Besamel mártás

Egy finom besamel mártás recept, aminek a készítése is egyszerű.

Besamel mártás
Besamel mártás

Mennyiség:

kb. 250 ml

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 10 perc

Elkészítési idő:

kb. 15 perc

Recept hozzávalók

Besamel mártás készítése

1. A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A tejet egy megfelelő méretű lábasba öntjük és melegíteni kezdjük.

2. Amíg a tej felmelegszik, addig világos vajas rántást készítünk. Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a lisztet és egy habverő segítségével simára, csomómentesre keverjük. A vajas-lisztes keveréket csak addig hevítjük, amíg felhabzik. Ezt követően félre húzzuk és hűlni hagyjuk, amíg a tej felmelegszik.

3. A forró tejet – folyamatos keverés mellett – hozzáöntjük a világos vajas rántáshoz és az egészet csomómentesre dolgozzuk. Ezután, gyakori keverés mellett, felmelegítjük a mártást forrásig.

4. Miután felforrt, mérsékeljük a hőfokot. Alacsony vagy közepes hőfokon – folyamatos keverés mellett – még addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik, sima és egynemű nem lesz (nagyjából 5-7 perc).

5. A kellően besűrűsödött besamel mártást, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, illetve őrölt- vagy frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd egy finom szűrön átszűrjük.

Tippek, javaslatok besamel mártás készítéséhez

Az elkészült besamel mártás vagy más néven tejmártás színe tejfehér. Illata és íze a vaj és a tej illatára, illetve ízére emlékeztet. A besamel mártást önálló mártásként nem fogyasztjuk, hanem inkább más mártások és ételek készítéséhez használjuk fel.

Esetleg kevés vöröshagymát (10 g) is használhatunk a készítéshez. A hagymát egészen apróra vágjuk, majd a vajon puhára pároljuk. Az elkészítés további menete megegyezik a receptben leírtakkal.

Az őrölt fehér bors helyett használhatunk, fekete borsot, illetve Cayenne-borsot is.