Mennyiség: 250 ml | Előkészítés: 5 perc | Főzés: 10 perc | Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
- 250 ml tehéntej
- 15 g vaj
- 15 g finomliszt
Igény szerint:
- 2 csipetnyi konyhasó
- 1 csipetnyi őrölt szerecsendió
- 1 csipetnyi őrölt fehér bors
Besamel mártás készítése
1., A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A tejet egy megfelelő méretű lábasba öntjük és melegíteni kezdjük.
2., Amíg a tej felmelegszik, addig világos rántást készítünk. Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet és egy habverő segítségével simára, csomómentesre keverjük. A vajas-lisztes keveréket csak addig hevítjük, amíg felhabzik. Ezt követően félre húzzuk és hűlni hagyjuk, amíg a tej felmelegszik.
3., A forró tejet – folyamatos keverés mellett – hozzáöntjük a világos vajas rántáshoz és az egészet csomómentesre dolgozzuk. Ezután, gyakori keverés mellett, felmelegítjük a mártást forrásig.
4., Miután felforrt, mérsékeljük a hőfokot. Alacsony vagy közepes hőfokon – folyamatos keverés mellett – még addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik, sima és egynemű nem lesz (nagyjából 5-7 perc).
5., A kellően besűrűsödött besamel mártást, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, illetve őrölt- vagy frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd a felhasználástól függően esetleg egy finom szűrőn átszűrjük.
Tippek, javaslatok besamel mártás készítéséhez
Az elkészült besamel mártás vagy más néven tejmártás színe tejfehér. Illata és íze a vaj és a tej illatára, illetve ízére emlékeztet. A besamel mártást önálló mártásként nem fogyasztjuk, hanem inkább más mártások és ételek készítéséhez használjuk fel.
Esetleg kevés vöröshagymát (10 g) is használhatunk a készítéshez. A hagymát egészen apróra vágjuk, majd a vajon puhára pároljuk. Az elkészítés további menete megegyezik a receptben leírtakkal.
Az őrölt fehér bors helyett használhatunk, fekete borsot, illetve Cayenne-borsot is.