Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 10 perc | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
1500 g burgonya, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 25 g konyhasó, 50 g vaj (étolaj, sertészsír)
Petrezselymes burgonya készítése
1., A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, megmossuk, majd lehetőleg egyforma, körülbelül 2×2 cm-es kockákra daraboljuk, és hideg vízzel leöblítjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, lecsöpögtetjük, majd apróra felvágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., A feldarabolt burgonyát egy edénybe tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi, majd megsózzuk. Az edényt lefedjük, majd feltesszük főni és nagyjából 10 perc alatt puhára főzzük a burgonyát (a főzési időt a víz felforrásától számítsuk). Arra vigyázzunk, hogy nehogy szétfőjön a burgonya, inkább ellenőrizzük többször az állagát! Amikor már jónak gondoljuk, a burgonyát egy szűrőbe borítjuk.
3., Egy serpenyőben kevés vajat (vagy más zsiradékot) felhevítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a lecsöpögtetett főtt burgonyát, majd az egészet óvatosan, összekeverjük, összerázzuk. A keverést úgy végezzük, hogy a burgonyát lehetőleg ne nagyon törjük össze! Kóstolás után, ha szükséges, akkor sóval, esetleg őrölt fekete borssal ízesítjük. Még forrón tálaljuk.
Megjegyzés
A petrezselymes burgonya köretként főleg borjúhúsból és halból készült ételek mellé illik a legjobban. Illetve egyéb főtt és párolt húsételek mellé is nyugodtan kínálhatjuk. Sőt akár még magában is fogyaszthatjuk.
A burgonya főzési ideje nagyban függ a darabok méretétől és a burgonya fajtájától, minőségétől.
A burgonyát lehetőleg egyforma méretűre daraboljuk! Így az elkészített petrezselymes burgonya tetszetősebb kinézetű lesz és a burgonyadarabok is egyszerre fognak megfőni. A burgonyát ne főzzük túlságosan sok vízben, mert elveszti az ízét! Természetesen minél több vizet használunk a főzéshez annál később is fog felforrni.
A megfőtt sós burgonyát, petrezselyem helyett, akár más fűszernövényekkel is összekeverhetjük, mint például friss, apróra felvágott kaporral. Persze ilyenkor már az elnevezése is kapros burgonya lesz.
Akik fokhagymásan szeretik, azok 1-2 gerezd, egészen apróra vágott fokhagymát is hozzákeverhetnek a petrezselyemzölddel együtt.