Tartármártás

Egy finom tartármártás recept, aminek a készítése is egyszerű. Nagyon jól illik különböző halételek és egyéb rántott (bundázott) ételek mellé, valamint hideg tojásos ételekhez és salátákhoz is felhasználhatjuk, mint alapanyag.

Tartármártás
Tartármártás

Mennyiség: 250 ml | Előkészítés: 10 perc | Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

250 ml majonéz, 1 kis csokor metélőhagyma, 30-50 g vöröshagyma (1 kis fej), valamint izlés szerint: 1 csipetnyi konyhasó, 1 csipetnyi őrölt fekete bors, kevés citromlé vagy fehérborecet

Tartármártás készítése

1., A metélőhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd egészen apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.

2., A majonézt (a majonéz készítése egészen egyszerű) egy megfelelő méretű keverőtálba helyezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát és vöröshagymát, majd az egészet jó alaposan összekeverjük.

3., Kóstolás után - ízlés szerint - sóval, őrölt fehér- vagy fekete borssal fűszerezzük, valamint frissen facsart citromlével vagy fehérborecettel ízesítjük. Az elkészült tartármártást fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Megjegyzés

A tartármártás nagyon jól illik különböző halételek és egyéb rántott (bundázott) ételek mellé, valamint hideg tojásos ételekhez és salátákhoz is felhasználhatjuk, mint alapanyag.

A metélőhagyma helyett vagy mellett használhatunk más zöldfűszereket is (például petrezselyemzöld, tárkony, kapor), valamint apróra vágott csemegeuborka, kapribogyó, keményre főzött tojás is tehető bele igény szerint.

A tartármártásnak számos változata létezik. Magyarországon általában a majonézt tejföllel vagy tejszínnel keverik, majd mustárral, sóval, borssal, porcukorral, citromlével vagy ecettel, esetleg fehérborral ízesítik.

Egyszerű magyaros tartármártás változat

Hozzávalók: 100 ml majonéz, 200 ml tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 csipetnyi só, 1 csapott kávéskanál porcukor, 1 csipetnyi őrölt fehér- vagy fekete bors (esetleg cayenne-bors) és pár csepp frissen facsart citromlé vagy ecet.

A majonézt, a tejfölt és a mustárt egy keverőtálba tesszük. Kevés sóval, cukorral, borssal, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Ezután az egészet jó alaposan összekeverjük. Kóstolás után, ha szükséges, még tetszés szerint ízesítjük.