Hagymás tört burgonya
Egy finom hagymás tört burgonya recept, aminek a készítése is egyszerű. Köretként nagyon jól illik a tört krumpli pirított sertésmájhoz, kacsa- és libasülthöz, vagy más sült- és rántott húsételekhez.
Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Főzés/Sütés: 15/20 perc Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
1,5 kg burgonya, 50 g vaj (sertészsír, étolaj), 120 g vöröshagyma, 3-5 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors (elhagyható)
A burgonya főzéséhez:
1,5 liter ivóvíz, 15 g konyhasó
Hagymás tört burgonya készítése
1. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrés után azonnal összetörjük a főtt burgonyát egy burgonyatörővel.
2. Közben egy serpenyőben felmelegítjük a vajat (vagy más zsiradékot), és közepes hőfokon, gyakori keverés mellett aranysárgára pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát.
3. Az összetört burgonyához hozzáadjuk a pirított vöröshagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.
4. Egy vajjal vagy sertészsírral kikent sütőtálban vagy tepsiben szétterítjük a hagymás tört burgonyát, majd a 200 °C-ra melegített sütőben addig sütjük, amíg aranysárgára pirul a teteje (ez a pirítási szakasz akár el is hagyható).
Tippek, javaslatok hagymás tört burgonya készítéséhez
Az elkészült hagymás tört burgonya remek köret pirított sertésmájhoz, kacsa- és libasülthöz, vagy más sült- és rántott húsételekhez. Tálaláskor kevés apróra vágott petrezselyemzöldet megszórhatjuk a tetejét.
A tört krumplit nem feltétlenül muszáj a sütőben pirítani. Ezt egy serpenyőben is megtehetjük a tűzhelyen, vagy akár pirítás nélkül is készíthetjük.
Ha vajjal készítjük, akkor a fekete bors helyett őrölt szerecsendióval is fűszerezhetjük.