Ecetes fejes saláta
Egy finom ecetes fejes saláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 20 perc | Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
2-3 db fejes saláta
A salátaléhez:
500 ml ivóvíz, 25 ml ecet (10%-os), 30 g kristálycukor, 10-15 g konyhasó
A tálaláshoz:
kevés étolaj
Ecetes fejes saláta készítése
1., A fejes saláta sérült leveleit eltávolítjuk. Néhány percig hideg vízben áztatjuk, majd alapos átforgatás után átrakjuk egy másik, tiszta, hideg vizet tartalmazó edénybe. Ezt a rövid áztatást és öblítést még legalább kétszer megismételjük. Ezután erős vízsugár alá tartva (zuhanyrózsa) jó alaposan leöblítjük, majd a leveleivel lefelé egy szűrőre borítjuk, és hideg helyre tesszük.
2., Közben elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A langyos vízhez hozzákeverjük az ecetet. Több részletben hozzáadjuk a sót és cukrot, majd az egészet addig keverjük amíg teljesen fel nem oldódnak. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes ízt kapjunk. Tálalásig hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük.
3., Tálaláskor az előkészített fejes salátát - mérettől függően - 4-8 cikkbe vágjuk vagy leveleire bontjuk, amelyeket igény szerint esetleg még apróbb darabokra vágunk vagy tépünk. A feldarabolt salátát belemártjuk a jól lehűtött salátalébe, majd tányérokra helyezzük. Igény szerint kevés étolajjal is meglocsolhatjuk.
Megjegyzés
Az elkészült ecetes fejes saláta mellé esetleg cikkekre vágott főtt tojást is adhatunk. A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.
Hosszú ideig ne hagyjuk a fejes salátát ázni a salátalében, mert elveszíti a szép, élénkzöld színét, frissességét, ropogósságát és fonnyadttá válik!
Az ételecet helyet használhatunk más nemes alapanyagú eceteket is (almaecet, fehérborecet, balzsamecet stb.).
A felhasznált ízesítő anyagok mennyisége nagyban változhat, azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.