Piskóta recept (lapokhoz)

Egy finom piskóta recept, aminek a készítése is egyszerű. Az elkészített piskótalap felhasználható különböző sütemények, desszertek (tekercsek, roládok, torták, szeletek) készítéséhez.

Piskóta (lapokhoz)

Mennyiség: 1 adag Előkészítés: 20 perc Sütés: 10-15 perc Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

6 db tyúktojás, 120 g finomliszt (vagy 114 g finomliszt és 6 g keményítő), 120 g kristálycukor, 30 g olvasztott vaj (margarin, étolaj), fél citrom lereszelt héja (elhagyható)

Piskóta készítése

1. A megmosott tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A lisztet átszitáljuk (ha keményítőt is használunk, akkor az előtte hozzákeverjük). A recept egyéb hozzávalóit is előkészítjük, kimérjük. A sütőt 220 °C-ra melegítjük.

2. A tojásfehérjét egy habverő segítségével félig felverjük, hozzáadjuk a cukor kétharmad részét (80 g), majd az egészet fényes felületű, kemény habbá verjük.

3. A tojássárgáját a cukor maradék egyharmad részével (40 g) addig keverjük, amíg a cukorkristályok el nem olvadnak és habos állagúvá nem válik.

4. Ekkor, folyamatos keverés közben, vékony sugárban, belecsorgatjuk a folyékony zsiradékot, valamint igény szerint kevés citromhéjjal ízesítjük.

5. A sárga keveréket kevés tojásfehérjehabbal fellazítjuk, gyors mozdulatokkal keverve. Ezután keverőlapáttal vagy fakanállal finoman hozzákeverjük a maradék habot, majd a lisztet is.

6. A keveréket sütőpapírral fedett (vagy vajazott és lisztezett) sütőlemezre borítjuk, majd a kívánt méretű és vastagságú lappá egyenletesen szétkenjük, a felületét elsimítjuk.

7. A piskótalapot előmelegített sütőben, körülbelül 8-15 perc alatt készre sütjük. A sütés befejezése előtt a piskóta felületét enyhén megnyomjuk. Ha a mélyedés megmarad, tovább kell sütni, ha rugalmasan visszaugrik, a piskóta már kellően megsült.

8. Sütés után a piskótalap felületére vékonyan lisztet szitálunk, majd megfordítjuk, hogy a lisztezett része kerüljön alulra, és a meleg sütőlemezre visszahelyezzük. A piskótát kihűtjük, a sütőpapírt eltávolítjuk, és a kész piskótalapot igény szerint felhasználjuk.

Tippek, javaslatok piskótalap készítéséhez

Az elkészült piskótalap felhasználható különböző tekercsekhez, roládokhoz, tortákhoz, szeletekhez, desszertekhez (például epres gyümölcskrémes, piskótatekercs stb.).

A piskótalapok vastagsága a készített sütemény igényei szerint változhat. Általában a kis átmérőjű tekercsekhez, roládokhoz 5 mm, az átlagos méretű tekercsekhez, roládokhoz 10-15 mm, a puncslapokhoz 20-25 mm vastagságú piskótalapot használunk.

A sütési időt nagyban befolyásolja a lapok vastagsága. A vékony, 5 mm-es lapot 8-10, a közepes vastagságú, 10-15 mm-es ízeslapot 10-12, a vastagabb, 20-25 mm-es puncslapot 12-15 percig ajánlott sütni a 220 °C-ra melegített sütőben.

A sütés mértéke nagyban befolyásolja a piskóta minőségét. A nyers, sületlen piskóta könnyen romlik, penészedik, állaga tömörré válik, összeesik. A túlsült piskóta kihűlés után száraz és rugalmatlan lesz. Az égett piskótadarabok keserű ízűek, és az egészségre káros hatásúak.

A piskótafelvert különböző járulékos anyagok hozzáadásával tovább ízesíthető. Ilyen anyagok például: a csokoládé, a kakaópor, a kávé, az olajos magvak (dió, mogyoró, mandula), a cukrozott narancshéj.

A zsiradéktól és keményítőtől a kész piskóta szaftos, puha, rugalmas lesz, ami különösen tekercsek, roládok készítésekor előnyös.

Piskóta (lapokhoz)