Szendvicskenyér

Egy finom szendvicskenyér (zsúrkenyér) recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználhatjuk különböző szendvicsek készítéséhez. Megfelelő tárolás mellett napokig puha marad.

Szendvicskenyér

Mennyiség: 2 x 500 g Előkészítés: 30 perc + kelesztés Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Hozzávalók

600 g finomliszt, 300 g tehéntej, 30 g friss élesztő (vagy 8 g szárított élesztő), 60 g vaj, 12 g porcukor, 6 g konyhasó, 2 db tojássárgája


A lekenéshez:

1 db tyúktojás

Szendvicskenyér készítése

1. A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük, ha szükséges, szobahőmérsékletűre (20-26 °C) melegítjük. A lisztet, a porcukrot átszitáljuk. A vajat felolvasztjuk, a tejet langyosra (38 °C) melegítjük.

2. A langyos tejet egy keverőtálba öntjük és feloldjuk benne az élesztőt. A liszt mennyiségének 25-30 százalékát (150-180 g) és a porcukor felét hozzáadjuk, majd az egészet csomómentesre keverjük. Légáramlásmentes, meleg helyen (30-40 °C között) 15-20 percig érleljük, az élesztőt felfuttatjuk, vagyis kovászt készítünk.

3. Az elkészült kovászhoz hozzáadjuk a maradék lisztet és a porcukrot, valamint a sót, a tojássárgáját és a langyos olvasztott vajat. A tésztát nagyjából 10-15 perc alatt meggyúrjuk (gépet is használhatunk). A gyúrást addig végezzük, amíg egynemű, sima, rugalmas tésztát nem kapunk.

4. Lefedve, huzattól védett, 25-35 °C-os helyen addig érleljük, amíg a tészta térfogata a duplájára nem nő. A kelesztési idő nagymértékben függ a hőmérséklettől, nagyjából 1-1,5 óra elegendő.

5. A kellően megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és két egyenlő részre osztjuk, amelyeket átgyúrás után gömb alakúra formázunk. Rövid pihentetés után (5-6 perc) az egyik tésztagombócot, kézzel, ellapítjuk, majd a tőlünk távolabb eső szélét a közepéig ráhajtjuk, kissé lenyomjuk. Folytatjuk hajtogatást, majd a tészta végét összenyomva, összecsípve lezárjuk. A tésztát nagyjából 32 cm hosszúságú, két végén elvékonyodó tésztarúddá alakítjuk (sodorjuk). A másik darabbal ugyanezt megismételjük.

6. Az elkészült tésztarudakat sütőpapíros tepsire fektetjük (a slussz, vagyis a tészta lezárt vége alulra kerüljön). A levegővel közvetlenül érintkező felületét összekevert egész tojással lekenjük. Ezután légáramlásmentes, 25-35 °C-os helyen 35-40 percig kelesztjük.

7. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Sütés előtt ismét lekenjük a tésztarudak felületét tojással, majd nagyjából 30 perc alatt, szép, aranybarnára sütjük. A megsült szendvicskenyereket rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd fogyasztásig fóliába csomagolva tároljuk.

Tippek, javaslatok szendvicskenyér készítéséhez

A recept szerinti kenyértészta mennyiségből, két darab, egyenként közel 500 g-os szendvicskenyér (zsúrkenyér) készíthető, vagy esetleg egy darab közel 1 kilogrammos. Illetve tetszés szerint, akár több, kisebb méretű (250 g-os).

Az elkészült szendvicskenyeret (zsúrkenyeret) felhasználhatjuk különböző szendvicsek készítéséhez. Megfelelő tárolás mellett napokig puha marad.

A kovász érlelését és a kenyér kelesztését végezhetjük a 40 °C-ra melegített, majd lekapcsolt sütőben is. Ott a kellemes, langyos melegben a huzattól is védve lesz, és a tészta hamarabb, illetve jobban megkel.

Azért fontos rácson hűteni a megsült kenyeret, hogy ne áztassa el az alatta felgyűlő pára. Rács helyett tehetünk a kenyér alá esetleg néhány fakanalat is.

A kenyér felületét akár tejjel vagy vízzel is lekenhetjük a tojás helyett. A vaj helyett esetleg használhatunk más zsiradékot is (margarin, étolaj, sertészsír).

A kelesztés megkezdése előtt érdemes étolajjal vékonyan lekenni a kelesztőtál belső felületét, mert így nem fog annyira hozzá tapadni a megkelt tészta és utána könnyebben ki lehet majd borítani belőle.

Szendvicskenyér