Dunsztolás (hőkezelés)

Dunsztolás - hőkezelés

A dunsztolás a különböző házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok készítésének végső hőkezelési fázisa. A dunsztolás (hőkezelés) lényege az lenne, hogy a befőttes üveget valamint az üvegbe töltött gyümölcsöket, zöldségféléket, esetleg készételeket akkora hőmennyiségnek tegyük ki, amennyitől a különböző romlást okozó baktériumok és mikroorganizmusok jelentős része elpusztul, illetve káros tevékenységüket kevésbé tudják kifejteni. Ennek köszönhetően megnöveljük… Dunsztolás (hőkezelés) olvasásának folytatása

Házi gyúrt tészta készítése

Házi gyúrt tészta készítése

A gyúrt tészta az egyik legnépszerűbb étel, amit az is jól mutat, hogy több száz féle tésztát gyártanak és kínálnak a vásárlóknak a különböző tésztagyártók. Az otthoni tésztakészítés sem túl nehéz és bonyolult feladat. Némi gyakorlat után finom házi készítésű gyúrt tésztával láthatjuk el magunkat és családunkat. Egyszerű házi gyúrt tészta készítése Hozzávalók (nagyjából 600… Házi gyúrt tészta készítése olvasásának folytatása

Csemegekukorica főzése

Csemegekukorica főzése

A csemegekukorica főzése, elkészítése nem tartozik a legbonyolultabb feladatok közé, de van azért néhány dolog, amit érdemes megemlíteni a csemegekukorica főzésével kapcsolatban. Először is azzal kell tisztában lennünk, hogy az emberi fogyasztásra termesztett csemegekukorica mellett létezik takarmánykukorica is. Bár rendkívül hasonló a kinézetük, de ez a kettő nem ugyanaz a növény. Első ránézésre teljesen azonos… Csemegekukorica főzése olvasásának folytatása

“Mérés” mérleg nélkül

Mérés mérleg nélkül

Előfordulhat, hogy elromlik a konyhai mérleg, lemerül benne az elem, vagy csak egyszerűen sietünk és nem annyira lényeges, hogy minden grammra vagy milliliterre stimmeljen. Sokkal gyorsabb lenne mérleg nélkül – viszonylag pontosan – meghatározni a különböző receptekben szereplő alapanyagok mennyiségét. Ilyen esetekben pontos mérés, illetve mérleg nélkül kell valahogy meghatározni, hogy a receptekben szereplő alapanyagokból… “Mérés” mérleg nélkül olvasásának folytatása

Rántás, lisztszórás és habarás készítése

Rántás, lisztszórás és habarás készítése

Sűrítési eljárások Ételeink jelentős részét különösen a sűrített leveseket, főzelékeket, mártásokat, valamilyen módon sűríteni szoktuk. A leggyakoribb sűrítési módok a rántás, a habarás és a lisztszórás. Ezek a műveletek amellett, hogy sűrűbbé teszik az ételeink állagát még a tápértékét is növelik. A három leggyakoribb sűrítési módszernél lisztet használunk arra, hogy sűrűbbé tegyük a készítendő ételeinket.… Rántás, lisztszórás és habarás készítése olvasásának folytatása

Konyhai mértékegységek, rövidítések

Konyhai mértékegységek, rövidítések

Szinte mindenki találkozott már a receptek böngészése során, a receptekben található különböző konyhai mértékegységek, rövidítések valamelyikével. Sok receptnél találkozhatunk olyan hivatalos, nemzetközileg is elfogadott mértékegységekkel és rövidítéseikkel, mint a kilogramm (kg), dekagramm (dkg), gramm (g) vagy többnyire folyadékok meghatározásánál olyanokkal, mint liter (l), deciliter (dl), centiliter (cl), milliliter (ml). A különböző receptek leírásaiban, találkozhatunk viszont… Konyhai mértékegységek, rövidítések olvasásának folytatása