Sonkás rakott tészta

Egy finom sonkás rakott tészta recept, aminek a készítése is egyszerű. Remek választás azok számára, akik rövid idő alatt, viszonylag kevés alapanyagból egy meglehetősen laktató finom ételt szeretnének készíteni.

Sonkás rakott tészta
Sonkás rakott tészta

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 30 perc | Sütés: 45 perc | Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Hozzávalók

500 g száraztészta, 250-300 g sonka, 2 db tyúktojás, 250 g tejföl, 5 g konyhasó, 1 g őrölt szerecsendió, 100-150 g trappista sajt


A besamelmártáshoz:

40 g vaj, 25 g finomliszt, 200 g tehéntej


A tészta főzéséhez:

4 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó


A sütőtál kikenéséhez:

20 g vaj

Sonkás rakott tészta készítése

1., A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sonkát apróra daraboljuk, a sajtot lereszeljük. A sütőtál (jénai tál, mérete nagyjából: 30x20x7,5 cm) belső felületét vajjal vékonyan bekenjük.

2., Besamelmártást készítünk. A felmelegített vajra rászórjuk a lisztet és gyorsan összekeverjük. Az első felhabzás után hozzáöntjük a meleg tejet, és az egészet, folyamatos keverés mellett, mártás sűrűségűre főzzük.

3., Egy megfelelő méretű keverőtálban simára keverjük a tejfölt, a langyosra hűlt besamelmártást és a feltört tojásokat. Hozzáadjuk a főtt tésztát és a feldarabolt sonkát. Ízlés szerint sóval, szerecsendióval ízesítjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.

4., A keveréket a sütőtálba töltjük. A felületét elsimítjuk, és a reszelt sajtot egyenletesen elosztjuk rajta. A sonkás rakott tésztát a 180 °C-ra melegített sütőbe helyezzük, és nagyjából 45-50 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés

Az elkészült sonkás rakott tészta rövid pihentetés után már fogyasztható is. Tálaláskor négyzet alakú szeletekre is vághatjuk (ha már kellően lehűlt).

A sonkás rakott tésztát szinte bármilyen fajta száraztésztából elkészíthetjük (például fodroskocka, szarvacska, szélesmetélt, penne, makaróni, spagetti stb.).

A besamel mártás készítése elhagyható abban az esetben, ha csak friss fogyasztásra készítjük a rakott tésztát. Viszont, ha másnap, felmelegítés után is szeretnénk belőle fogyasztani, akkor ajánlott elkészíteni hozzá. Lágyabb, krémesebb lesz tőle az étel állaga, valamint kevésbé szárad ki.