Almatöltelék

Egy finom almatöltelék recept, aminek a készítése is egyszerű. Felhasználható különböző lepények, piték, rétesek készítéséhez. Igény szerint mazsolát is adhatunk hozzá, illetve reszelt citromhéjjal, őrölt szerecsendióval és vaníliás cukorral is ízesíthetjük.

Almatöltelék
Almatöltelék

Mennyiség: 1 kg | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 10 perc | Elkészítési idő: 30 perc

Recept hozzávalók

1 kg alma, 150-250 g kristálycukor, 40 g darált dióbél (vagy édes morzsa), 5 g őrölt fahéj


Igény szerint az almatöltelék alá:

100 g sárgabarackíz, 40 g édesmorzsa (piskótamorzsa, darált keksz)

Almatöltelék készítése

1., Az átválogatott almát megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházát eltávolítjuk, majd nagyjából 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, vagy nagy lyukméretű reszelőn lereszeljük.

2., A szeletelt almát egy megfelelő méretű edénybe helyezzük, és addig pároljuk, amíg a leve el nem párolog. A reszelt alma levét tiszta kézzel jól kinyomkodjuk vagy igény szerint azt is pároljuk.

3., A szeletelve párolt- vagy reszelt és kinyomkodott almát alaposan összekeverjük a cukorral, a darált dióval (vagy édes morzsával) és az őrölt fahéjjal.

Tippek, javaslatok almatöltelék készítéséhez

Az elkészült, langyosra hűtött almatöltelék felhasználható különböző lepények (almás lepény), piték (almás pite), rétesek (almás rétes) készítéséhez.

Lepények és piték készítésekor az alsó tésztalapot érdemes sárgabarackízzel vékonyan lekenni, valamint édes morzsával megszórni. Így a lédús almatöltelék sütés közben nem tudja azt eláztatni.

Az almatöltelékhez, meleg vízben áztatott, majd lecsepegtetett mazsolát (50-100 g) is adhatunk, illetve igény szerint reszelt citromhéjjal, őrölt szerecsendióval és vaníliás cukorral is ízesíthetjük.

Az alma barnulását csökkenthetjük, ha szeletelés után kevés citromlevet adunk hozzá.