Tagliatelle tészta

Egy finom Tagliatelle tészta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Tagliatelle tészta
Tagliatelle tészta

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 3-5 perc | Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Recept hozzávalók

500 g finomliszt, 5 db tyúktojás, 10 g konyhasó


A tésztához nyújtásához és formázásához:

kevés finomliszt

Tagliatelle tészta készítése

1., A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A lisztet átszitáljuk és a nyújtótábla közepére halmozzuk. A halom közepébe mélyedést készítünk, amelybe beleöntjük az egyesével felütött és ellenőrzött tojásokat, majd kevés sót adunk hozzá.

2., Egy villával a tojássárgáját összekeverjük a tojásfehérjével, majd folyamatosan összedolgozzuk a tojást, a lisztel. Ha szükséges, akkor annyi vizet vagy olívaolajat adunk hozzá, hogy a tészta középkeménységű legyen. Az összeállított tésztát, amely még egyenetlen és csomós, gyúrással simára dolgozzuk. A kidolgozott tésztából két gombócot formázunk. A tésztagombócok felületét olajjal vékonyan lekenjük vagy műanyag fóliába csomagoljuk azokat (így nem fog kiszáradni a tészta), majd körülbelül 20 percig pihentetjük.

3., Ezután a sodrófa segítségével, egymás után vékonyra kinyújtjuk a két tésztagombócot. Egyenletesen vékonyítjuk és nyújtjuk úgy, hogy közben állandóan körbe forgatjuk. Időnként meghintjük, kevés lisztel, ha a tészta ragadna, de ne vigyük túlzásba, mert a sok liszttől a tészta kirepedezhet, majd a szikkasztáskor.

4., A vékonyra (körülbelül 1-2 mm) nyújtott tésztát a sodrófára tekerjük, és még vékonyabbra sodorjuk. A tésztát az egyes sodrási szakaszokat követően letekerjük és 45 fokkal elforgatva újra feltekerjük, majd folytatjuk a sodrást, amíg egészen vékony és áttetsző nem lesz.

5., Ezután a tészta felületén maradt lisztet leseperjük és egy tiszta lepedőre fektetjük és ott addig szikkasztjuk, amíg a felülete már nem ragad, de még hajlítható, kissé rugalmas.

6., A szikkasztott tésztát vékonyan megszórjuk liszttel, majd két ellentétes oldalról is lazán feltekerjük, óvatosan lelapítjuk és egy éles késsel a hosszanti irányra merőlegesen 6-10 mm szélesre metéljük. Az így kapott tésztacsíkokat lazán a nyújtótáblára vagy egy tiszta lepedőre halmozzuk, úgy hogy közben az összetapadt tésztát megrázogatva szétválasztjuk.

Tippek, javaslatok tagliatelle tészta készítéséhez

Az elkészült Tagliatelle egy rendkívül laktató tészta, amely forró, enyhén sós vízben körülbelül 3-5 perc alatt elkészül és elképesztően finom. A tészta főzéséhez lehetőleg a főzendő tészta súlyának tízszeresével megegyező mennyiségű vizet használjunk (400-500 g tésztához 4-5 liter vizet és 30-50 g sót).

A tészta pihentetése azért szükséges, mert a frissen összegyúrt tészta még túl kemény, a liszt sikértartalma miatt rugalmasan összehúzódik. A tészta kinyújtása és elvékonyítása nem- vagy csak nehezen lehetséges. A tészta pihentetésekor a gombóc felületét, ami közvetlenül a levegővel érintkezne, kenjük le olajjal. Az is jó megoldás, ha frissentartó fóliába vagy fólia zacskóba csomagoljuk a tésztát a pihentetés ideje alatt. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, különben a felülete kirepedezik.