Gombás párolt rizs

Egy finom gombás párolt rizs recept, aminek a készítése is egyszerű. Köretként remekül illik különböző húsételek mellé, de akár magában is fogyaszhatjuk.

Gombás párolt rizs

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Főzés: 20 perc Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

A párolt rizshez:

400 g rizs (hosszú szemű), 800 ml ivóvíz, 30 ml napraforgóolaj, 10-15 g konyhasó


A párolt gombához:

120 g gomba, 30 g vöröshagyma, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors, 1-2 csipetnyi konyhasó, 30 ml napraforgóolaj (vagy vaj)


A díszítéshez:

kevés petrezselyemzöld

Gombás párolt rizs készítése

1. A rizst átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük, és jól lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, leöblítjük, majd egészen apróra feldaraboljuk. A megmosott és lecsepegtetett petrezselyemzöldet felaprítjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt 160 °C-os hőmérsékletre előmelegítjük.

2. A konzerv gombát egy szűrőbe borítjuk és lecsepegtetjük. Ha friss gombát használunk, akkor a gombákról kaparással, dörzsöléssel először eltávolítjuk a felületükön esetleg előforduló szennyeződéseket, talajmaradványokat, majd egy hideg vízzel töltött edénybe tesszük. Rövid áztatás és átforgatás után a gombákat kézzel vagy egy szűrőkanál segítségével átszedjük egy másik vízzel töltött edénybe. Ezt a műveletet még legalább kétszer megismételjük, majd egy szűrőbe téve lecsepegtetjük. Ezután a megtisztított és lecsepegtetett gombát apró kockákra felvágjuk.

3. Ezt követően elkészítjük a párolt rizst. Egy megfelelő méretű lábasban a vizet felforraljuk, közben sóval ízesítjük. Egy serpenyőben az olajat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az előkészített rizst és közepes hőfokon, állandó keverés mellett üvegesre pirítjuk. Miután a víz felforrt hozzákeverjük a pirított rizst, majd az edényt lefedjük, és a tartalmát felforraljuk. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.

4. Amíg a rizs párolódik, addig elkészítjük a párolt gombát. Egy serpenyőben kevés olajat vagy vajat felmelegítünk, majd az apróra vágott vöröshagymát a zsiradékon kissé megpároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gombát és közepes hőfokon, időnként megkeverve néhány perc alatt puhára pároljuk. Közben ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, majd miután elkészült felaprított petrezselyemzöldet keverünk hozzá.

5. A rizst a főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy kellően megpuhult és felszívta-e az összes folyadékot. Ha úgy látjuk, hogy elkészült, akkor az edényt kivesszük a sütőből és egy húsvilla vagy evővilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Ezután az elkészült párolt rizshez hozzáadjuk a puhára párolt gombát és az egészet jó alaposan összekeverjük. Közben, kóstolás után – ízlés szerint – sóval és őrölt fekete borssal még ízesíthetjük.

Tippek, javaslatok gombás párolt rizs készítéséhez

A gombás párolt rizs köretként remekül illik a különböző rántott-, sült- és párolt húsok mellé. Valamint más párolással, sütéssel vagy főzéssel készült étel mellé is fogyaszthatjuk.

Tálaláskor az elkészült gombás párolt rizst egy vékonyan kivajazott formába, csészébe töltjük és kissé bele is nyomkodjuk. Ezután a rizzsel töltött formát egy tányérra borítjuk, majd a formát óvatosan eltávolítjuk. A félgömb alakú rizshalom tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

A rizst alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg. Miután az edényt a tűzhelyről levettük a rizst hagyjuk még legalább 30 percig lefedve párolódni.

A rizs főzővizét a só helyett vagy mellett húsleveskockával is ízesíthetjük. Illetve a víz helyet akár csontlé vagy zöldség alaplé is használható.

Gombás párolt rizs