Almás lepény

Egy finom almás lepény recept, aminek a készítése is egyszerű. A süteményt hagyományos módon vagy tésztaráccsal is elkészíthetjük.


Almás lepény

Mennyiség: 24 szelet | Előkészítés: 30 perc + pihentetés | Sütés: 45 perc | Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Recept hozzávalók

Az omlós tésztához:

600 g finomliszt, 400 g vaj (margarin), 200 g porcukor, 10 g vaníliás cukor, 3 db tojássárga, 1 db citrom lereszelt héja


Az almatöltelékhez:

1000 g alma, 150-250 g kristálycukor, 100 g darált dióbél, 2-5 g őrölt fahéj, 30ml citromlé, 100 g sárgabarackíz, 100 g édes morzsa (piskótamorzsa, darált keksz)


A tészta nyújtásához, formázáshoz:

50-100 g finomliszt


A lekenéshez:

1 db tyúktojás

Almás lepény készítése

1., Az almát, a citromot és a tojásokat alaposan megmossuk. A citromnak vékonyan lereszeljük a héját (csak a sárga részt), a levét kifacsarjuk. A hideg vajat (vagy margarint) nagyjából 1,5 cm-es kockákra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., Elkészítjük az omlós tésztát. A felkockázott vajat a lisztel elmorzsoljuk. Hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom lereszelt héját és a tojássárgát, majd lehetőleg minél gyorsabban meggyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben el kell kerülni a zsiradék túlzott felmelegedését, felolvadását! Az elkészült tésztát gömb vagy téglalap alakúra formázzuk, majd legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

3., Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, nagy lyukméretű reszelőn lereszelhetjük, majd a levét kissé kinyomkodjuk, kipréseljük. A kinyomkodott almához hozzákeverjük a cukrot (az alma édességétől függően), a darált diót (helyette esetleg édes morzsát), kevés citromlevet és az őrölt fahéjat (ízlés szerint).

4., A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pihentetett tésztát kissé átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot visszarakjuk a hűtőbe. A másik darabot lisztezett felületen, 5-6 mm vastagságú, téglalap alakú lappá nyújtjuk. A kinyújtott tésztalapot a nyújtófára tekerve áthelyezzük egy megfelelő méretű sütőlemezre. Egy villával nagyjából 5 centiméterenként megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel. A tésztalapot nagyjából 10-12 perc alatt elősütjük, majd langyosra hűtjük.

5., A tésztalap felületét bekenjük a sárgabarackízzel, majd egyenletesen rászórjuk az édes morzsa felét. Az almás tölteléket egyenletes vastagságban elosztjuk rajta, rászórjuk a maradék édes morzsát. A hűtőben lévő tésztát az előző tésztalaphoz hasonlóan kinyújtjuk, a töltelék felületére terítjük és simára, egyenletesre igazítjuk. A tészta felületét ecset segítségével vékonyan bekenjük összekevert egész tojással. Egy evővilla segítségével átlósan, egymástól 2 cm távolságra, nem túl mély barázdákat húzunk a tésztába, majd ezt megismételjük az eredeti irányra merőlegesen is.

6., A feldíszített tésztalapot 5 centiméterenként a villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben körülbelül 40-45 perc alatt az almás lepényt készre sütjük. Amikor már szép fényes és aranybarna a felülete, kivesszük a sütőből. Rövid pihentetés után, még melegen, a sütemény széleit levágjuk, majd egyforma méretű, négyzet vagy téglalap alakú szeletekre vágjuk.

Tippek, javaslatok almás lepény készítéséhez

Az elkészült almás lepény tetejét nem szükséges porcukorral megszórni, mert az csak elfedné a mintával díszített, fényes, aranybarna felületét.

Az almából kipréselt almalevet felhasználhatjuk más sütemények készítéséhez, de akár magában is elfogyaszthatjuk.

Az almatölteléket esetleg más módszerrel is készíthetjük. Ekkor az almát nem lereszeljük, hanem vékony, 3-4 mm széles szeletekre vágjuk. Az almaszeletekhez kevés citromlevet öntünk, majd közepesen puhára pároljuk, közben az alma által engedett levet szinte teljesen elpárologtatjuk. Ekkor hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a darált dióbelet, majd az almatölteléket langyosra hűtjük.

Az almás lepényt tésztaráccsal is készíthetjük. Ebben az esetben a felső kinyújtott tésztalapot nem egészben terítjük rá a töltelékre, hanem a tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk és a tésztarudakból rácsot alakítunk ki. A rudakat kb. 1 cm távolságra helyezzük el egymástól a töltelék felületén. Erre merőlegesen helyezzük el a tésztarudak másik felét, szintén egymástól 1 cm távolságra. Az így kialakított tésztarácsot óvatosan bekenjük összekevert egész tojással.

Ha esetleg nem szeretnénk diót használni az almatöltelékhez, akkor használhatunk helyette édes morzsát (piskótamorzsa, darált keksz).

A fahéj mennyisége – ízlés szerint – esetleg növelhető vagy csökkenthető, illetve akár teljesen el is hagyható.

Az almatöltelékhez 50-100 g, megmosott, majd rövid ideig meleg vízben áztatott mazsolát is keverhetünk, illetve 1-2 csipetnyi őrölt szerecsendióval is fűszerezhetjük.

A vaníliás cukor helyett használhatunk jó minőségű vaníliaaromát vagy vaníliarudat is.

Egyéb receptek

Almás gyümölcskenyér

Almás gyümölcskenyér

Ez a több napig is puha almás süti egész évben elkészíthető, különösen karácsony környékén remek választás...

Almás pite

Almás pite

A pitét tésztaráccsal- vagy hagyományos módon, tésztalappal fedve is elkészíthetjük. A tésztából kis díszeket is...

Túrós lepény

Túrós lepény

Egy finom túrós lepény recept, aminek a készítése is egyszerű. A süteményt tésztaráccsal is elkészíthetjük...