Mákos tészta

Egy finom mákos tészta recept (más néven mákos metélt), aminek a készítése is egyszerű. Ez egy igazi hagyományos menzakaja, amelyet mazsolával, citromhéjjal, vaníliás cukorral még érdekesebbé tehetünk. Remek választás azok számára, akik gyorsan elkészíthető tésztaételt keresnek.

Mákos tészta

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 10 perc Főzés: 15 perc Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

500 g száraztészta (szélesmetélt, boglyas metélt), 50 g vaj (étolaj), 200 g darált mák, 120 g porcukor, 50 g mazsola, fél citrom lereszelt héja, 10 g vaníliás cukor


A tészta főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó

Mákos tészta készítése

1. A tésztát forrásban lévő, enyhén sós vízben készre főzzük, majd leszűrjük, leöblítjük, és lecsepegtetjük.

2. Közben egy tálban összekeverjük a darált mákot, az átszitált porcukrot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az átválogatott, megmosott mazsolát.

3. A tészta főzésére használt edényben felolvasztjuk a vajat.

4. A zsiradékban - gyakori keverés mellett -, felmelegítjük a megfőzött tésztát.

5. Hozzáadjuk a mákos keveréket és az egészet alaposan összekeverjük, átforrósítjuk. Kóstolás után még ízesítjük, ha szükséges.

Tippek, javaslatok mákos tészta készítéséhez

Az elkészült mákos tésztát azonnal, még forrón tálaljuk és fogyasztjuk. Igény szerint a tetejét még porcukorral megszórhatjuk, valamint kevés mézet és sárgabaracklekvárt is kínálhatunk mellé.

A megfőzött tésztát és a mákos keveréket esetleg külön is tálalhatjuk. Így fogyasztáskor mindenki annyi ízesített mákot keverhet a tésztához amennyit szeretne.

Friss gyúrt tésztát is használhatunk a kereskedelmi forgalomban kapható száraztészta helyett.

A mákos tészta elkészíthető mazsola, vaníliás cukor és citromhéj nélkül is.

Mákos tészta