Petrezselymes burgonya

Egy finom petrezselymes burgonya recept, aminek a készítése is egyszerű. A petrezselymes krumpli az egyik legnépszerűbb köret, ami nagyon jól illik borjúhúsból és halból készült ételek mellé, de egyéb főtt és párolt húsételek mellé is nyugodtan kínálhatjuk. Sőt akár még magában is fogyaszthatjuk.

Petrezselymes burgonya
Petrezselymes burgonya

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 10 perc | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 30 perc

Recept hozzávalók

1500 g burgonya, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 25 g konyhasó, 50 g vaj (étolaj, sertészsír)

Petrezselymes burgonya készítése

1., A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, megmossuk, majd lehetőleg egyforma, körülbelül 2×2 cm-es kockákra daraboljuk, és hideg vízzel leöblítjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, lecsöpögtetjük, majd apróra felvágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A feldarabolt burgonyát egy edénybe tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi, majd megsózzuk. Az edényt lefedjük, majd feltesszük főni és nagyjából 10 perc alatt puhára főzzük a burgonyát (a főzési időt a víz felforrásától számítsuk). Arra vigyázzunk, hogy nehogy szétfőjön a burgonya, inkább ellenőrizzük többször az állagát! Amikor már jónak gondoljuk, a burgonyát egy szűrőbe borítjuk.

3., Egy serpenyőben kevés vajat (vagy más zsiradékot) felhevítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a lecsöpögtetett főtt burgonyát, majd az egészet óvatosan, összekeverjük, összerázzuk. A keverést úgy végezzük, hogy a burgonyát lehetőleg ne nagyon törjük össze! Kóstolás után, ha szükséges, akkor sóval, esetleg őrölt fekete borssal ízesítjük. Még forrón tálaljuk.

Tippek, javaslatok petrezselymes burgonya készítéséhez

A petrezselymes burgonya köretként főleg borjúhúsból és halból készült ételek mellé illik a legjobban. Illetve egyéb főtt és párolt húsételek mellé is nyugodtan kínálhatjuk. Sőt akár még magában is fogyaszthatjuk.

A burgonya főzési ideje nagyban függ a darabok méretétől és a burgonya fajtájától, minőségétől.

A burgonyát lehetőleg egyforma méretűre daraboljuk! Így az elkészített petrezselymes burgonya tetszetősebb kinézetű lesz és a burgonyadarabok is egyszerre fognak megfőni. A burgonyát ne főzzük túlságosan sok vízben, mert elveszti az ízét! Természetesen minél több vizet használunk a főzéshez annál később is fog felforrni.

A megfőtt sós burgonyát, petrezselyem helyett, akár más fűszernövényekkel is összekeverhetjük, mint például friss, apróra felvágott kaporral. Persze ilyenkor már az elnevezése is kapros burgonya lesz.

Akik fokhagymásan szeretik, azok 1-2 gerezd, egészen apróra vágott fokhagymát is hozzákeverhetnek a petrezselyemzölddel együtt.