Ez a pizzatészta mennyiség két darab 30-35 cm-es pizzasütő tepsi (pizzaforma), vagy 2 db nagyobb tepsi megtöltéséhez elegendő. Természetesen ennél kisebb és nagyobb pizzákat is készíthetünk kész tésztából.

A sütési idő nagyban függ a pizzák méretétől, vastagságától, a feltétek fajtájától, mennyiségétől és persze a legfontosabbtól a sütő hőfokától. Kemencében 500 °C körüli hőmérsékleten 3-5 perc alatt megsül egy 30-35 cm átmérőjű pizza, míg 200-250 °C-on akár 15 perc is kevés lehet.

Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjén, hogy mennyi időre van szükség a pizza megsütéséhez. Általában amikor a sajt szépen ráolvadt a pizza tetejére és szép világosbarnára barnult a pizzatészta széle akkor készen is van. Folyamatosan ellenőrizzük, ne hagyjuk sokáig magára, mert könnyen meg is éghet, ha túlsütjük, különösen a tészta széle.

Amennyiben a sütőnk maximális sütési hőmérséklete nem éri el a 250 °C-ot, akkor a pizzatésztát a feltét ráhelyezése előtt 3-5 perc alatt süssük kicsit elő, így a feltét nem fogja a tésztát eláztatni és a tészta a feltét alatt is jól átfog sülni.

A pizzatészta kelesztésekor az a legjobb, ha a kelesztőtálat a körülbelül 40 °C-ra felmelegített sütőbe tesszük, ott még az esetleges huzattól is védve lesz.

A kelesztés előtt a tésztagombócot és a kelesztőtálat azért célszerű olajjal lekenni vagy lisztel megszórni, hogy a jól megkelt tésztát a kelesztés után könnyebben ki tudjuk borítani a kelesztőtálból, mivel így nem fog a tészta a tál oldalához és tetejéhez ragadni.

Amíg a tészta kellően megkel, addig előkészíthetjük a pizzafeltéthez szükséges alapanyagokat, a paradicsomszószt, a sajtot, a sonkát, a kolbászt, a gombát, a kukoricát, a tojást, a bazsalikomlevelet, az oregánót, a majoránnát, a vöröshagymát, a fokhagymát, stb.

A friss élesztő helyett használhatunk szárított porélesztőt (25 g friss élesztő helyett 1 csomag porélesztőt). Az olívaolajat helyettesíthetjük étolajjal is. A tésztát kézi dagasztás helyett akár géppel is készíthetjük, de természetesen kézzel jobban lehet érezni a tészta állagát és azért a pár perces erőfeszítésért bőven kárpótol, majd az elkészült finom pizza.

A kész pizzatésztát hűtőben több napig is tárolhatjuk, felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből és tegyük meleg helyre, hogy kicsit megkeljen.

A pizzatésztát a sima, átlagos BL-55-ös számozású lisztből is elkészíthetjük, de persze jobb minőségű lisztből készítve a tészta is még jobb lesz.

A fenti videó, sajnos nem magyar nyelvű, de nyelvismeret nélkül is elég jól szemlélteti a pizzatészta készítés folyamatát az élesztő felfuttatásától a tészta gyúrásán, kelesztésén át egészen a tészta darabolásáig, kinyújtásáig és formázásáig.