Kapormártás
Egy finom kapormártás recept, aminek a készítése is egyszerű. Jól illik különböző főtt és sült húsokhoz, illetve fasírt, töltött tök, rántott cukkini (tökfélék), tökfasírt stb. mellé.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 10 perc | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 30 perc
Recept hozzávalók
1 nagy csokor friss kapor, 50 g vaj (napraforgóolaj), 60 g finomliszt, 30 ml ételecet (10%-os), 10-15 g konyhasó, 35 g kristálycukor, 200 ml tejföl, 500 ml ivóvíz (vagy csontlé, zöldség alaplé)
A díszítéshez:
kevés kapor
Kapormártás készítése
1., A friss kaprot folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A kapor vastagabb, kemény szárrészeit eltávolítjuk, majd a kapor leveleit és a zsenge szárrészeket apróra feldaraboljuk (a kapor leveleiből félreteszünk keveset a díszítéshez). A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., Ezután elkészítjük a világos rántást. Egy serpenyőben kissé felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett, rövid ideig hevítjük a lisztet (nem kell megpirítani, elegendő addig hevíteni, amíg a zsiradékban felhabzik), közben hozzákeverjük a finomra feldarabolt kaprot.
3., A rántáshoz hozzáöntjük a hideg vizet (vagy csontlevet, zöldség alaplevet) és az egészet egy habverővel simára csomómentesre keverjük. A felhígított rántást állandó keverés mellett felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon gyenge forrásban tarjuk addig, amíg mártás sűrűségű lesz. Közben, ízlés szerint, ecettel, sóval, cukorral ízesítjük.
4., Hőkiegyenlítés után hozzáadjuk a tejfölt. A forró mártásból 2-3 evőkanálnyi mennyiséget a tejfölhöz adunk, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a csomómentesre dolgozott tejfölt hozzákeverjük a kapormártáshoz, és az egészet még néhány percig forrásban tartjuk. Kóstolás után – ízlés szerint – esetleg még ízesítjük.
Tippek, javaslatok kapormártás készítéséhez
Az elkészült kapormártás jól illik különböző főtt és sült húsokhoz, illetve fasírt, töltött tök, rántott cukkini (tökfélék), tökfasírt stb. mellé.
Az ecetet, a cukrot és a sót ne adjuk egyszerre a mártáshoz, hanem inkább kisebb adagokban és többszöri kóstolás után adagoljuk! Mindenki a saját ízlése szerint alakítsa ki a számára kellemes édeskés-savanykás ízt.
A vaj helyett használhatunk napraforgóolajat vagy esetleg sertészsírt is. Az ételecet helyet használhatunk frissen facsart citromlevet vagy fehérborecetet is. A csontlé vagy zöldség alaplé helyett esetleg használhatunk húsleveskockát is, amit 500 ml forró vízben feloldunk (Az esetleges sótartalmát vegyük figyelembe!).
Egyéb receptek

Majonéz
A jól elkészített majonéz tömény, sima állományú, a habosra kevert vajhoz hasonló. Íze pikáns, színe élénksárga...

Tartármártás
A tartármártás jól illik halételek, rántott (bundázott) ételek mellé, illetve salátákhoz is használhatjuk még, mint...

Besamel mártás
Az elkészült besamel mártás vagy más néven tejmártás színe tejfehér. Illata és íze a vaj és a tej illatára, ízére...