Sonkás rakott tészta

Egy finom sonkás rakott tészta recept, aminek a készítése is egyszerű. Remek választás azok számára, akik rövid idő alatt, viszonylag kevés alapanyagból egy meglehetősen laktató finom ételt szeretnének készíteni.

Sonkás rakott tészta
Sonkás rakott tészta

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 30 perc | Sütés: 45 perc | Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Recept hozzávalók

500 g száraztészta, 250-300 g sonka, 2 db tyúktojás, 250 g tejföl, 5 g konyhasó, 1 g őrölt szerecsendió, 100-150 g trappista sajt


A besamelmártáshoz:

40 g vaj, 25 g finomliszt, 200 g tehéntej


A tészta főzéséhez:

4 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó


A sütőtál kikenéséhez:

20 g vaj

Sonkás rakott tészta készítése

1., A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sonkát apróra daraboljuk, a sajtot lereszeljük. A sütőtál (jénai tál, mérete nagyjából: 30x20x7,5 cm) belső felületét vajjal vékonyan bekenjük.

2., Besamelmártást készítünk. A felmelegített vajra rászórjuk a lisztet és gyorsan összekeverjük. Az első felhabzás után hozzáöntjük a meleg tejet, és az egészet, folyamatos keverés mellett, mártás sűrűségűre főzzük.

3., Egy megfelelő méretű keverőtálban simára keverjük a tejfölt, a langyosra hűlt besamelmártást és a feltört tojásokat. Hozzáadjuk a főtt tésztát és a feldarabolt sonkát. Ízlés szerint sóval, szerecsendióval ízesítjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.

4., A keveréket a sütőtálba töltjük. A felületét elsimítjuk, és a reszelt sajtot egyenletesen elosztjuk rajta. A sonkás rakott tésztát a 180 °C-ra melegített sütőbe helyezzük, és nagyjából 45-50 perc alatt készre sütjük.

Tippek, javaslatok sonkás rakott tészta készítéséhez

Az elkészült sonkás rakott tészta rövid pihentetés után már fogyasztható is. Tálaláskor négyzet alakú szeletekre is vághatjuk (ha már kellően lehűlt).

A sonkás rakott tésztát szinte bármilyen fajta száraztésztából elkészíthetjük (például fodroskocka, szarvacska, szélesmetélt, penne, makaróni, spagetti stb.).

A besamel mártás készítése elhagyható abban az esetben, ha csak friss fogyasztásra készítjük a rakott tésztát. Viszont, ha másnap, felmelegítés után is szeretnénk belőle fogyasztani, akkor ajánlott elkészíteni hozzá. Lágyabb, krémesebb lesz tőle az étel állaga, valamint kevésbé szárad ki.