Tarhonya

Egy finom pirított-párolt tarhonya (köret) recept, aminek a készítése is egyszerű. Ez a hagyományos, tésztából készített köret nagyon jól illik különböző pörköltek és tokányfélék mellé (például marhapörkölt, sertéspörkölt, csikós tokány, borsos tokány).


Tarhonya

Mennyiség: 4 főre | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 50 perc

Recept hozzávalók

250 g tarhonya, 30 g étolaj (sertészsír), 20 g vöröshagyma, 2 g fűszerpaprika-őrlemény (1 kávéskanál),

500 g ivóvíz (alaplé), 5 g konyhasó

Tarhonya készítése

1., A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt 150-160 °C-ra melegítjük.

2., Egy megfelelő méretű, sütőálló edényben, kevés zsiradékon, gyakori keverés mellett, világosbarnára pirítjuk a tarhonyát.

3., Közben egy másik edényben felforraljuk a tarhonya tömegéhez viszonyított kétszereres (esetleg két és félszeres) mennyiségű, sóval ízesített vizet.

4., A megpirult tarhonyához hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rövid pirítás után, az edényt félre húzzuk, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, majd óvatosan felöntjük a forró sós vízzel és az egészet összekeverjük.

5., Az edényt lefedjük, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. A tarhonyát nagyjából 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Miután elkészült, egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk.

Tippek, javaslatok tarhonya készítéséhez

A tarhonya nagyon jól illik különböző pörkölt- és tokányfélék mellé (például marhapörkölt, sertéspörkölt, csikós tokány, borsos tokány).

Igény szerint a tarhonyát vöröshagyma és fűszerpaprika nélkül is el lehet készíteni.

Természetesen nem muszáj sütőben párolni a tarhonyát. A tűzhelyen, egy vastagaljú lábasban is elkészíthetjük mérsékelt hőfokon.

Az ivóvíz helyett használhatunk alaplevet is (csontlé, zöldség alaplé, csirke alaplé) a tarhonyaköret készítéséhez.

Egyéb receptek

Csipetke

Csipetke

Az elkészült csipetke elsősorban különböző levesek, valamint gulyások készítésekor használható, mint levesbetét...

Galuska (nokedli)

Galuska (nokedli)

Az elkészült galuska vagy nokedli tálalható és fogyasztható sokféle étellel. Kínálhatjuk levesbetétként, de...

Túrós csusza

Túrós csusza

A túrós csusza hagyományos magyar étel, ami fogyasztható főételként, illetve köretként is (harcsa túrós csusza ágyon)...