Kategóriák
Előkészítés - tárolás Sütés - főzés

Dunsztolás (hőkezelés)

A dunsztolás a különböző házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok készítésének végső hőkezelési fázisa. A dunsztolás (hőkezelés) lényege az lenne, hogy a befőttes üveget valamint az üvegbe töltött gyümölcsöket, zöldségféléket, esetleg készételeket akkora hőmennyiségnek tegyük ki, amennyitől a különböző romlást okozó baktériumok és mikroorganizmusok jelentős része elpusztul, illetve káros tevékenységüket kevésbé tudják kifejteni. Ennek köszönhetően megnöveljük […]

Kategóriák
Előkészítés - tárolás Sütés - főzés

Házi gyúrt tészta készítése

A gyúrt tészta az egyik legnépszerűbb étel, amit az is jól mutat, hogy több száz féle tésztát gyártanak és kínálnak a vásárlóknak a különböző tésztagyártók. Az otthoni tésztakészítés sem túl nehéz és bonyolult feladat. Némi gyakorlat után finom házi készítésű gyúrt tésztával láthatjuk el magunkat és családunkat. Egyszerű házi gyúrt tészta készítése Hozzávalók (nagyjából 600 […]

Kategóriák
Sütés - főzés

Csemegekukorica főzése, elkészítése

A csemegekukorica főzése, elkészítése nem tartozik a legbonyolultabb feladatok közé, de van azért néhány dolog, amit érdemes megemlíteni a csemegekukorica főzésével kapcsolatban. Először is azzal kell tisztában lennünk, hogy az emberi fogyasztásra termesztett csemegekukorica mellett létezik takarmánykukorica is. Bár rendkívül hasonló a kinézetük, de ez a kettő nem ugyanaz a növény. Első ránézésre teljesen azonos […]

Kategóriák
Kalkulátorok - Táblázatok

“Mérés” mérleg nélkül – Bögre, evőkanál, g, ml

Előfordulhat, hogy elromlik a konyhai mérleg, lemerül benne az elem, vagy csak egyszerűen sietünk és nem annyira lényeges, hogy minden grammra vagy milliliterre stimmeljen. Sokkal gyorsabb lenne mérleg nélkül – viszonylag pontosan – meghatározni a különböző receptekben szereplő alapanyagok mennyiségét. Ilyen esetekben pontos mérés, illetve mérleg nélkül kell valahogy meghatározni, hogy a receptekben szereplő alapanyagokból […]

Kategóriák
Ízesítés - fűszerezés Sütés - főzés

Rántás, lisztszórás és habarás készítése

Sűrítési eljárások Ételeink jelentős részét különösen a sűrített leveseket, főzelékeket, mártásokat, valamilyen módon sűríteni szoktuk. A leggyakoribb sűrítési módok a rántás, a habarás és a lisztszórás. Ezek a műveletek amellett, hogy sűrűbbé teszik az ételeink állagát még a tápértékét is növelik. A három leggyakoribb sűrítési módszernél lisztet használunk arra, hogy sűrűbbé tegyük a készítendő ételeinket. […]

Kategóriák
Előkészítés - tárolás Kalkulátorok - Táblázatok

Konyhai mértékegységek, rövidítések

Szinte mindenki találkozott már a receptek böngészése során, a receptekben található különböző konyhai mértékegységek, rövidítések valamelyikével. Sok receptnél találkozhatunk olyan hivatalos, nemzetközileg is elfogadott mértékegységekkel és rövidítéseikkel, mint a kilogramm (kg), dekagramm (dkg), gramm (g) vagy többnyire folyadékok meghatározásánál olyanokkal, mint liter (l), deciliter (dl), centiliter (cl), milliliter (ml). A különböző receptek leírásaiban, találkozhatunk viszont […]