Besamel mártás
Egy finom besamel mártás recept, aminek a készítése is egyszerű. A besamel vagy tejmártás színe tejfehér, illata, íze a vaj és a tej illatára, illetve ízére emlékeztet. Önálló mártásként nem fogyasztjuk, hanem más mártások és ételek készítéséhez használjuk fel.
Mennyiség: 250 ml Előkészítés: 5 perc Főzés: 10 perc Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
- 250 ml tehéntej,
- 15 g vaj,
- 15 g finomliszt,
- 2 csipetnyi konyhasó,
- 1 csipetnyi őrölt szerecsendió,
- 1 csipetnyi őrölt fehér bors
Besamel mártás készítése
1., A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A tejet egy megfelelő méretű lábasba öntjük és melegíteni kezdjük.
2., Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet, és egy habverő segítségével, simára, csomómentesre keverjük. A vajas-lisztes keveréket csak addig hevítjük, amíg felhabzik (világos rántás készítése). Ezt követően félre húzzuk és hűlni hagyjuk, amíg a tej felmelegszik.
3., A forró tejet – folyamatos keverés mellett – hozzáöntjük a világos vajas rántáshoz és az egészet csomómentesre dolgozzuk, majd felmelegítjük forrásig a mártást.
4., Miután felforrt, mérsékeljük a hőfokot. Alacsony vagy közepes hőfokon – folyamatos keverés mellett – még addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik, sima és egynemű nem lesz (nagyjából 5-7 perc).
5., A kellően sűrű besamel mártást, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, illetve őrölt- vagy frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd a felhasználástól függően esetleg egy finom szűrőn átszűrjük.
Tippek, javaslatok besamel mártás készítéséhez
Az elkészült besamel mártás vagy más néven tejmártás színe tejfehér. Illata és íze a vaj és a tej illatára, illetve ízére emlékeztet. A besamel mártást önálló mártásként nem fogyasztjuk, hanem inkább más mártások és ételek készítéséhez használjuk fel.
Esetleg kevés vöröshagymát (10 g) is használhatunk a készítéshez. A hagymát egészen apróra vágjuk, majd a vajon puhára pároljuk. Az elkészítés további menete megegyezik a receptben leírtakkal.
Az őrölt fehér bors helyett használhatunk, fekete borsot, illetve Cayenne-borsot is.