Csemegekukorica főzése

A csemegekukorica főzése, elkészítése nem tartozik a legbonyolultabb feladatok közé, de van azért néhány dolog, amit érdemes megemlíteni a csemegekukorica főzésével kapcsolatban.

Először is azzal kell tisztában lennünk, hogy az emberi fogyasztásra termesztett csemegekukorica mellett létezik takarmánykukorica is. Bár szinte teljesen azonos a kinézetük, de ez a kettő nem ugyanaz a növény. Még szakember számára sem könnyű megkülönböztetni csak látvány alapján a két kukoricaváltozatot egymástól.

Lényeges különbség inkább a kukoricaszemek belsejében lakozik, és persze a főzési időben. Ugyanis míg a csemegekukoricának többnyire elegendő a 10-15 perces főzési idő, addig a takarmánykukoricának, – különösen, ha már nem túl zsenge, – a 2 óra főzés is kevés lehet ahhoz, hogy kellően megfőjön.

Lényeges a két kukoricafajta közötti ízbéli különbség is. A csemegekukorica magasabb cukortartalommal rendelkezik, így sokkal édesebb ízű, míg a takarmánykukoricára inkább a magasabb keményítőtartalom jellemző. A takarmánykukorica frissen leszedett, zsenge csöveit is megfőzhetjük és elfogyaszthatjuk, de a csemegekukorica főzési ideje lényegesen rövidebb és persze az íze is sokkal finomabb, mint a takarmánykukoricáé.

Sajnos kukoricaszezonban előfordulhat, hogy a sokkal könnyebben és olcsóbban nevelhető takarmánykukorica csöveket úgy árusítják, mintha csemegekukorica lenne. Már csak a főzéskor szembesülünk vele, hogy lehetetlen 10-15 perc alatt megfőzni és sem az íze, sem az állaga nem lesz valami remek. Ezért lehetőleg mindig megbízható forrásból szerezzük be azt a csemegekukoricát, amit főzni szeretnénk!

Figyeljünk, hogy mindig friss, kellemes illatú, szép, telt, egészséges csöveket válasszunk. Ha úgy tapasztaljuk, hogy a kukoricaszemek fonnyadtak, öregek vagy maga a cső barnás, foltos, betegség jelei láthatók rajta, akkor ne főzzük, és persze ne is vegyük meg, mert az emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Csemegekukorica főzése
Csemegekukorica főzése

Csemegekukorica főzése

Egy megfelelő méretű edényt a háromnegyedéig megtöltünk vízzel, hozzáadunk literenként 10 g sót, majd felforraljuk. Amíg a víz felforr, előkészítjük a kukoricacsöveket.

A kukoricacsövekről eltávolítjuk a zöld héját (csuhét), majd a vékony szálaktól is megszabadulunk. Ezután egy éles kés segítségével levágjuk a kukoricacsövek hegyesebb, csúcsosabb végéről azt a részt, ahol nincsenek, vagy csak nagyon aprók a szemek.

Ha túl hosszúak a csövek, akkor akár el is vághatjuk azokat a kellő hosszúságúra. A vágást úgy hajtsuk végre, hogy lehetőleg ne törjük össze a kukoricaszemeket. Jobb megoldás, ha egy éles késsel csak körbe bevágjuk a kukoricacsöveket és a vágás mentén kézzel eltörjük azokat. A tisztítás és darabolás után folyó víz alatt öblítsük le a csöveket.

A főzővíz felforrása után belerakjuk az előkészített kukoricacsöveket és nagyjából 10-15 perc alatt megfőzzük. A főzési időt a víz újraforrásától kezdjük el mérni.

Csemegekukorica főzési idő

Általában a friss csemegekukoricának 10-15 perc főzési idő elegendő, ennél lehet kicsit kevesebb és több is. Nagyjából 8-10 perc főzés után a csövek végről szedjünk vagy vágjunk le pár nagyobb szemet és ellenőrizzük, hogy kellően megfőttek-e.

Főtt csemegekukorica, fogyasztása, tárolása

Miután a kukorica kellően megfőtt, kiszedünk a főzővízből annyit, amennyit azonnal el szeretnénk fogyasztani. Fogyasztás előtt a kukoricacsöveket – még forrón – ízlés szerint vajjal, sóval, borssal ízesíthetjük. Azokat a kukoricacsöveket hagyhatjuk a főzővízben kihűlni, amiket nem szeretnénk azonnal elfogyasztani. A megmaradt csöveket a teljes kihűlés után csomagoljuk frissentartó fóliába és tároljuk azokat hideg helyen! Így azok nem száradnak ki és a kukoricaszemek nem fonnyadnak-, ráncosodnak meg.

Csemegekukorica főzése mikrohullámú sütőben

Kis mennyiségben és gyorsan mikrohullámú sütőben is elkészítheti, aki akarja. Héjastól a csövet egy tányérra tesszük, majd a mikrohullámú sütőben 3-5 perc alatt készre főzzük. A pontos elkészítési időt ki kell tapasztalni, mivel az nagyban függ az egyes mikrohullámú sütők teljesítményétől.

Takarmánykukorica főzése

Ha csemegekukorica helyet takarmánykukoricát sikerült vásárolni vagy egyszerűen csak azt szeretnénk főzni, akkor azt csak még zsenge, tejes takarmánykukoricával próbáljuk. A megöregedett takarmánykukoricát órákig kell főzni és a végeredmény meglehetősen ízetlen és kemény lesz. Egyszerűen nem éri meg vele vesződni.

A friss még fiatal tejes takarmánykukorica csöveket hasonlóan készítsük elő, mint a csemegekukorica csöveket, de az eltávolított zöld héjából a szebbeket hagyjuk meg, majd folyó víz alatt mossuk meg és öblítsük le. Ezzel a zöld héjjal béleljük ki a főzőedény alját, majd erre tegyük rá a megtisztított, előkészített kukoricacsöveket. A csövek tetejére tegyünk vékonyan kevés zöld héjat és öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi.

A főzővízhez adhatunk 2-3 evőkanál cukrot és esetleg kevés tejet, majd az edényt fedjük le és tegyük fel főni a kukoricát. A víz forrásától számított 30-35 percig főzzük, majd ellenőrizzük, hogy kellően megfőtt-e. Amennyiben valóban friss még tejes takarmánykukoricát főztünk akkor körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy kellően megfőjön. Miután megfőtt, a csemegekukoricához hasonlóan ízesítjük, fogyasztjuk és tároljuk.