Besamel mártás

Egy finom besamel mártás recept, aminek a készítése is egyszerű. A besamel vagy tejmártás színe tejfehér, illata, íze a vaj és a tej illatára, illetve ízére emlékeztet. Önálló mártásként nem fogyasztjuk, hanem inkább más mártások és ételek készítéséhez használjuk fel.

Besamel mártás
Besamel mártás

Mennyiség: 250 ml | Előkészítés: 5 perc | Főzés: 10 perc | Elkészítési idő: 15 perc

Recept hozzávalók

250 ml tehéntej, 15 g vaj, 15 g finomliszt, 2 csipetnyi konyhasó, 1 csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 csipetnyi őrölt fehér bors

Besamel mártás készítése

1., A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A tejet egy megfelelő méretű lábasba öntjük és melegíteni kezdjük.

2., Amíg a tej felmelegszik, addig világos rántást készítünk: Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet és egy habverő segítségével simára, csomómentesre keverjük. A vajas-lisztes keveréket csak addig hevítjük, amíg felhabzik. Ezt követően félre húzzuk és hűlni hagyjuk, amíg a tej felmelegszik.

3., A forró tejet – folyamatos keverés mellett – hozzáöntjük a világos vajas rántáshoz és az egészet csomómentesre dolgozzuk. Ezután, gyakori keverés mellett, felmelegítjük a mártást forrásig.

4., Miután felforrt, mérsékeljük a hőfokot. Alacsony vagy közepes hőfokon – folyamatos keverés mellett – még addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik, sima és egynemű nem lesz (nagyjából 5-7 perc).

5., A kellően besűrűsödött besamel mártást, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, illetve őrölt- vagy frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd a felhasználástól függően esetleg egy finom szűrőn átszűrjük.

Tippek, javaslatok besamel mártás készítéséhez

Az elkészült besamel mártás vagy más néven tejmártás színe tejfehér. Illata és íze a vaj és a tej illatára, illetve ízére emlékeztet. A besamel mártást önálló mártásként nem fogyasztjuk, hanem inkább más mártások és ételek készítéséhez használjuk fel.

Esetleg kevés vöröshagymát (10 g) is használhatunk a készítéshez. A hagymát egészen apróra vágjuk, majd a vajon puhára pároljuk. Az elkészítés további menete megegyezik a receptben leírtakkal.

Az őrölt fehér bors helyett használhatunk, fekete borsot, illetve Cayenne-borsot is.

Egyéb receptek

Majonéz

Majonéz

A jól elkészített majonéz tömény, sima állományú, a habosra kevert vajhoz hasonló. Íze pikáns, színe élénksárga...

Tartármártás

Tartármártás

A tartármártás jól illik halételek, rántott (bundázott) ételek mellé, illetve salátákhoz is használhatjuk még, mint...

Kapormártás

Kapormártás

Jól illik különböző főtt és sült húsokhoz, illetve fasírt, töltött tök, rántott cukkini (tökfélék), tökfasírt mellé...