Ecetes fejes saláta

Egy finom ecetes fejes saláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.

Ecetes fejes saláta

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

2-3 db fejes saláta


A salátaléhez:

500 ml ivóvíz, 25 ml ecet (10%-os), 30 g kristálycukor, 10-15 g konyhasó


A tálaláshoz:

kevés étolaj

Ecetes fejes saláta készítése

1. A fejes saláta sérült leveleit eltávolítjuk. Néhány percig hideg vízben áztatjuk, majd alapos átforgatás után átrakjuk egy másik, tiszta, hideg vizet tartalmazó edénybe. Ezt a rövid áztatást és öblítést még legalább kétszer megismételjük. Ezután erős vízsugár alá tartva (zuhanyrózsa) jó alaposan leöblítjük, majd a leveleivel lefelé egy szűrőre borítjuk, és hideg helyre tesszük.

2. Közben elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A langyos vízhez hozzákeverjük az ecetet. Több részletben hozzáadjuk a sót és cukrot, majd az egészet addig keverjük amíg teljesen fel nem oldódnak. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes ízt kapjunk. Tálalásig hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.

3. Tálaláskor az előkészített fejes salátát - mérettől függően - 4-8 cikkbe vágjuk vagy leveleire bontjuk (esetleg még apróbb darabokra vágjuk vagy tépjük). A feldarabolt salátát belemártjuk a jól lehűtött salátalébe, majd tányérokra helyezzük. Igény szerint kevés étolajjal is meglocsolhatjuk.

Tippek, javaslatok ecetes fejes saláta készítéséhez

Az elkészült ecetes fejes saláta mellé esetleg cikkekre vágott főtt tojást is adhatunk. A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.

Hosszú ideig ne hagyjuk a fejes salátát ázni a salátalében, mert elveszíti a szép, élénkzöld színét, frissességét, ropogósságát és fonnyadttá válik.

Az ételecet helyet használhatunk más nemes alapanyagú eceteket is (almaecet, fehérborecet, balzsamecet stb.).

A felhasznált ízesítő anyagok mennyisége nagyban változhat, azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.

Ecetes fejes saláta