Egyszerű eperlekvár

Egy finom, egyszerű eperlekvár recept, amely akár tartósítószer nélkül is elkészíthető és hónapokig romlás nélkül tárolható. Tartósítószer helyett a lekvár eltarthatóságát dunsztolással növelhetjük.

Egyszerű eperlekvár

Mennyiség: 8 ü (580 ml) Előkészítés: 60 perc Főzés: 10 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

4,5 kg földieper (4 kg tisztított), 2 kg kristálycukor, 40 g pektin, 20 g citromsav (vagy 2 citrom leve), 1,5-2 g (egy csapott kávéskanál) nátrium-benzoát (elhagyható)

Egyszerű eperlekvár készítése

1. A földiepret átválogatjuk, 10 percig hideg vízben áztatjuk, leszárazzuk, majd folyó víz alatt megmossuk, és egy szűrőbe téve lecsepegtetjük.

2. Az előkészített, pontosan lemért epret daraboljuk, pépesítjük (tiszta kézzel vagy burgonyatörővel szétnyomkodjuk, esetleg turmixszoljuk), majd egy megfelelő méretű edénybe öntjük.

3. A kimért cukrot alaposan összekeverjük a pektinnel (természetes eredetű zselésítő anyag), majd a pépesített eperhez adjuk.

4. A keveréket álandó keverés mellett felforraljuk, és legalább 5 percig gyenge forrásban tartjuk. A főzés közben keletkező habot eltávolítjuk a lekvár felületéről.

5. A forró eperlekvárból kevés mintát veszünk és egy hideg porcelántányérra önjük. Miután kihűlt, ellenőrizzük, hogy kellően sűrű-e az állaga.

6. Citromsavat (vagy citromlevet) és igény szerint nátrium-benzoátot (elhagyható) keverünk hozzá, majd levesszük a tűzről.

7. Az elkészült forró eperlekvárt azonnal a korábban már előkészített tiszta, fertőtlenített üvegek pereméig töltjük, és légmentesen lezárjuk.

Tippek, javaslatok eperlekvár készítéséhez

A tartósítószer nélkül készített eperlekvár eltarthatóságát növelhetjük dunsztolással. Ekkor a forró lekvárt tartalmazó lezárt üvegeket azonnal becsomagoljuk valamilyen jó hőtartó anyagba (vastag pléd, paplan, papír stb.) vagy esetleg egy jól hőszigetelt hűtőtáskába helyezzük és néhány órára úgy hagyjuk.

A teljes kihűlés után az üvegeket felcímkézzük, majd száraz, hűvös, napfénytől védett helyre rakjuk és fogyasztásig ott tároljuk.

A receptben szereplő mennyiségekből kicsivel több, mint 4,5 liter eperlekvár készíthető, amellyel megtölthetünk nagyjából 8 db 580 ml-es üveget vagy 12 db 370 ml-es üveget.

Kizárólag friss, egészséges, teljesen érett földieper alkalmas eperlekvár készítéséhez.

A főzőedény méretének megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy melegítés hatására a gyümölcspép térfogata nőni fog, valamint még a cukor is bele fog kerülni. Ezért lehetőleg elég nagyméretű edényt válasszunk a lekvárfőzéséhez.

A lekvár tárolására használt üvegek és a tetők mosását, fertőtlenítését minden esetben alaposan végre kell hajtani.

Egyszerű eperlekvár