Mákos tészta
Egy finom mákos tészta recept (más néven mákos metélt), aminek a készítése is egyszerű. Ez egy igazi hagyományos menzakaja, amelyet mazsolával, citromhéjjal, vaníliás cukorral még érdekesebbé tehetünk. Remek választás azok számára, akik gyorsan elkészíthető tésztaételt keresnek.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 10 perc | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
500 g száraztészta (szélesmetélt, boglyas metélt), 50 g vaj (étolaj), 200 g darált mák, 120 g porcukor, 50 g mazsola, fél citrom lereszelt héja, 10 g vaníliás cukor
A tészta főzéséhez:
4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó
Mákos tészta készítése
1., A tésztát forrásban lévő, enyhén sós vízben készre főzzük, majd leszűrjük, leöblítjük, és lecsepegtetjük.
2., Közben egy tálban összekeverjük a darált mákot, az átszitált porcukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az átválogatott, megmosott mazsolát.
3., A tészta főzésére használt edényben felolvasztjuk a vajat.
4., A zsiradékban - gyakori keverés mellett -, felmelegítjük a megfőzött tésztát.
5., Hozzáadjuk a mákos keveréket és az egészet alaposan összekeverjük, átforrósítjuk. Kóstolás után még ízesítjük, ha szükséges.
Megjegyzés
Az elkészült mákos tésztát, azonnal, még forrón tálaljuk és fogyasztjuk. Igény szerint a tetejét még porcukorral megszórhatjuk, valamint kevés mézet és sárgabaracklekvárt is kínálhatunk mellé.
A megfőzött tésztát és a mákos keveréket esetleg külön is tálalhatjuk. Így fogyasztáskor mindenki annyi ízesített mákot keverhet a tésztához amennyit szeretne.
Friss gyúrt tésztát is használhatunk a kereskedelmi forgalomban kapható száraztészta helyett.
A mákos tészta elkészíthető mazsola, vaníliás cukor és citromhéj nélkül is.