Túrós rúd

Egy finom túrós rúd recept, aminek a készítése is egyszerű. Ez a túrós teasütemény megfelelő tárolás mellett napokig puha és omlós marad. Készíthetjük szezámmagos és sajtos változatban is.

Túrós rúd

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 1 óra 30 perc Sütés: 20 perc Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók

250 g tehéntúró, 250 g finomliszt, 250 g vaj (margarin), 5 g konyhasó, 15 g friss élesztő (4 g szárított)


A rudak lekenéshez és a tetejére:

1 db tyúktojás, szezámmag vagy sajt

Túrós rúd készítése

1. A rögös túrót fellazítjuk, a lisztet átszitáljuk, a hideg vajat vagy margarint 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A lisztet és a felkockázott hideg vajat összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a túrót és a szétmorzsolt friss- vagy szárított élesztőt (elhagyható), majd az egészet egynemű tésztává gyúrjuk (gépet is használhatunk).

3. Az elkészült tésztát gömb- vagy téglalap alakúra formázzuk, majd hűtőben legalább egy órát érleljük, lehűtjük.

4. A pihentetett tésztát lisztezett felületen 6 mm vastagra kinyújtjuk. Nagyjából 80-100 mm hosszú és 8 mm széles rudakká vágjuk, majd sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük.

5. A rudak tetejét megkenjük összekevert egész tojással, majd egy csipetnyi szezámmagot szórunk a tojással lekent felületre.

6. Langyos helyen (32-35 °C-on) 30-60 percig kelesztjük a túrós rudakat, majd a 240 °C-ra melegített sütőben, nagyjából 10-12 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Tippek, javaslatok túrós rúd készítéséhez

A recept alapján, nagyjából 1,3-1,4 kilogramm túrós rúd készíthető. A rudakat igény szerint készíthetjük kisebbekre vagy nagyobbakra is.

A szezámmag helyet finomra reszelt sajtot is szórhatunk a rudak tetejére.

Teljes kihűlés után egy jól záródó műanyag dobozba vagy műanyag zacskóba tesszük a túrós rudakat. Megfelelő tárolás mellett napokig puhák maradhatnak.

A tésztát élesztő nélkül is készíthetjük. Ekkor a készítés csak annyiban változik, hogy a kelesztési szakasz szintén elmarad. A tésztát lehetőleg hűvös helyen és minél rövidebb ideig gyúrjuk! Így elkerülhetjük, hogy a zsiradék túlságosan megolvadjon.

A tehéntúró tömegének kétharmad részét esetleg juhtúróval helyettesítjük.

A vastagabbra (2,5-3 cm) nyújtott tésztából pogácsákat vagy más formájú süteményeket is készíthetünk.

Túrós rúd