Hagyományos galuska recept (nokedli)

Egy finom hagyományos galuska recept (nokedli), aminek a készítése is egyszerű. Felhasználhatjuk levesbetétként, de többnyire paprikás vagy pörkölt mellé tálaljuk köretként.

Galuska (nokedli)

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 10 perc Főzés: 3-5 perc Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

500 g finomliszt, 2 db tyúktojás, 10-15 g konyhasó, 250-300 ml ivóvíz


A galuska (nokedli) főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 20-40 g konyhasó


A megfőtt galuskához:

50 g vaj vagy napraforgóolaj, 1-2 csipetnyi konyhasó

Galuska (nokedli) készítése

1. Egy megfelelő méretű edénybe öntjük a főzővizet, majd felforraljuk. A forró vizet sóval ízesítjük. Közben a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit, kimérjük, előkészítjük. A lisztet átszitáljuk.

2. Ha a galuska főzővize már felforrt, akkor összeállítjuk a galuskatésztát. A tojásokat egyesével egy kis tálba felütjük, majd ellenőrzés után egy keverőtálba borítjuk. A tojásokhoz hozzákeverjük a vizet, a sót, az átszitált lisztet, majd az egészet egy fakanál segítségével gyors, határozott mozdulatokkal összekeverjük. Ha a tészta túl sűrű lenne, akkor adjunk még kevés vizet hozzá, illetve ha túlságosan hígnak éreznénk, akkor pedig kevés lisztet! A tésztát nem kell teljesen csomómentesre kidolgozni. Amikor a tojás és a víz keveréke egyneművé vált a liszttel, akkor a galuskatészta elkészült.

3. Ezután a galuskaszaggatót a lobogó, enyhén sós vizet tartalmazó edény fölé tesszük. Beleöntünk annyi tésztát, amit egyszerre ki tudunk főzni (ez függ az edény méretétől és a gyorsaságunktól). A tésztát gyors, határozott mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Közben többször is megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze vagy az edény aljára a galuska (nokedli) szemek.

4. A galuskák pár perc után feljönnek a víz felszínére, ekkor 2-3 szemet kiemelünk. A galuskákat a legvastagabb részükön átvágjuk. Ha nem látunk a közepén nyers tésztacsíkot, akkor a galuska (nokedli) átfőtt, elkészült.

5. A készre főzött galuskát (nokedlit) attól függően, hogy egy vagy több adag tésztát főzünk, egy szűrővel kiszedjük vagy a főzővízzel együtt egy szűrőbe borítjuk. Ezután folyó víz alatt alaposan leöblítjük, majd lecsepegtetjük.

6. Egy megfelelő méretű lábasban vagy serpenyőben kevés vajat (napraforgóolajat vagy sertészsírt) felhevítünk és a lecsepegtetett galuska (nokedli) szemeket a felhevített vajban jól átforgatjuk. Kóstolás után, ha szükséges, akkor még sóval ízesítjük és még forrón tálaljuk.

Tippek, javaslatok galuska (nokedli) készítéséhez

Az elkészült galuska vagy nokedli tálalható és fogyasztható sokféle étellel. Felhasználhatjuk levesbetétként, de többnyire paprikás vagy pörkölt (például: sertéspörkölt) mellé tálaljuk köretként. A galuskaköret elkészítése nagyon egyszerű és gyors, a végeredmény pedig nagyon finom. Önálló ételként például: tojásos nokedli (galuska) készíthető belőle. A galuskát (nokedlit) apróra darabolt, vajban párolt friss zöldségekkel, zöld-fűszerekkel, valamint reszelt sajttal is fogyaszthatjuk.

A galuska (nokedli) összeállításához használt vizet helyettesíthetjük részben vagy teljes egészében tejjel. A galuskatésztát dúsíthatjuk kevés tejföllel is. A liszthez keverhetünk 2-3 evőkanálnyi búzadarát is, illetve réteslisztet is.

Galuskaszaggató nélkül úgy is elkészíthetjük a galuskát, hogy a galuskatésztát egy vizezett szaggatódeszkára, kisméretű vágódeszkára öntjük a keverőtálból. A tésztából egy benedvesített pengéjű kés segítségével ujjnyi vastag csíkot vágunk. A csíkot a szaggatódeszka szélére toljuk, majd a kés lapjával a tésztacsíkot kissé lelapítjuk. Ezután a késsel apró galuskákat szaggatunk (vágunk) a tésztából, és a forrásban levő enyhén sós vízbe toljuk őket a kés lapjával. A szaggatás közben a kést többször is a vízbe mártjuk, hogy a galuskatészta ne ragadjon a késhez.

A galuskatészta hozzávalóit csak közvetlenül a szaggatás megkezdése előtt kell összekeverni. A tésztát nem szabad nagyon kidolgozni és sokáig pihentetni, mert a jól kidolgozott és sokáig pihentetett galuskatészta rugalmas és nyúlós lesz. Így nehezen formázható és szaggatható. A kész galuska (nokedli) pedig kemény és rágós állagú lesz.

A főzővíznek a galuskaszaggatás előtt és alatt is állandóan forrnia kell, különben a galuska elázik. A megfőzött galuskát alaposan le kell öblíteni, mert különben ragacsos lesz!

Egyszerre ne rakjunk túl sok tésztát a galuskaszaggatóba! Nagyobb mennyiségű tésztát inkább több kisebb adagban szaggassuk ki és főzzük meg!

Minél hígabb a galuskatészta állaga, annál nagyobbak lesznek a kifőzött nokedlik, minél sűrűbb a tészta, annál kisebbre tudjuk szaggatni a galuskákat (nokedliket).

Galuska (nokedli)