Bakonyi sertésborda

Egy finom bakonyi sertésborda recept, aminek a készítése is egyszerű. Ennek a szaftos, hagyományos magyar ételnek a készítését a sertésborda elősütésével kezdjük, amelyet gombás-paprikás mártásban párolunk puhára, majd végül a bakonyi mártást tejfölös habarással sűrítjük.

Bakonyi sertésborda
Bakonyi sertésborda

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 30 perc | Sütés/Főzés: 15/30 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

800 g sertéskaraj, 10 g konyhasó, 30 g sertészsír (étolaj), 40 g finomliszt (elhagyható)


A bakonyi gombamártáshoz:

30 g füstölt szalonna, 50 g vöröshagyma, 250 g csiperkegomba, 50 g zöldpaprika, 50 g paradicsom, 10 g fűszerpaprika-őrlemény, 500 ml ivóvíz (vagy alaplé), 5 g konyhasó, 200 g tejföl, 20 g finomliszt

Bakonyi sertésborda készítése

1., Tisztítás után a zöldségeket daraboljuk, valamint a füstölt szalonnát is apró kockákra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., A letisztított sertéskarajt nagyjából 1 cm széles szeletekre vágjuk. A bordaszeleteket húsverőkalapáccsal gyengén kiverjük, széleit bevagdossuk, mindkét oldalát sózzuk, majd lisztbe mártjuk.

3., Egy serpenyőben kevés zsiradékot felhevítünk. Az előkészített bordaszeleteket magas hőfokon elősütjük, vagyis mindkét oldalát kissé megpirítjuk, majd egy megfelelő méretű edénybe tesszük.

4., A hús sütése után visszamaradt zsiradékban félig kiolvasztjuk a füstölt szalonna zsírját. A zsírban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a gombát és a zöldpaprikát, majd az egészet lepirítjuk.

5., Ha a leve elpárolgott, lehúzzuk a tűzről, fűszerpaprikával elkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük vízzel vagy alaplével és felforraljuk.

6., A forró bakonyi gombamártást a bordaszeletekre öntjük, majd fedővel lefedve, nagyjából 20 perc alatt puhára pároljuk a húst. Közben kóstoljuk, és szükség szerint kevés sóval ízesítjük.

7., A puhára párolódott bordákat kiemeljük és egy tányéra helyezzük. A forrásban lévő mártást - hőkiegyenlítés után - tejfölös habarással sűrítjük (habarás készítése), majd még 5-10 percig gyenge forrásban tartjuk. Közben, szükség esetén még sóval ízesítjük.

8., Végül a bordaszeleteket visszahelyezzük a mártásba és az egészet összeforraljuk.

Tippek, javaslatok bakonyi sertésborda készítéséhez

Az elkészült szaftos bakonyi sertésborda mellé jól illik galuska (nokedli), párolt rizs, tarhonya vagy más főtt tészta köretként. A tetejét tejföllel meglocsolva, esetleg zöldpaprika- és paradicsomdarabokkal tálalhatjuk, valamint apróra vágott petrezselyemzölddel is díszíthetjük.

Az ivóvíz helyett használhatunk alaplevet is (csontlé, zöldség alaplé, csirke alaplé) a bakonyi mártás készítéséhez.

A hússzeletek lisztbe forgatását igény szerint elhagyhatjuk, valamint a habarás készítésekor használhatunk keményítőt is a liszt helyett.

Feldarabolás előtt, a paradicsom héját, valamint esetleg a magjait eltávolíthatjuk.

Egyéb receptek

Marhapörkölt

Marhapörkölt

Ennek hagyományos magyar ételnek számos változata létezik. Készítik bográcsban, sertészsírral, vörösborral...

Csikós tokány

Csikós tokány

A legjobb, ha az állaga nagyjából mártás sűrűségű. Köretnek jól illik mellé a galuska (nokedli), párolt rizs vagy főtt...

Sertéspörkölt

Sertéspörkölt

Az elkészült sertéspörköltet még forrón tálaljuk. Köretként jól illik mellé galuska (nokedli), sós burgonya, tarhonya...