Sok receptnél, különösen sütemény receptekben találkozhatunk olyan kifejezéssel, hogy „tűpróbáig sütjük” vagy „tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e”.

Mit is jelenthet ez a “tűpróba” pontosan?

Mit is kell ilyenkor csinálni, mire kell figyelni?

A különböző ételek készítése során az egyik legfontosabb kérdés annak az eldöntése, hogy mégis mikor van készen, megsült-e rendesen a belseje is. Ennek a megállapítása sokszor nem is annyira egyszerű, hiszen a nagydarab húsok, gombócok, nagyobb galuskák, sütemények belsejébe nem láthatunk bele. Előfordulhat, hogy a külső felületük már szépen megsült, megfőtt, de a belsejük még nyers.

A tűpróbával meg tudjuk állapítani, hogy a készített ételeink, süteményeink belseje is megfelelően megfőtt, megsült-e.

A tűpróbához egy hosszúkás, hegyes eszközre van szükség, amelyet könnyedén beszúrhatunk a készített étel, sütemény legvastagabb részébe és nem hagy túl feltűnő nyomot maga után. Használhatunk hústűt, fogpiszkálót, bambusznyársat, hurkapálcát, kötőtűt, de ha nincs más, akkor megteszi 1-1 szál spagetti vagy makaróni tészta is.

tűpróba

A készített sütemény, gombóc vagy nagyobb galuska legvastagabb részébe (általában a közepébe) egy gyors mozdulattal beleszúrunk egy tűt vagy nyársat, majd kihúzzuk belőle és leellenőrizzük.

Amennyiben a tű vagy nyárs tiszta maradt, nem lett ragacsos, nem ragadt rá semmi, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a készített étel, sütemény belseje is megsült vagy megfőtt.

Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a tű vagy nyárs ragacsos felületű, kisebb ételdarabkák vannak rajta, akkor még belül nyers és tovább kell sülnie-főnie az ételnek, süteménynek.

Ha a sütemény teteje és külső felülete már nagyon pirulna, akkor csökkentsük a sütési-főzési hőfokot és takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral.

Nagyobb darab húsok (különösen csontos húsok), húsos masszák, máj sütésekor, ha a legvastagabb részébe szúrt tű vagy nyárs nyomán kibuggyanó lé színtelen, akkor átsült, ha viszont a lé rózsaszín, akkor még sülnie-főnie kell.

Ha a külső felülete már nagyon pirulna, akkor csökkentsük a sütési hőfokot és védjük alufóliával.