Párolt tarhonya
Egy finom párolt tarhonya recept, aminek a készítése is egyszerű. Ez a hagyományos, tésztából készített köret nagyon jól illik különböző pörköltek és tokányfélék mellé.
Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 30 perc Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
250 g tarhonya, 30 g étolaj (sertészsír), 20 g vöröshagyma, 2 g fűszerpaprika-őrlemény (1 kávéskanál),
500 g ivóvíz (alaplé), 5 g konyhasó
Párolt tarhonya készítése
1. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt 150-160 °C-ra melegítjük.
2. Egy megfelelő méretű, sütőálló edényben, kevés zsiradékon, gyakori keverés mellett, világosbarnára pirítjuk a tarhonyát.
3. Közben egy másik edényben felforraljuk a tarhonya tömegéhez viszonyított kétszereres (esetleg két és félszeres) mennyiségű, sóval ízesített vizet.
4. A megpirult tarhonyához hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rövid pirítás után, az edényt félre húzzuk, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, majd óvatosan felöntjük a forró sós vízzel és az egészet összekeverjük.
5. Az edényt lefedjük, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. A tarhonyát nagyjából 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Miután elkészült, egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk.
Tippek, javaslatok párolt tarhonya készítéséhez
A tarhonya nagyon jól illik különböző pörkölt- és tokányfélék mellé (például marhapörkölt, sertéspörkölt, csikós tokány, borsos tokány).
Igény szerint a tarhonyát vöröshagyma és fűszerpaprika nélkül is el lehet készíteni.
Természetesen nem muszáj sütőben párolni a tarhonyát. A tűzhelyen, egy vastagaljú lábasban is elkészíthetjük mérsékelt hőfokon.
Az ivóvíz helyett használhatunk alaplevet is (csontlé, zöldség alaplé, csirke alaplé) a tarhonyaköret készítéséhez.