Piskótatekercs

Egy finom lekváros piskótatekercs recept (ízes rolád), aminek a készítése is egyszerű.

Piskótatekercs

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 30 perc Sütés: 10-12 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

A piskótához:

6 db tyúktojás, 120 g kristálycukor, 120 g finomliszt, 30 g vaj (étolaj), 1/2 citrom lereszelt héja


A töltélékhez:

200-250 g sárgabarackíz, 1/2 citrom lereszelt héja, 15 ml rum (elhagyható)


A tetejére:

20-30 g porcukor, 5 g vaníliás cukor

Piskótatekercs készítése

1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd a sárgájukat és fehérjüket szétválasztjuk. Egy nagyjából 40 x 30 cm méretű tepsi (sütőlemez) alját sütőpapírral kibéleljük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük, a lisztet átszitáljuk. A sütőt 220 °C-ra melegítjük.

2. A tojások fehérjét félig felverjük egy habverő segítségével (gépet is használhatunk). Hozzáadjuk a kristálycukor kétharmadát (80 g), és a cukrozott tojásfehérjéből közepesen kemény tojásfehérjehabot készítünk. Addig verjük a tojáshabot, amíg a kristálycukor teljesen fel nem oldódik és a hab szilárd szerkezetű, hófehér, fényes felületű nem lesz.

3. A tojások sárgáját a maradék 40 g kristálycukorral egy nagyobb edényben habosra keverjük (fehéredésig). Keverés közben a folyékony zsiradékot vékony sugárban a keverékhez adjuk, valamint kevés citromhéjjal ízesítjük.

4. A sárga keverékbe beleforgatjuk a tojások fehérjéből készített habot egy fakanál vagy keverőlapát segítségével. Először csak az egyharmadát, amellyel fellazítjuk, majd finoman beleforgatjuk a maradékot is. Ezután több részletben hozzáadjuk és finoman beleforgatjuk az átszitált lisztet is.

5. Az elkészült piskótamasszát a sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, körülbelül 10-15 mm vastagságú lappá kenjük, a felületét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, körülbelül 10-12 perc alatt készre sütjük. A piskótalap akkor jó, ha tapintásra enyhén rugalmas, felülete világosra sült. A sütés befejezése előtt a felületet ujjunkkal enyhén megnyomjuk. Ha a mélyedés megmarad, akkor még tovább kell sütni, ha viszont rugalmasan visszaugrik, akkor a piskóta már kellően megsült (túlsütve száraz és rugalmatlan lesz).

6. Az elkészült piskótát kivesszük sütőből. A felületére vékonyan lisztet szitálunk, majd megfordítjuk, és a meleg tepsire vagy sütőlemezre visszahelyezzük (a liszttel megszórt rész kerüljön alulra, a sütőpapíros rész pedig felülre). A piskótalapot néhány percig így pihentetjük. Közben a sárgabarackízt simára keverjük, amit kevés citromhéjjal és rummal ízesítünk (elhagyható).

7. A langyosra hűlt piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt. Egyenletes vastagságban, vékonyan megkenjük barackízzel a piskótalap felületét. Az egyik rövidebb oldala felől, 10 mm szélességben felhajtjuk, majd szorosan feltekerjük. A kialakított piskótatekercset, szorosan, a lehúzott sütőpapírba csomagoljuk. A tekercset úgy fordítjuk, hogy a piskótalap vége a tekercs aljára kerüljön.

8. A piskótatekercset körülbelül 20-30 perc múlva kicsomagoljuk a sütőpapírból. Kissé ferdén, nagyjából 15 mm széles szeletekre vágjuk, egy éles kés segítségével. A piskótatekercsből vágott szeleteket szorosan egymás mellé állítjuk (így nem fedi el a porcukor a csigavonalas felületet), majd a szeletek tetejére vaníliás porcukrot szórunk.

Tippek, javaslatok piskótatekercs készítéséhez

A sárgabarackíz helyet esetleg használhatunk más gyümölcsből készült lekvárokat (eper, vegyes, szilva, meggy, ribizli, stb.). a piskótatekercs töltéséhez. A rumot és a reszelt citromhéjat akár el is hagyhatjuk. A rumot esetleg rumaromával is helyettesíthetjük.

Ha a sütőpapír nem akarna a helyén maradni, akkor pár cseppnyi étolajjal vagy vajjal kenjük be a tepsi vagy sütőlemez felületét mielőtt a papírt ráhelyeznénk.

A piskóta sütése közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk! Lehetőleg a sütési idő vége felé nyissuk csak ki! A sütési idő nagyban függ a piskótalap vastagságától és természetesen a sütő típusától, fajtájától. A pontos sütési időt mindenkinek ki kell tapasztalnia.

Kakaós piskótatekercs (ízes rolád) készítése

A barna színű csokoládés -, vagy kakaós piskótatekercs elkészítése és a hozzávalói szinte teljes egészében megegyeznek a világos színű piskótatekercsével. Csupán annyi a különbség, hogy az átszitálás előtt, a liszthez, 10 g cukrozatlan kakaóport keverünk, és azt a 10 g-ot a liszt mennyiségéből levonjuk (tehát 110 g liszt és 10 g kakaópor).

Piskótatekercs