Ropogós csirkemell csíkok fűszeres bundában

Ropogós csirkemell csíkok receptje, aminek a készítése is egyszerű. Az enyhén csípős, fűszeres bundában megbújó csirkefalatok íze és megjelenése hasonló a KFC csirkemellhez.

Ropogós csirkemell csíkok

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

1 kg csirkemellfilé, 1 db tyúktojás, 250 ml tehéntej, 250 g finomliszt, 10 g konyhasó, 2-2 kávéskanál őrölt fekete bors, fokhagymapor, Cayenne-bors (vagy csemege fűszerpaprika-őrlemény) és sütőpor


A sütéshez:

1 liter étolaj

Ropogós csirkemell csíkok készítése

1. A ropogós csirkemell csíkok készítését a csirkemell felszeletelésével kezdjük, amelyet nagyjából 2 cm széles csíkokra vágunk.

2. Az olajat egy megfelelő méretű serpenyőben vagy olajsütőben 170-180 °C-ra melegítjük.

3. Egy kisebb méretű tálban összekeverjük a felütött tojást és a tejet.

4. Egy másik tálban alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, só, bors, fokhagymapor, Cayenne-bors, sütőpor).

5. A csirkemellcsíkokat először belemártjuk egyenként a tojásos-tejes keverékbe, utána beleforgatjuk a lisztes keverékbe (figyeljünk rá, hogy a teljes felületét bevonja), majd még egyszer a tejes és lisztes keverékbe.

6. A duplán panírozott csíkokat néhány perc alatt szép aranybarnára sütjük a közepesen forró olajban (egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér).

7. A megsült darabokat szűrőbe vagy papírtörlőre helyezzük, és alaposan lecsepegtetjük a felesleges olajat.

Tippek, javaslatok ropogós csirkemell csíkok készítéséhez

Az elkészült csirkemell csíkok mellé nagyon jól illik a legtöbb rizs-, vagy burgonyaköret, de akár egy szelet kenyérrel (például: szendvicskenyér) is fogyasztható.

Ha kerülni szeretnénk a csípős ízeket, akkor a Cayenne-bors helyett használjunk csemege fűszerpaprika őrleményt, illetve csökkentsük a bors mennyiségét vagy hagyjuk el teljesen.

A fokhagymapor helyett használhatunk friss fokhagymát is, amelyet pépesíve vagy egészen apróra vágva használhatunk fel.

A csíkokra darabolt húst hosszabb vagy rövidebb ideig akár pácolhatjuk is. Kevés vízből, sóból, borsból és fokhagymából elkészítjük a pácot (példa: 10 g konyhasó, 1 kk. őrölt fekete bors, 1 kk. fokhagymapor, 30 ml ivóvíz). A hússzeleteket alaposan összekeverjük a páccal, majd lefedve, hideg helyen érleljük. A későbbi sózásnál, illetve fűszerezésnél vegyük figyelembe, a pác, só és fűszertartalmát!

Ropogós csirkemell csíkok