Rántott tök fokhagymás bundában

Egy finom rántott tök recept, aminek a készítése is egyszerű. A vékonyra vágott zsenge tökszeletek fokhagymával ízesített, ropogós bundában rejtőznek, melyeket előételként vagy főételként is fogyaszthatunk.

Rántott tök

Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 40 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Hozzávalók

1 db kisméretű (kb. 500 g) zsenge spárgatök (főzőtök), 10-15 g konyhasó, ízlés szerint őrölt fekete bors


A bundázáshoz:

60 g finomliszt, 2-3 db tyúktojás, 150 g zsemlemorzsa, 5 g fokhagyma-granulátum (elhagyható)


A sütéshez:

8 dl étolaj

Rántott tök készítése

1. A rántott tök készítését, a tök megmosásával kezdjük. Ezután a két végét levágjuk, meghámozzuk, majd nagyjából 5 mm vastag szeletekre vágjuk (a magokat nem szükséges eltávolítani, ha egészen fiatal a tök).

2. A szeletek mindkét oldalát sóval (és borssal) megszórjuk, majd 20-30 percig félre rakjuk. A só hatására a tök megpuhul és levet enged. Ezért érdemes egy szűrőbe téve pihentetni a szeleteket.

3. Előkészítjük a bundázáshoz az alapanyagokat. A szeleteket egyesével lisztben, felvert egész tojásban, és fokhagymaporral ízesített zsemlemorzsában megforgatjuk.

4. A panírozott szeleteket, adagonként, néhány perc alatt, aranybarnára és ropogósra sütjük a közepesen forró (170-180 °C) olajban.

5. A megsült darabokat papírtörlőre vagy egy szűrőbe helyezzük, és alaposan lecsepegtetjük.

Tippek, javaslatok rántott tök készítéséhez

A recept alapján elkészített rántott tök, elegendő 4 fő részére előételként, viszont valamilyen körettel tálalva, akár főételként is fogyasztható.

Nagyon jól illik mellé kapormártás, tartármártás és majonéz is.

A zsenge főzőtök belsejében még egészen aprók a magok, ezért nem szükséges eltávolítani azokat. Ha viszont csak idősebb tök áll rendelkezésünkre, akkor a sózás előtt érdemes megszabadulni a magoktól.

A fokhagyma-granulátum helyett vagy mellett, keverhetünk a zsemlemorzsába szezámmagot, apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet és rozmaringot is.

Rántott tök