Marhapörkölt

Egy finom marhapörkölt recept, aminek a készítése is egyszerű. Ennek hagyományos magyar ételnek számos változata létezik. Készítik bográcsban, sertészsírral, vörösborral, köménymaggal vagy éppen ezek nélkül. Köretként jól illik mellé sós burgonya, tarhonya, galuska (nokedli), vagy más főtt tészta.

Marhapörkölt

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 30 perc Főzés: 2 óra Elkészítési idő: 2 óra 30 perc

Hozzávalók

900 g marhahús (lábszár, nyak), 50 g sertészsír (étolaj), 200 g vöröshagyma, 20 g fűszerpaprika-őrlemény, 10 g fokhagyma, 5 g őrölt köménymag, 15-20 g konyhasó, 150 g zöldpaprika, 75 g paradicsom

Marhapörkölt készítése

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk és apróra vágjuk vagy pépesítjük. A marhahúst megmossuk, letisztítjuk, majd egyenletes nagyságú 2-2,5 cm-es (30-40 g-os) kockákra vágjuk. A recept egyéb hozzávalói előkészítjük, kimérjük.

2. A zsiradékot egy megfelelő méretű edényben felmelegítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd közepes hőfokon, gyakori keverés mellett aranysárgára pirítjuk.

3. Ekkor az edényt levesszük a tűzhelyről vagy félrehúzzuk, amíg belekeverjük a fűszerpaprikát, és nagyon kevés hideg vizet öntünk hozzá. A pörköltalapot ezután addig hevítjük, amíg a víz elpárolog, vagyis zsírjára pirítjuk.

4. A pörköltalaphoz hozzáadjuk a feldarabolt marhahúst. Magas hőfokon, gyakori keverés mellett néhány percig pirítjuk, majd fokhagymával, őrölt köménymaggal és kevés sóval ízesítjük.

5. A húst ezután, fedő alatt, kevés lében, mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett puhára pároljuk. Közben többször is a zsírjára pirítjuk, és az elpárolgott levet hideg vízzel vagy csontlével, marha alaplével, esetleg vörösborral pótoljuk.

6. A hús párolása közben a zöldpaprika csumáját és magjait, valamint a paradicsom héját (esetleg a magjait is) eltávolítjuk. Mindkettőt apróra daraboljuk, és a hús teljes puhulása előtt (nagyjából 60-90 perc párolás után), hozzáadjuk a pörkölthöz, majd az egészet készre pároljuk (még körülbelül 30 perc), közben sóval ízesítjük.

Tippek, javaslatok marhapörkölt készítéséhez

Az elkészült marhapörkölt mellé köretként jól illik sós burgonya, tarhonya, galuska (nokedli), vagy más főtt tészta. Díszítésként, szeletelt vagy karikára vágott paprikát, paradicsomot, valamint petrezselyemzöldet is használhatunk. Saláták vagy savanyúságok közül csemegeuborka, kovászos uborka, céklasaláta, uborkasaláta, káposztasaláta, csalamádé is válaszható mellé.

A készítés során a sót, több részletben adjuk hozzá a pörkölthöz. Akik csípősen szeretik, azok ízlés szerint erős paprikát is adhatnak hozzá, valamint igény szerint az őrölt kömény használatától is el lehet tekinteni.

A friss zöldpaprika és paradicsom helyett használhatunk esetleg lecsót (120 g) és paradicsompürét (20 g) is.

Marhapörkölt