Zöldség alaplé
Egy finom zöldség alaplé recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző ételek (levesek, mártások, stb) készítéséhez.

Mennyiség: 3-3,5 liter | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 30-60 perc | Elkészítési idő: 60-90 perc
Recept hozzávalók
250 g sárgarépa, 150 g petrezselyemgyökér, 100 g póréhagyma, 150 g zeller vagy szárzeller, 80 g vöröshagyma, 60 g paradicsom, 10 g fokhagyma, 50 ml étolaj, 4 liter ivóvíz
A fűszercsokorhoz:
1 db póréhagymalevél, 1 db babérlevél, 1 db kakukkfűág, 1 db petrezselyemág, 1 db zellerág
Ízesítők (elhagyható):
1 g fekete bors, 5 g konyhasó
Zöldség alaplé készítése
1., A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd apró darabokra vágjuk. Elkészítjük a fűszercsokrot: a póréhagymalevelet, a babérlevelet, a kakukkfűágat, a petrezselyemágat és a zellerágat kötöző zsineggel összekötjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., A zsiradékot egy megfelelő méretű edényben felhevítjük. Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldségeket, a fűszercsokrot és mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett nagyjából 3-5 percig pároljuk.
3., Felöntjük hideg vízzel, hozzáadunk néhány szem fekete borsot, esetleg kevés sót (elhagyható) és magas hőfokon felforraljuk. Miután a folyadék elérte a forráspontot, a hőfokot addig mérsékeljük, hogy éppen csak gyenge gyöngyöző forrásban tartsuk.
4., A főzést nagyjából 30-60 percig végezzük. Közben a lé felületén keletkező habot eltávolítjuk. Végül az elkészült zöldség alaplevet, rövid pihentetés után, egy finom szűrön átszűrjük.
Tippek, javaslatok zöldség alaplé készítéséhez
A leszűrt zöldség alaplé azonnal felhasználható különböző ételek készítéséhez, de hűtőben akár 2-3 napig is tárolhatjuk. Ha csak később szeretnénk felhasználni, akkor felcímkézés után le is fagyaszthatjuk.
Sóból és borsból alapvetően csak nagyon keveset használjunk az alaplé készítéséhez, de akár teljesen el is tekinthetünk a használatuktól.
A zöldség alaplevet esetleg úgy is készíthetjük, hogy a kezdeti párolási szakasz kihagyjuk, és csak vízben főzzük meg a zöldségeket. Ebben az esetben a zsiradékot sem kell felhasználni.
Egyéb receptek

Csontlé
A leszűrt csontlé (alaplé) különböző levesek, mártások, főzelékek, raguk, húsételek készítésénél használható fel...

Csirke alaplé
Felhasználható különböző ételek (levesek, főzelékek, mártások) készítéséhez. Hűtőben 2 napig tárolhatjuk, de le is...

Frankfurti leves
Az elkészült frankfurti levest még forrón tálaljuk. A tetejét kevés tejföllel díszíthetjük. Friss kenyér jól illik...