Hagyományos paradicsomsaláta ecetes salátalével

Egy finom hagyományos paradicsomsaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A vöröshagymával, petrezselyemzölddel fűszerezett, ecetes salátalében érlelt szeletelt paradicsom az egyik legkedveltebb savanyúság.

Hagyományos paradicsomsaláta ecetes salátalével

Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 15 perc Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

  • 600 g paradicsom,
  • 30-50 g vöröshagyma,
  • 1 kis csomó petrezselyemzöld,
  • 1 csipetnyi őrölt fekete bors,
  • 20 ml étolaj

A salátaléhez:

  • 250 ml ivóvíz,
  • 10 ml ételecet (10 %-os),
  • 5 g konyhasó,
  • 15 g kristálycukor

Paradicsomsaláta készítése

1., A paradicsomsaláta készítését a salátalé összeállításával kezdjük. Több részletben, hozzákeverünk a kimért vízhez, annyi ecetet, cukrot és sót, amennyivel elérjük, hogy egy számunkra megfelelő kellemesen édes-savanyú ízt kapjunk.

2., Az alap salátaléhez hozzákeverjük az étolajat, a finomra vágott (vagy szeletelt) vöröshagymát és petrezselyemzöldet, az őrölt fekete borsot, majd lefedve hűtőbe tesszük és lehűtjük.

3., A paradicsomot megmossuk, a csumáját kivágjuk, igény szerint meghámozzuk (paradicsom hámozása), majd egyenletes vastagságú szeletekre vágjuk.

4., Tálaláskor a paradicsomszeleteket tányérokra helyezzük, majd a lehűtött salátalével meglocsoljuk (figyeljünk rá, hogy egyenletesen jusson mindenhova salátalé, szeletelt hagyma és petrezselyemzöld).

Tippek, javaslatok paradicsomsaláta készítéséhez

Tálalás és fogyasztás előtt rövid ideig akár érlelhetjük is a salátalében a felszeletelt paradicsomot.

A vöröshagyma és a petrezselyemzöld helyett esetleg metélőhagymát is használhatunk. Igény esetén az ételecetet helyettesíthetjük fehérborecettel is (nagyjából dupla mennyiség szükséges belőle).

A paradicsomokat hámozva vagy hámozás nélkül is felhasználhatjuk a saláta készítéséhez. Kellemesebb fogyasztani a hámozott szeleteket, viszont elkészíteni gyorsabb és egyszerűbb hámozás nélkül.

Hagyományos paradicsomsaláta ecetes salátalével