Ecetes fejes saláta

Egy finom ecetes fejes saláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.

Ecetes fejes saláta
Ecetes fejes saláta

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 20 perc | Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

2-3 db fejes saláta


A salátaléhez:

500 ml ivóvíz, 25 ml ecet (10%-os), 30 g kristálycukor, 10-15 g konyhasó


A tálaláshoz:

kevés étolaj

Ecetes fejes saláta készítése

1., A fejes saláta sérült leveleit eltávolítjuk. Néhány percig hideg vízben áztatjuk, majd alapos átforgatás után átrakjuk egy másik, tiszta, hideg vizet tartalmazó edénybe. Ezt a rövid áztatást és öblítést még legalább kétszer megismételjük. Ezután erős vízsugár alá tartva (zuhanyrózsa) jó alaposan leöblítjük, majd a leveleivel lefelé egy szűrőre borítjuk, és hideg helyre tesszük.

2., Közben elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A langyos vízhez hozzákeverjük az ecetet. Több részletben hozzáadjuk a sót és cukrot, majd az egészet addig keverjük amíg teljesen fel nem oldódnak. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes ízt kapjunk. Tálalásig hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.

3., Tálaláskor az előkészített fejes salátát - mérettől függően - 4-8 cikkbe vágjuk vagy leveleire bontjuk, amelyeket igény szerint esetleg még apróbb darabokra vágunk vagy tépünk. A feldarabolt salátát belemártjuk a jól lehűtött salátalébe, majd tányérokra helyezzük. Igény szerint kevés étolajjal is meglocsolhatjuk.

Megjegyzés

Az elkészült ecetes fejes saláta mellé esetleg cikkekre vágott főtt tojást is adhatunk. A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.

Hosszú ideig ne hagyjuk a fejes salátát ázni a salátalében, mert elveszíti a szép, élénkzöld színét, frissességét, ropogósságát és fonnyadttá válik!

Az ételecet helyet használhatunk más nemes alapanyagú eceteket is (almaecet, fehérborecet, balzsamecet stb.).

A felhasznált ízesítő anyagok mennyisége nagyban változhat, azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.