Töltött káposzta

Egy finom töltött káposzta recept, aminek a készítése is egyszerű. Magyarország egyes részein szárma vagy takart néven is ismert. Hagyományos karácsonyi fogás, de disznótorok alkalmával is készítik.

Töltött káposzta

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 1 óra 30 perc Főzés: 2 óra Elkészítési idő: 3 óra 30 perc

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (vágott aprókáposzta), 8-10 db savanyúkáposzta-levél (500 g)


A töltelékrizshez:

100 g rizs, 100 g ivóvíz, 1 csipetnyi konyhasó


A pörköltalaphoz:

50 g füstölt szalonna, 50 g sertészsír, 100 g vöröshagyma, 15 g fűszerpaprika-őrlemény, 5 g fokhagyma


További hozzávalók töltelékhez:

500 g darált sertéshús, 2 db tyúktojás, 3 g majoránna, 2 g őrölt fekete bors, 15 g konyhasó


A tejfölös habaráshoz:

300 ml tejföl, 30 g finomliszt

Töltött káposzta készítése

1. A megmosott rizst, azonos mennyiségű, enyhén sós, forró vízben félpuhára főzzük, majd langyosra hűtjük. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A savanyú káposztát megkóstoljuk, és ha túl savanyú vagy sós, akkor hideg vízben kissé átmossuk, valamint rövidebb szálakra összevágjuk. A savanyúkáposzta-levelek vastag erezetét annyira levágjuk, hogy könnyedén hajlíthatóak legyenek.

3. A kockákra vágott füstölt szalonna zsírját közepes hőfokon félig kiolvasztjuk. Sertészsírral kiegészítjük (ha szükséges), majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. Ha kész, félrehúzzuk, hozzákeverjük a fűszerpaprikát és az egészen apróra vágott vagy pépesített fokhagymát.

4. Az elkészített pörköltalap felét, a darált sertéshúst, a félpuhára párolt rizst, a tojást, a majoránnát, a borsot és a sót egy keverőtálban alaposan összekeverjük.

5. A tölteléket a káposztalevelek közepén egyformán elosztjuk, a levelek két szélét ráhajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk, felgöngyöljük.

6. Egy megfelelő méretű edényben felmelegítjük a maradék pörköltalapot, és hozzákeverjük a savanyú káposzta kétharmad részét. A betöltött káposztaleveleket ráhelyezzük, majd a tetején szétterítjük a maradék savanyú káposztát.

7. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy majdnem ellepje, és lefedve feltesszük főni. Miután felforrt a hőmérsékletet mérsékeljük és alacsony hőfokon, nagyjából 1,5-2 óra alatt a tölteléket és a káposztát puhára főzzük.

8. Amikor a káposztalevélbe csomagolt töltelék puhára főtt, óvatosan áthelyezzük egy másik edénybe egy lapátkanál vagy egy csipesz segítségével.

9. A forrásban lévő savanyú káposzta levét - hőkiegyenlítés után - tejfölös habarással sűrítjük (habarás készítése), majd az egészet még 5-10 percig gyenge forrásban tartjuk.

10. Közben, szükség esetén még sóval ízesítjük. A tölteléket visszahelyezzük a káposzta tetejére és az egészet összeforraljuk.

Tippek, javaslatok töltött káposzta készítéséhez

Az elkészült töltött káposztát a savanyú vágott káposztával együtt, tejföllel meglocsolva tálaljuk. Esetleg kevés kaporral még díszíthetjük.

Ez a tartalmas, kissé zsíros eledel a magyar konyha egyik jellegzetes étele, de más nemzetek konyháiban is megtalálható. Hagyományos karácsonyi fogás, de disznótorok alkalmával is készítik. Magyarország egyes részein szárma vagy takart néven is ismert.

A töltött káposztának számos változata létezik. Kerülhet bele füstölthús, marhahús, kolbász, babérlevél, kapor, csombor, borsikafű, köménymag, kakukkfű, lestyán, valamint füstölt lével is elkészíthető. Habarás helyett zsemleszínű rántással is sűríthetjük.

Sok változat nyers rizzsel készül, ami azt eredményezheti, hogy az elkészült töltelék kissé keményebb lesz a vártnál. Ennek az az oka, hogy a nyers rizs túlságosan sok nedvességet von el a töltelékből miközben puhára párolódik.

Töltött káposzta