy 2 perc forralás után a főzőlevet kiönjük és az aprólékot tisztára mossuk, majd a tiszta edényben, hideg vízben ismét feltesszük főni. Így kevesebb lesz főzés közben a habképződés és kevesebbet kell bajlódni annak az eltávolításával is.

A csirke alaplevet készíthetjük úgy is, hogy egy kisebb egész csirkét főzünk meg alaplének. A főtt csirke húsát ebben az esetben más étel készítéséhez fel tudjuk még használni.

Csirke alaplé