Csemegeuborka

Egy finom csemegeuborka recept, aminek a készítése is egyszerű, és tartósítószer nélkül is hónapokig tárolható a ropogós csemegeubi.

Csemegeuborka

Mennyiség:5 db 720 ml-es ü. Előkészítés: 30 perc Főzés: 30 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

5 db 720 ml-es befőttes üveghez

2 kg uborka (5-8 cm hosszúságú), 50 g torma, 100 g vöröshagyma (elhagyható), 2 db babérlevél, 4 g fekete bors, 5 g mustármag


A felöntőléhez:

1,2 liter meleg ivóvíz, 30 g konyhasó, 80 g kristálycukor, 200 ml ecet (10%-os)

Csemegeuborka készítése

1. Az uborkát átválogatjuk, hideg vízben legalább 10 percig áztatjuk, majd alaposan megmossuk, leöblítjük és lecsepegtetjük. A tormát és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd felszeleteljük.

2. A meleg vízhez hozzáadjuk a sót, a cukrot és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódnak, majd hozzákeverjük az ecetet is.

3. A korábban már előkészített tiszta befőttes üvegek aljára azonos mennyiségű szeletelt vöröshagymát, apróra tördelt babérlevelet, mustármagot és néhány szem fekete borsot helyezünk.

4. Az üvegeket egészen a nyakukig megtöltjük uborkával, melyet szorosan egymás mellé állítunk, valamint közé- és a tetejére tormaszeleteket helyezünk.

5. A langyos, ecetes lével a peremig felöntjük a befőttes üvegeket, légmentesen lezárjuk, majd legalább 30 percig hőkezeljük (dunsztoljuk).

6. A hőkezelés (dunsztolás) után az üvegeket felcímkézzük, majd napfénytől védett, hűvös helyre rakjuk, és fogyasztásig ott tároljuk.

Tippek, javaslatok csemegeuborka készítéséhez

Kizárólag friss, kemény húsú, egészséges, élénkzöld, 5-8 cm hosszúságú uborka alkalmas csemegeuborka készítésére. Lehetőleg nagyjából egyforma méretű, egyenes uborkákat szerezzünk be.

Lényeges, hogy az uborkákat egyesével alaposan megmossuk. A felületüket, egy erre a célra rendszeresített kefével is átdörzsölhetjük.

A hőkezeléssel (dunsztolással) megfelelően tartósított csemegeuborka hónapokig is tárolható. Az üvegeket felbontás után hűtőben tároljuk, és néhány napon belül fogyasszuk el a csemegeuborkát.

A felöntőlé készítésekor nem szükséges a vizet felforralni. Meleg vízre csak azért van szükség, mert könnyeben feloldódik benne a só és a cukor.

Igény szerint egyéb ízesítőket is használhatunk a receptben szereplő alapanyagok mellett vagy helyett. Ilyen ízesítő lehet például a koriandermag, a friss kapor, a fehérszőlő-levél.

Csemegeuborka