Sült csirkemell

Egy finom sült csirkemell recept, aminek a készítése is egyszerű. Az omlós, szaftos, natúr csirkemell a legjobb választás, ha gyorsan szeretnénk valamilyen laktató ételt készíteni ebédre vagy vacsorára.

Sült csirkemell
Sült csirkemell

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 10 perc | Sütés: 25 perc | Elkészítési idő: 45 perc

Recept hozzávalók

3-4 db csirkemellfilé, 30 ml étolaj, 3-4 csipetnyi konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors, 30 g vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 db kakukkfűág

Sült csirkemell készítése

1., Egy tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyőben felhevítjük az étolajat. A sütőt 130-150 °C-ra melegítjük.

2., Közvetlenül sütés előtt, a szobahőmérsékletű, letisztított csirkemellfiléket sózzuk és borsozzuk, majd a serpenyőben, magas hőfokon mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk.

3., A pirított csirkemelleket sütőpapírral borított tepsibe helyezzük, majd az előmelegített sütőben 15 percig pároljuk.

4., A serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a kés lapjával összezúzott fokhagymát.

5., A sütőből kivett csirkemelleket megforgatjuk a fokhagymával és kakukkfűvel ízesített vajban, illetve rájuk locsoljuk egy evőkanál segítségével.

6., Néhány perc pihentetés után, egy éles kés segítségével, kissé ferdén vágva, felszeleteljük a sült csirkemelleket.

Tippek, javaslatok sült csirkemell készítéséhez

Az elkészült omlós, szaftos sült csirkemell a legjobb választás, ha gyorsan szeretnénk valamilyen laktató ételt készíteni ebédre vagy vacsorára. Számos köretet válaszhatunk mellé. Nagyon jó illik hozzá például burgonyapüré, sült hasábburgonya, petrezselymes burgonya, párolt rizs, gombás párolt rizs, pirított burgonya, hagymás tört burgonya, franciasaláta.

Ha esetleg sütőálló serpenyőt használunk (a műanyag nyelűek megolvadhatnak a sütőben), akkor megspórolhatjuk a tepsibe átrakást, mivel abban is megpárolhatjuk a csirkemelleket.

Sütő használata nélkül is megpárolhatjuk húsokat. Ekkor a serpenyőben, fedő alatt, alacsony hőfokon még legalább 15 percig pároljuk a lepirított csirkemelleket.