Paradicsomsaláta recept hagyományos, ecetes salátalével

Egy finom paradicsomsaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A vöröshagymával, petrezselyemzölddel fűszerezett, hagyományos, ecetes salátalében érlelt szeletelt paradicsom az egyik legkedveltebb savanyúság.

Paradicsomsaláta

Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 15 perc Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

600 g paradicsom, 30-50 g vöröshagyma, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 1 csipetnyi őrölt fekete bors, 20 ml étolaj


A salátaléhez:

250 ml ivóvíz, 10 ml ételecet (10 %-os), 5 g konyhasó, 15 g kristálycukor

Paradicsomsaláta készítése

1. A paradicsomsaláta készítését a salátalé összeállításával kezdjük. Több részletben, hozzákeverünk a kimért vízhez, annyi ecetet, cukrot és sót, amennyivel elérjük, hogy egy számunkra megfelelő kellemesen édes-savanyú ízt kapjunk.

2. Az alap salátaléhez hozzákeverjük az étolajat, a finomra vágott (vagy szeletelt) vöröshagymát és petrezselyemzöldet, az őrölt fekete borsot, majd lefedve hűtőbe tesszük és lehűtjük.

3. A paradicsomot megmossuk, a csumáját kivágjuk, igény szerint meghámozzuk (paradicsom hámozása), majd egyenletes vastagságú szeletekre vágjuk.

4. Tálaláskor a paradicsomszeleteket tányérokra helyezzük, majd a lehűtött salátalével meglocsoljuk (figyeljünk rá, hogy egyenletesen jusson mindenhova salátalé, szeletelt hagyma és petrezselyemzöld).

Tippek, javaslatok paradicsomsaláta készítéséhez

Tálalás és fogyasztás előtt rövid ideig akár érlelhetjük is a salátalében a felszeletelt paradicsomot.

A vöröshagyma és a petrezselyemzöld helyett esetleg metélőhagymát is használhatunk. Igény esetén az ételecetet helyettesíthetjük fehérborecettel is (nagyjából dupla mennyiség szükséges belőle).

A paradicsomokat hámozva vagy hámozás nélkül is felhasználhatjuk a saláta készítéséhez. Kellemesebb fogyasztani a hámozott szeleteket, viszont elkészíteni gyorsabb és egyszerűbb hámozás nélkül.

Paradicsomsaláta