Ellenőrzés tűpróbával

Sok recept, különösen sütemény receptek esetén találkozhatunk olyan kifejezéssel, hogy “tűpróba”, “ellenőrzés tűpróbával”, “tűpróbáig sütjük” vagy “tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e”. De mit is jelentenek ezek a kifejezések pontosan? Az alábbi néhány sor elolvasása után remélhetőleg már pontosan tudni fogja, hogy mi is a teendő, valamint mire kell figyelni, ha azt látja valahol, hogy “tűpróba” vagy “ellenőrzés tűpróbával”.

A különböző ételek készítése során az egyik legfontosabb kérdés annak az eldöntése, hogy mégis mikor van készen, valamint, hogy megsült-e rendesen a belseje is. Ennek a megállapítása sokszor nem is annyira egyszerű, hiszen a nagydarab húsok, gombócok, nagyobb galuskák, sütemények belsejébe nem láthatunk bele. Előfordulhat, hogy a külső felületük már szépen megsült, megfőtt, de a belsejük még nyers.

A tűpróba arra szolgál, hogy meg tudjuk állapítani, az általunk a készített ételek, sütemények belseje is megfelelően megfőtt, megsült-e.

Tűpróba – Ellenőrzés tűpróbával

A tűpróbához egy hosszúkás, hegyes eszközre van szükség, amelyet könnyedén beszúrhatunk a készített étel, vagy sütemény legvastagabb részébe. Lehetőleg olyan eszközt válasszunk, ami nem hagy túl feltűnő nyomot maga után miután kihúztuk! Használhatunk hústűt, fogpiszkálót, bambusznyársat, hurkapálcát, kötőtűt, de ha nincs más, akkor megteszi 1-1 szál spagetti vagy makaróni tészta is.

Ellenőrzés tűpróbával
Ellenőrzés tűpróbával

A készített sütemény, gombóc vagy nagyobb galuska legvastagabb részébe (általában a közepébe) egy gyors mozdulattal beleszúrunk egy tűt vagy nyársat (fogpiszkálót), majd kihúzzuk belőle és leellenőrizzük.

Amennyiben a tű vagy nyárs tiszta maradt, nem lett ragacsos, nem ragadt rá semmi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a készített étel, sütemény belseje is megsült vagy megfőtt.

Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a tű vagy nyárs ragacsos felületű, kisebb ételdarabkák vannak rajta, akkor még belül nyers és tovább kell sülnie-főnie az ételnek, süteménynek.

Ha a sütemény teteje és külső felülete már nagyon pirulna, akkor csökkentsük a sütési-főzési hőfokot! Takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral!

Nagyobb darab húsok (különösen csontos húsok), húsos masszák, máj sütésekor is alkalmazhatjuk a tűpróbával való ellenőrzést. Ha a készített étel legvastagabb részébe szúrt tű vagy nyárs nyomán kibuggyanó lé színtelen, akkor átsült. Ha viszont a lé rózsaszín, akkor még sülnie-főnie kell. Ha a külső felülete már nagyon pirulna, akkor csökkentsük a sütési hőfokot és védjük alufóliával.