Párolt tarhonya

Egy finom párolt tarhonya recept, aminek a készítése is egyszerű. Ez a hagyományos, tésztából készített köret nagyon jól illik különböző pörköltek és tokányfélék mellé.

Párolt tarhonya

Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 30 perc Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

250 g tarhonya, 30 g étolaj (sertészsír), 20 g vöröshagyma, 2 g fűszerpaprika-őrlemény (1 kávéskanál),

500 g ivóvíz (alaplé), 5 g konyhasó

Párolt tarhonya készítése

1. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt 150-160 °C-ra melegítjük.

2. Egy megfelelő méretű, sütőálló edényben, kevés zsiradékon, gyakori keverés mellett, világosbarnára pirítjuk a tarhonyát.

3. Közben egy másik edényben felforraljuk a tarhonya tömegéhez viszonyított kétszereres (esetleg két és félszeres) mennyiségű, sóval ízesített vizet.

4. A megpirult tarhonyához hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rövid pirítás után, az edényt félre húzzuk, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, majd óvatosan felöntjük a forró sós vízzel és az egészet összekeverjük.

5. Az edényt lefedjük, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. A tarhonyát nagyjából 15-20 perc alatt puhára pároljuk. Miután elkészült, egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk.

Tippek, javaslatok párolt tarhonya készítéséhez

A tarhonya nagyon jól illik különböző pörkölt- és tokányfélék mellé (például marhapörkölt, sertéspörkölt, csikós tokány, borsos tokány).

Igény szerint a tarhonyát vöröshagyma és fűszerpaprika nélkül is el lehet készíteni.

Természetesen nem muszáj sütőben párolni a tarhonyát. A tűzhelyen, egy vastagaljú lábasban is elkészíthetjük mérsékelt hőfokon.

Az ivóvíz helyett használhatunk alaplevet is (csontlé, zöldség alaplé, csirke alaplé) a tarhonyaköret készítéséhez.

Párolt tarhonya