Csemegeuborka
Egy finom csemegeuborka recept, aminek a készítése is egyszerű, és tartósítószer nélkül is hónapokig tárolható a ropogós csemegeubi.

Mennyiség: 5 db 720 ml-es ü. | Előkészítés: 30 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók 5 db 720 ml-es befőttes üveghez
2 kg uborka (5-8 cm hosszúságú), 50 g torma, 100 g vöröshagyma (elhagyható), 2 db babérlevél, 4 g fekete bors, 5 g mustármag
A felöntőléhez:
1,2 liter meleg ivóvíz, 30 g konyhasó, 80 g kristálycukor, 200 ml ecet (10%-os)
Csemegeuborka készítése
1., Az uborkát átválogatjuk, hideg vízben legalább 10 percig áztatjuk, majd alaposan megmossuk, leöblítjük és lecsepegtetjük. A tormát és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd felszeleteljük.
2., A meleg vízhez hozzáadjuk a sót, a cukrot és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódnak, majd hozzákeverjük az ecetet is.
3., A korábban már előkészített tiszta befőttes üvegek aljára azonos mennyiségű szeletelt vöröshagymát, apróra tördelt babérlevelet, mustármagot és néhány szem fekete borsot helyezünk.
4., Az üvegeket egészen a nyakukig megtöltjük uborkával, melyet szorosan egymás mellé állítunk, valamint közé- és a tetejére tormaszeleteket helyezünk.
5., A langyos, ecetes lével a peremig felöntjük a befőttes üvegeket, légmentesen lezárjuk, majd legalább 30 percig hőkezeljük (dunsztoljuk).
6., A hőkezelés (dunsztolás) után az üvegeket felcímkézzük, majd napfénytől védett, hűvös helyre rakjuk, és fogyasztásig ott tároljuk.
Megjegyzés
Kizárólag friss, kemény húsú, egészséges, élénkzöld, 5-8 cm hosszúságú uborka alkalmas csemegeuborka készítésére. Lehetőleg nagyjából egyforma méretű, egyenes uborkákat szerezzünk be.
Lényeges, hogy az uborkákat egyesével alaposan megmossuk. A felületüket, egy erre a célra rendszeresített kefével is átdörzsölhetjük.
A hőkezeléssel (dunsztolással) megfelelően tartósított csemegeuborka hónapokig is tárolható. Az üvegeket felbontás után hűtőben tároljuk, és néhány napon belül fogyasszuk el a csemegeuborkát.
A felöntőlé készítésekor nem szükséges a vizet felforralni. Meleg vízre csak azért van szükség, mert könnyeben feloldódik benne a só és a cukor.
Igény szerint egyéb ízesítőket is használhatunk a receptben szereplő alapanyagok mellett vagy helyett. Ilyen ízesítő lehet például a koriandermag, a friss kapor, a fehérszőlő-levél.