Házi gyúrt tészta recept

Egy finom 8 tojásos házi készítésű gyúrt tészta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Házi gyúrt tészta

Mennyiség: 4-6 főre (kb. 600 g) Előkészítés: 30 perc Főzés: 3-5 perc Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

Kb. 600 gramm, 8 tojásos gyúrt tésztához:

500 g finomliszt, 4 db tyúktojás, 5-10 g konyhasó, 30 ml ivóvíz


A tészta formázáshoz, darabolásához:

kevés finomliszt

Házi gyúrt tészta készítése

1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A lisztet átszitáljuk és egy keverőtálba vagy a nyújtótábla közepére halmozzuk.

2. A tojásokat egyesével egy kis tálba felütjük. A tojások felütése után ellenőrizzük azok minőségét, valamint megvizsgáljuk, hogy nem került-e véletlenül tojáshéjdarab közéjük. A liszthalom közepébe mélyedést készítünk, ahová beleöntjük az ellenőrzött tojásokat, majd kevés sót adunk hozzá.

3. A kezünkkel vagy egy villa segítségével a tojássárgáját összekeverjük a tojásfehérjével (ezt megtehetjük még a tálban is), majd folyamatosan összedolgozzuk a tojást a liszttel. Ha a tészta nehezen állna össze vagy túl száraznak éreznénk, akkor szükség szerint adjuk még hozzá tojást vagy kevés vizet! Éppen csak annyit, hogy az összeállított tészta közepesen kemény legyen. A hozzáadott plusz tojás vagy víz mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől és a tojások méretétől. Ha viszont valamilyen levesbetétet szeretnénk készíteni a gyúrt tésztából, akkor azt készítsük jó keményre és ne adjunk hozzá vizet!

4. Az összeállított tésztát, – amelynek az állaga még egyenetlen és csomós – a nyújtódeszkán, körülbelül 10 perc alatt, gyúrással, simára, csomómentesre dolgozzuk. A jól kidolgozott tésztából egy nagyobb vagy több kisebb gombócot formázunk és a lisztezett nyújtódeszkára tesszük.

5. A tésztagombóc felületét, ami közvetlenül a levegővel érintkezne, vékonyan lekenjük étolajjal és legalább 15-20 percig így pihentetjük. Az is jó megoldás, ha a tésztát a pihentetés ideje alatt frissentartó fóliába vagy műanyag zacskóba csomagoljuk. Ez a művelet azért szükséges, hogy a tészta ne száradjon ki a pihentetés alatt, mert különben a felülete szikkadt lesz és ki fog repedezni. A tészta pihentetése pedig azért elengedhetetlen, mert a frissen összegyúrt tészta még túl rugalmas és kemény, így egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen nyújtható, illetve sodorható.

6. A pihentetett gyúrt tésztát ezután tetszés szerint formázzuk, nyújtjuk, szikkasztjuk, daraboljuk, attól függően, hogy mit szeretnénk készíteni belőle. Készíthetünk belőle különböző levesbetéteket (finommetélt, csipetke, eperlevél, kiskocka tészta, lebbencs tészta, lúdgége vagy csigatészta, reszelt tészta, lebbencstészta stb.) valamint különböző tésztaételekhez felhasználható tésztákat (széles metélt, nagykocka tészta, spagetti, csuszatészta). További részletek (gyúrt tészta gyúrása, nyújtása, sodrása, szikkasztása, szárítása, darabolása, főzése, tárolása): házi gyúrt tészta készítése.

Tippek, javaslatok házi gyúrt tészta készítéséhez

Akik sokszor vagy egyszerre nagyobb mennyiségű gyúrt tésztát készítenek (vagy szeretnének készíteni), azoknak esetleg érdemes megfontolni egy jobb minőségű tésztakészítő gép beszerzését. Ami a házi gyúrt tészta nyújtását, formázását és darabolását lényegesen leegyszerűsíti, meggyorsítja és megkönnyíti.

Gyúrt tészta készítéséhez csak abban az esetben használjunk sót, ha azonnal vagy viszonylag rövid időn belül felhasználjuk. Ha sokáig tároljuk a sóval készített gyúrt tésztát, akkor a sótól, a száraz tészta sárgás színe, szürkévé, illetve barnává változhat.

Házi gyúrt tészta