Tojásos nokedli

Egy finom tojásos nokedli recept, aminek a készítése is egyszerű. A tojásos nokedli igazi klasszikus, egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, ami ráadásul még meglehetősen laktató is.

Tojásos nokedli

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 20 perc Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

A nokedlihez:

480 g finomliszt, 2 db tyúktojás, 5 g konyhasó, 300 ml ivóvíz


A nokedli főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó


A habart tojáshoz:

12 db tyúktojás, 150 g tejföl (elhagyható), 60 g sertészsír (étolaj, vaj), 5 g konyhasó

Tojásos nokedli készítése

1. Egy megfelelő méretű edényben 4-5 liter felforralunk, majd sót adunk hozzá. Amíg a nokedli főzővize felforr, addig a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit, kimérjük, előkészítjük.

2. A nokedlihez szükséges tojásokat egyesével feltörjük, majd ellenőrzés után egy megfelelő méretű keverőtálba borítjuk, és hozzákeverjük a vizet. Amikor a nokedli főzővize forrni kezd, összeállítjuk a nokedlitésztát. A folyékony hozzávalókat tartalmazó keverékhez hozzáadjuk a sót és az átszitált lisztet, majd az egészet gyorsan összekeverjük egy fakanál segítségével. Ellenőrizzük a sűrűségét, ha esetleg szükséges, akkor kevés vizet vagy lisztet keverünk hozzá (sűrűbb tésztából apróbb-, míg a hígabból nagyobb méretű nokedli szaggatható).

3. Az elkészült tésztát egy nokedliszaggató segítségével, gyors, határozott mozdulatokkal, a forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk (akár több részletben is főzhetjük a nokedlit), majd néhány perc alatt készre főzzük. Főzés közben többször is megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze- vagy az edény aljára a nokedlik. Amikor a víz felszínére feljönnek, akkor a nokedlit leszűrjük, hideg vízzel alaposan leöblítjük, majd lecsepegtetjük.

4. A tejfölt (vagy tejet) egy keverőtálba borítjuk, és egy habverő segítségével simára keverjük. A tojásokat egyesével feltörjük, majd ellenőrzés után hozzáadjuk a tejfölhöz. Kevés sóval ízesítjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.

5. Egy megfelelő méretű edényben a zsiradékot felmelegítjük. Hozzáöntjük a tojásos keveréket, majd az egészet, állandó keverés mellett addig hevítjük, amíg lágy állományú habart tojást nem kapunk. Az elkészített nokedlit hozzákeverjük, és az egészet mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett átforrósítjuk (ezt esetleg sütőben is végezhetjük). Kóstolás után, – ízlés szerint – sóval, esetleg őrölt fekete borssal még ízesíthetjük.

Tippek, javaslatok tojásos nokedli készítéséhez

Az elkészült tojásos nokedlit még forrón tálaljuk. A tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet vagy metélőhagymát (snidlinget) szórhatunk. Nagyon jól illik mellé ecetes fejes saláta, uborkasaláta vagy jól lehűtött kovászos uborka.

A tojásos nokedli készítéskor vegyük figyelembe, hogy a készítéshez használt edény még néhány percig forró marad miután levettük a tűzhelyről! Illetve a tojás állaga is kissé szilárdabb lesz még. Ezért miután az edényt a tűzhelyről levettük, keverjük még fel párszor a tartalmát! Így elkerülhetjük, hogy az alja leégjen, vagy esetleg túlsüljön, és a tojás túlságosan szárazzá váljon.

A tejföl helyett használhatunk, tejet vagy tejszínt is. A különböző tejtermékektől lágyabb és szaftosabb lesz a tojás. Természetesen, akik valamiért idegenkednek a tejtermékek használatától, azok el is hagyhatják.

A sertészsír helyett esetleg használhatunk más zsiradékot is (napraforgóolaj, vaj, olívaolaj).

A tojásos nokedlit esetleg még gazdagabbá és laktatóbbá tehetjük kevés szalonna hozzáadásával. A szalonnát nagyjából 1 cm élhosszúságú kockákra feldaraboljuk. Mérsékelt hőfokon megpirítjuk, miközben a zsírját kiolvasztjuk. Ezután a szalonnából kisült zsiradékon készítjük el a lágy állományú habart tojást, majd hozzákeverjük a kifőzött nokedlit, és az egészet átforrósítjuk.

Tojásos nokedli