Lisztszórás

A lisztszórás (staubolás) a sűrítési eljárások egyik módszere, amellyel ételeink végső állagát alakítjuk ki. A lisztszórással való sűrítés végrehajtása során előfordulhat, hogy bosszantó problémákat tapasztalunk. Viszont néhány lényeges dolog megismerése és betartása után remélhetőleg megszűnnek ezek a kellemetlenségek.

A lisztszórást vagy staubolást (német szóból magyarosított kifejezés) abban az esetben célszerű alkalmazni, amikor az étel jellegét adó alapanyagokat, kevés zsiradékban és lében, pirítással-párolással puhítjuk meg (például zöldborsóleves, zöldborsófőzelék készítésekor). A lisztszórás alkalmazásának nagy előnye, hogy megspórolhatjuk a rántás készítését, mivel lényegét tekintve egy gyengén pirított rántásnak felel meg.

Lisztszórás (staubolás) a gyakorlatban

Amikor a zsiradékon lepirított és kevés lében párolt alapanyagok kezdenek megpuhulni, a vizet elpárologtatjuk, és a lisztet a visszamaradó zsiradékra szórjuk. Rövid pirítás után, az étel jellegének megfelelő, szükséges mennyiségű, hideg folyadékkal (ivóvíz, tehéntej, alaplé, vagy ezek keveréke) felöntve az egészet simára keverjük, és alaposan kiforraljuk (legalább 5-10 percig még gyenge forrásban tartjuk).