Frankfurti leves

Egy finom frankfurti leves recept, aminek a készítése is egyszerű.

Frankfurti leves
Frankfurti leves

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 30 perc

Elkészítési idő:

kb. 60 perc

Recept hozzávalók

A zsemleszínű rántáshoz

Frankfurti leves készítése

1. A kelkáposztát alaposan megmossuk, a külső leveleket és az esetleges sérült részeket eltávolítjuk. Ezután elnegyedeljük, a torzsáját kivágjuk, vékony szeletekre vágjuk (kb. 1 cm), majd egy szűrőbe tesszük, és hideg vízzel leöblítjük. A többi zöldséget is megtisztítjuk, megmossuk, majd apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy nagyobb edényben a finomra vágott vöröshagymát kevés sertészsírban (napraforgóolajban), mérsékelt hőfokon félpuhára pároljuk. Hozzákeverjük az apróra (5-8 mm-es kockára) feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót és a kicsit nagyobbra (10-15 mm-es kockára) darabolt burgonyát is. Kevés vizet öntünk hozzá és lefedve nagyjából 5 percig pároljuk.

3. Hozzáadjuk a vékony metéltre vágott kelkáposztát és az apróra vágott fokhagymát. Sóval ízesítjük, őrölt fekete borssal, majoránnával, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Fedővel lefedjük, és mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett lassan pároljuk. Ha a zöldségeket és a kelkáposztát félig puhára pároltuk, akkor felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi azokat, majd a levest lefedve lassan tovább főzzük.

4. Közben, amíg a zöldségek lassan párolódnak, zsemleszínű rántást készítünk. Egy serpenyőben 30 g sertészsírt (vagy 40 ml napraforgóolajat) felmelegítünk. Hozzákeverjük a lisztet és mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett zsemleszínűre pirítjuk. Miután kissé kihűlt 300 ml hideg vízzel felöntjük és egy habverővel simára, csomómentesre keverjük. A felhígított rántást szűrőn keresztülöntve, állandó keverés mellett hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez. Kóstolás után, ha szükséges, akkor a levest ismét ízesítjük.

5. A virsliről a bőrt lehúzzuk, majd nagyjából 3-5 mm vastagságú karikákra vágjuk. Egy serpenyőben pár cseppnyi zsiradékon, gyakori keverés mellet a virslikarikákat gyorsan megpirítjuk. A megpirított virslikarikákat a lassú forrásban levő leveshez adjuk. Kóstolás után, ha szükséges, akkor a levest ismét ízesítjük. Ha esetleg szükséges, akkor víz hozzáadásával a kellő sűrűségűre hígítjuk. Addig gyenge forrásban tartjuk, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.

6. Ha a zöldségek teljesen puhára főttek, akkor a levest tartalmazó edényt levesszük a tűzhelyről. A tejfölt egy habverő segítségével simára kikavarjuk. A forró levesből nagyjából 1-2 merőkanálnyi mennyiséget, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban a tejfölhöz öntünk (hőkiegyenlítést végzünk). Ezt a tejfölös keveréket szintén vékony sugárban, állandóan keverés mellett visszaöntjük a leveshez.

Tippek, javaslatok frankfurti leves készítéséhez

Az elkészült frankfurti levest forrón tálaljuk. A tetejét kevés tejföllel, petrezselyemzölddel díszíthetjük. Finom, friss kenyér jól illik mellé.

Tálaláskor ügyeljünk arra, hogy minden adag levesbe egyformán kerüljön pirított virsli!

Akik ecetesen szeretik, azok pár csepp ecettel meg is bolondíthatják.

Az őrölt fekete bors helyett – vagy mellett – őrölt fűszerpaprikát is használhatunk a leves fűszerezéséhez (a színe miatt sokan különösen kedvelik). Valamint használhatunk egyéb fűszereket is, például köménymagot vagy őrölt köménymagot.

A víz helyett csontlével is készíthetjük a frankfurti levest. Ebben az esetben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a zellergumót sem szükséges felhasználni a leves készítéséhez.