Pizzatészta

Egy finom házi készítésű pizzatészta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Pizzatészta
Pizzatészta

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Sütési idő:

kb. 10-15 perc

Elkészítési idő:

kb. 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

Pizzatészta készítése

1. Egy kis tálba vagy pohárba körülbelül 100 ml langyos (kb. 35 °C-os) vizet öntünk, a friss élesztőt belemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és kevés lisztet, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. Meleg helyre tesszük és az élesztőt felfuttatjuk (körülbelül 10-15 perc). Addig a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd egy gyúródeszkára vagy egy keverőtálba szitáljuk. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat és körülbelül 200 ml langyos vizet, majd fokozatosan összedolgozzuk a folyadékot, a lisztel.

3. Ha a pizzatészta túlságosan ragadós lenne, akkor adjunk még hozzá kevés lisztet, ha viszont túlságosan száraznak, keménynek éreznénk a tésztát, akkor pedig adjunk hozzá még kevés vizet. A hozzáadott víz mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől.

4. Az összeállított tésztát, amely még egyenetlen és csomós, gyúrással körülbelül 10 perc alatt simára, ruganyosra dolgozzuk. Ezután a tésztát gömb alakúra formázzuk és egy olajjal kikent vagy lisztel megszórt kelesztő tálba tesszük. A tésztagombóc felületére kevés olajat kenünk, majd lazán lefedjük és meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük, pihentetjük. Ideális hőmérsékleten – körülbelül 35-40 °C-on – 30-40 perc kelesztés is elegendő, míg alacsonyabb hőmérsékleten akár 3-4 órára is szükség lehet.

5. Ha a tészta térfogata közel a duplájára nőtt és kellően megkelt, akkor a lisztezett gyúródeszkára borítjuk. A tésztát két egyforma részre vágjuk. (Akár többfelé vághatjuk attól függően, hogy mekkora és milyen vastag tésztájú pizzát szeretnénk majd készíteni.) A tésztadarabokból kis gombócokat formázunk és egy tiszta konyharuhával vagy egy fóliával lazán letakarjuk, majd szoba-hőmérsékleten körülbelül 15-30 percig pihentetjük, újra kelesztjük a tésztát. Közben a sütőt előmelegítjük 250-300 °C-ra.

6. Ezután a tésztát tetszőleges méretűre és alakúra nyújtjuk és formázzuk, attól függően, hogy pizzakövön, hagyományos tepsiben, pizzasütő tepsiben (pizzaforma) vagy esetleg kemencében sütjük meg. A kinyújtott, megformázott pizzatésztára ráhalmozzuk a tetszőleges feltétet, majd a tésztát előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 8-10 perc alatt készre sütjük.

Tippek, javaslatok pizzatészta készítéséhez

A recept alapján elkészíthető pizzatészta mennyiség két darab 30-35 cm-es pizzasütő tepsi (pizzaforma), vagy 2 db nagyobb tepsi megtöltéséhez elegendő. Természetesen ennél kisebb és nagyobb pizzákat is készíthetünk a kész tésztából.

A pizzatészta kelesztésekor az a legjobb, ha a kelesztőtálat a körülbelül 40 °C-ra felmelegített sütőbe tesszük. Ott még az esetleges huzattól is védve lesz.

A kelesztés előtt a tésztagombócot és a kelesztőtálat azért célszerű olajjal lekenni vagy lisztel megszórni, mert a kelesztés után könnyebben ki tudjuk borítani a kelesztőtálból. Mivel így nem fog a tészta a tál oldalához és tetejéhez ragadni és a tésztát is védi a kiszáradástól.

Amíg a tészta kellően megkel, addig előkészíthetjük a pizzafeltéthez szükséges alapanyagokat. A paradicsomszószt, a sajtot, a sonkát, a kolbászt, a gombát, a kukoricát, a tojást, a bazsalikomlevelet, az oregánót, a majoránnát, a vöröshagymát, a fokhagymát, stb.

A friss élesztő helyett használhatunk szárított porélesztőt (25 g friss élesztő helyett 1 csomag szárított porélesztőt).

Az olívaolajat helyettesíthetjük esetleg napraforgóolajjal is.

A tésztát kézi dagasztás helyett, akár géppel is készíthetjük, de természetesen kézzel jobban lehet érezni a tészta állagát. Azért a pár perces erőfeszítésért bőven kárpótol, majd az elkészült finom pizza.

A kész pizzatésztát hűtőben 1-2 napig is tárolhatjuk. Felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből és tegyük meleg helyre, hogy kicsit megkeljen.

A pizzatésztát a sima, átlagos BL-55-ös számozású finomlisztből is elkészíthetjük. A finomlisztet keverhetjük akár rétesliszttel is (például 400 g finomliszt + 200 g rétesliszt).

Pizzatészta sütési idő

A pizzatészta sütési idő nagyban függ a pizzák méretétől, vastagságától, a feltétek fajtájától, mennyiségétől és persze a legfontosabbtól a sütő hőfokától. Kemencében 500 °C körüli hőmérsékleten 2-3 perc alatt megsül egy 30-35 cm átmérőjű pizza, míg 200-250 °C-on akár 15 perc is kevés lehet.

Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjén, hogy mennyi időre van szükség a pizza megsütéséhez. Általában amikor a sajt szépen ráolvadt a pizza tetejére és szép világosbarnára barnult a pizzatészta széle akkor készen is van. Folyamatosan ellenőrizzük, ne hagyjuk sokáig magára, mert könnyen meg is éghet, ha túlsütjük, különösen a tészta széle.

Amennyiben a sütőnk maximális sütési hőmérséklete nem éri el a 250 °C-ot, akkor a feltét ráhelyezése előtt a pizzatésztát érdemes elősütni (körülbelül 5 perc). Így a feltét nem fogja a pizzatésztát eláztatni, illetve a feltét alatt is jól átfog sülni a tészta.