Sós burgonya (főtt krumpli) készítése

Egy finom sós burgonya (főtt krumpli) recept, aminek a készítése is egyszerű. Az egyik legismertebb, leggyakoribb és legegyszerűbb köret, ami nagyon jól illik főtt marhahús, tokányfélék, pörköltek, halételek, meleg előételek mellé.

Sós burgonya

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 10 perc Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

1,5 kg burgonya, 1,5 liter ivóvíz, 15-20 g konyhasó

Sós burgonya (főtt krumpli) készítése

1. A burgonyát tisztítjuk, meghámozzuk, megmossuk, majd 2x2 cm-es kockákra (esetleg egyforma méretű hasábokra vagy hordó alakúra) daraboljuk és hideg vízzel leöblítjük.

2. A darabolt burgonyát egy megfelelő méretű edénybe tesszük. Felöntjük hideg vízzel, majd megsózzuk és lefedve feltesszük főni.

3. Forrás után a főzőlevet gyenge forrásban tartjuk, és nagyjából 10 perc alatt készre főzzük a burgonyát. Ezt a burgonyába szúrt hústűvel vagy evővillával állapíthatjuk meg. Ha a burgonyába könnyen bele tudjuk szúrni, illetve ki is tudjuk húzni, akkor kellően puha és készen van.

4. A készre főzött sós burgonyát vagy főtt krumplit leszűrjük és azonnal még forrón tálaljuk.

Tippek, javaslatok sós burgonya készítéséhez

A sós burgonya (főtt krumpli) köretként jól illik főtt marhahús, tokányfélék, pörköltek (például sertéspörkölt), halételek, meleg előételek mellé. További alapanyagok hozzáadása után készíthető belőle petrezselymes burgonya és burgonyapüré is.

Ügyeljünk rá, hogy a burgonyát lehetőleg egyforma méretűre daraboljuk! Így a darabok egyszerre fognak megfőni és az elkészített főtt krumpli köret is tetszetősebb kinézetű lesz.

A burgonya főzési ideje nagyban függ a darabok méretétől, a burgonya fajtájától és minőségétől. Főzés közben ügyeljünk arra, hogy nehogy túlfőzzük a burgonyát!

Sós burgonya