Hagymás tört burgonya
Egy finom hagymás tört burgonya recept, aminek a készítése is egyszerű. Köretként nagyon jól illik a tört krumpli pirított sertésmájhoz, kacsa- és libasülthöz, vagy más sült- és rántott húsételekhez.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 20 perc | Főzés/Sütés: 15/20 perc | Elkészítési idő: 60 perc
Recept hozzávalók
1,5 kg burgonya, 50 g vaj (sertészsír, étolaj), 120 g vöröshagyma, 3-5 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors (elhagyható)
A burgonya főzéséhez:
1,5 liter ivóvíz, 15 g konyhasó
Hagymás tört burgonya készítése
1., A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, majd leszűrés után azonnal összetörjük egy burgonyatörővel a főtt burgonyát.
2., Közben egy serpenyőben felmelegítjük a vajat (vagy más zsiradékot), és közepes hőfokon, gyakori keverés mellett aranysárgára pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát.
3., Az összetört burgonyához hozzáadjuk a pirított vöröshagymát, sóval, borssal ízesítjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.
4., Egy vajjal vagy sertészsírral kikent sütőtálban vagy tepsiben szétterítjük a hagymás tört burgonyát, majd a 200 °C-ra melegített sütőben addig sütjük, amíg aranysárgára pirul a teteje (ez a pirítási szakasz akár el is hagyható).
Tippek, javaslatok hagymás tört burgonya készítéséhez
Az elkészült hagymás tört burgonya remek köret pirított sertésmájhoz, kacsa- és libasülthöz, vagy más sült- és rántott húsételekhez. Tálaláskor kevés apróra vágott petrezselyemzöldet megszórhatjuk a tetejét.
A tört krumplit nem feltétlenül muszáj a sütőben pirítani. Ezt egy serpenyőben is megtehetjük a tűzhelyen, vagy akár pirítás nélkül is készíthetjük.
Ha vajjal készítjük, akkor a fekete bors helyett őrölt szerecsendióval is fűszerezhetjük.
Egyéb receptek

Petrezselymes burgonya
A petrezselymes burgonya köretként főleg borjúhúsból és halból készült ételek mellé illik a legjobban. Illetve...

Sós burgonya
Az egyik legegyszerűbb köret, ami nagyon jól illik főtt marhahús, tokányfélék, pörköltek, halételek, előételek mellé...

Pirított burgonya
Köretként nagyon jól illik egészben sült húsok és frissensültek mellé. Rögtön elkészülte után, melegen fogyasztva...