Zöldség alaplé

Egy finom zöldség alaplé recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző ételek (levesek, mártások, stb) készítéséhez.

Zöldség alaplé
Zöldség alaplé

Mennyiség: 3-3,5 liter | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 30-60 perc | Elkészítési idő: 60-90 perc

Recept hozzávalók

250 g sárgarépa, 150 g petrezselyemgyökér, 100 g póréhagyma, 150 g zeller vagy szárzeller, 80 g vöröshagyma, 60 g paradicsom, 10 g fokhagyma, 50 ml étolaj, 4 liter ivóvíz


A fűszercsokorhoz:

1 db póréhagymalevél, 1 db babérlevél, 1 db kakukkfűág, 1 db petrezselyemág, 1 db zellerág


Ízesítők (elhagyható):

1 g fekete bors, 5 g konyhasó

Zöldség alaplé készítése

1., A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd apró darabokra vágjuk. Elkészítjük a fűszercsokrot: a póréhagymalevelet, a babérlevelet, a kakukkfűágat, a petrezselyemágat és a zellerágat kötöző zsineggel összekötjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A zsiradékot egy megfelelő méretű edényben felhevítjük. Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldségeket, a fűszercsokrot és mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett nagyjából 3-5 percig pároljuk.

3., Felöntjük hideg vízzel, hozzáadunk néhány szem fekete borsot, esetleg kevés sót (elhagyható) és magas hőfokon felforraljuk. Miután a folyadék elérte a forráspontot, a hőfokot addig mérsékeljük, hogy éppen csak gyenge gyöngyöző forrásban tartsuk.

4., A főzést nagyjából 30-60 percig végezzük. Közben a lé felületén keletkező habot eltávolítjuk. Végül az elkészült zöldség alaplevet, rövid pihentetés után, egy finom szűrön átszűrjük.

Tippek, javaslatok zöldség alaplé készítéséhez

A leszűrt zöldség alaplé azonnal felhasználható különböző ételek készítéséhez, de hűtőben akár 2-3 napig is tárolhatjuk. Ha csak később szeretnénk felhasználni, akkor felcímkézés után le is fagyaszthatjuk.

Sóból és borsból alapvetően csak nagyon keveset használjunk az alaplé készítéséhez, de akár teljesen el is tekinthetünk a használatuktól.

A zöldség alaplevet esetleg úgy is készíthetjük, hogy a kezdeti párolási szakasz kihagyjuk, és csak vízben főzzük meg a zöldségeket. Ebben az esetben a zsiradékot sem kell felhasználni.