Almás lepény

Egy finom almás lepény recept, aminek a készítése is egyszerű. A süteményt hagyományos módon vagy tésztaráccsal is elkészíthetjük.

Almás lepény
Almás lepény

Mennyiség: 24 szelet | Előkészítés: 30 perc + pihentetés | Sütés: 45 perc | Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Recept hozzávalók

Az omlós tésztához:

600 g finomliszt, 400 g vaj (margarin), 200 g porcukor, 12 g vaníliás cukor, 3 db tojássárga, 1 db citrom lereszelt héja


A tészta nyújtásához, formázáshoz:

50-100 g finomliszt


Az almatöltelékhez:

1250 g alma, 200-300 g kristálycukor, 50 g darált dióbél, 6 g őrölt fahéj, 120 g sárgabarackíz, 50 g édesmorzsa (piskótamorzsa, darált keksz)


A lekenéshez:

2 db tojássárgája (vagy 1 db egész tojás)

Almás lepény készítése

1., A hideg vajat (vagy margarint) nagyjából 1,5 cm-es kockákra daraboljuk. A lisztet és a porcukrot egy keverőtálba szitáljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A lisztes keveréket összemorzsoljuk az apróra felkockázott vajjal. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a tojássárgát. A tésztát gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább 30 percig hűtjük, pihentetjük (linzertészta készítése).

3., A pihentetett tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztadarabot, lisztezett felületen, 5 mm vastagságú, téglalap alakú lappá nyújtjuk. Nyújtófára tekerve áthelyezzük egy sütőlemezre, és villával 5 centiméterenként megszurkáljuk. A tésztát 180 °C-ra melegített sütőben 12-15 percig sütjük, majd langyosra hűtjük.

4., Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, nagy lyukméretű reszelőn lereszelhetjük, majd a levét kissé kinyomkodjuk, kipréseljük. Hozzákeverjük a cukrot (az alma édességétől függően), a darált diót (helyette esetleg édes morzsát) és az őrölt fahéjat.

5., Az elősütött tésztalap felületét vékonyan megkenjük a sárgabarackízzel. Rászórjuk az édes morzsát, majd egyenletes vastagságban rásimítjuk az almatölteléket.

6., A tészta másik felét az előző tésztalaphoz hasonlóan kinyújtjuk. A töltelék tetejét és oldalát is beborítjuk a tésztalappal, simára igazítjuk, majd a felületét vékonyan lekenjük tojással.

7., Egy villa segítségével, átlósan, egymástól 2 cm távolságra, nem túl mély barázdákat húzunk a tésztába, majd ezt megismételjük az eredeti irányra merőlegesen is.

8., A díszített tésztalapot 5 centiméterenként megszurkáljuk a villával, majd a 180 °C-ra melegített sütőben, nagyjából 40-45 perc alatt, szép aranybarnára sütjük az almás lepényt.

9., Kihűlés után a sütemény széleit levágjuk, majd egyforma méretű, négyzet vagy téglalap alakú szeletekre vágjuk.

Tippek, javaslatok almás lepény készítéséhez

Igény szerint az almás lepény tetejét porcukorral is megszórhatjuk. Ekkor a tészta felületének díszítésére nincs szükség.

Az almatölteléket esetleg más módszerrel is készíthetjük. Ekkor az almát nem lereszeljük, hanem vékony, 3-4 mm széles szeletekre vágjuk. Az almaszeleteket közepesen puhára pároljuk, közben az alma által engedett levet szinte teljesen elpárologtatjuk. Hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a darált dióbelet, majd az almatölteléket langyosra hűtjük.

Az almatöltelékhez 50-100 g, megmosott, majd rövid ideig meleg vízben áztatott mazsolát is keverhetünk, illetve 1-2 csipetnyi őrölt szerecsendióval is fűszerezhetjük.

Az almából kipréselt almalevet felhasználhatjuk más sütemények készítéséhez, de akár magában is elfogyaszthatjuk.

Az almás lepényt tésztaráccsal is készíthetjük. Ebben az esetben a felső kinyújtott tésztalapot nem egészben terítjük rá a töltelékre, hanem a tésztából ujjnyi vastag rudakat sodrunk és a tésztarudakból rácsot alakítunk ki. A rudakat kb. 1 cm távolságra helyezzük el egymástól a töltelék felületén. Erre merőlegesen helyezzük el a tésztarudak másik felét, szintén egymástól 1 cm távolságra. Az így kialakított tésztarácsot óvatosan bekenjük összekevert egész tojással.

Ha esetleg nem szeretnénk diót használni az almatöltelékhez, akkor használhatunk helyette édes morzsát (piskótamorzsa, darált keksz).

A fahéj mennyisége - ízlés szerint - esetleg növelhető vagy csökkenthető, illetve akár teljesen el is hagyható.

A vaníliás cukor helyett használhatunk jó minőségű vaníliaaromát vagy vaníliarudat is.